Din cuprinsul articolului
De ce pot unele animale să vadă în întuneric? Animalele care pot vedea în întuneric sunt cele care iau puțină lumină prezentă în mediul lor și o îmbunătățesc pentru o mai bună vedere pe timp de noapte. Acestea fac acest lucru datorită unor ochi special adaptați, care au evoluat morfologic pentru a reflecta lumina în celulele receptoare.
Vederea în întuneric permite animalelor care se dezvoltă cel mai bine cu comportamente nocturne sau crepusculare. Niciun animal nu poate vedea în întuneric total, adică în absența totală a luminii. Dacă un animal trăiește într-un mediu fără lumină, el poate folosi alte simțuri pentru a se orienta. În general, animalele vertebrate au organe care pot permite o vedere mai bună, dar există nevertebrate care pot vedea și în întuneric.
Aici descoperim de ce animale pot vedea în întuneric.
După cum am explicat, niciun animal nu poate vedea în întuneric total. Cele mai multe animale vor avea o anumită capacitate de a vedea. Cele care nu pot vedea deloc ar putea evolua până la a deveni cu adevărat oarbe. Acesta este cazul șobolanului cârtiță orb (subfamilia Spalacinae). Animalele care pot vedea cel mai bine în întuneric au adaptat modalități de a spori puțina lumină existentă pentru a-și îmbunătăți vederea nocturnă.
Aceste animale au ochi adaptați din punct de vedere anatomic și fiziologic pentru a crea imagini a ceea ce văd folosind foarte puțină lumină. Oamenii nu au această capacitate, deoarece avem nevoie de o cantitate mai mare de lumină pentru a permite creierului nostru să recepționeze imaginile.
Viziunea nocturnă în natură este esențială pentru multe animale. Acestea depind de ea pentru anumite activități, cum ar fi vânătoarea, evitarea prădătorilor, reproducerea sau chiar deplasarea în medii cu foarte puțină lumină naturală. Unele dintre aceste animale sunt rareori active în perioadele în care există mai multă lumină, dar altele pot avea o bună vedere nocturnă și pot, de asemenea, să desfășoare comportamente în mod adecvat în timpul zilei.
Animalele detectează lumina datorită unor celule specializate din ochii lor. Aceste celule acționează ca fotoreceptori transmit imaginea către creier și creează, în esență, simțul vederii. Deși variază în funcție de mulți factori, aceste celule pot fi împărțite în două categorii principale:
Conuri: sunt utilizate în principal în timpul zilei și sunt activate atunci când fotonii de lumină le ating. Când se întâmplă acest lucru, semnalele sunt trimise la creier, astfel încât să fie procesate și să formeze imaginea observată. În acest fel, conurile permit formarea unei bune viziuni cromatice datorită activării lor în timpul zilei. În absența luminii, aceștia nu răspund în același mod.
Aceasta este ceea ce se întâmplă în cazul vederii umane, potrivit animalwised.
Bastonașele: spre deosebire de conuri, bastonașele acționează ca fotoreceptori în întuneric, deoarece sunt mai sensibile la lumina slabă. Cu ajutorul lor, animalele nu pot diferenția culorile. Acest lucru se observă la câini, care pot vedea doar anumite culori datorită tipurilor limitate de celule de bastonașe din ochii lor.
Animalele sunt capabile să vadă în întuneric datorită adaptărilor ochilor lor, constituției lor fizice și relației dintre aceste structuri oculare și creier. Aceste celule fotoreceptoare specializate pot capta puținele raze de lumină din mediul înconjurător și pot crea cu ele imagini luminoase. De asemenea, ele elimină semnalele luminoase care ar putea interfera cu capturarea corectă a imaginii.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…