Din cuprinsul articolului
De ce rod cățeii diverse obiecte? Este ușor să te simți frustrat atunci când cățelul tău mestecă pantofii tăi sau roade picioarele mobilei tale. Mai ales atunci când pare să ignore toate jucăriile pe care i le-ai cumpărat.
Dar nu vă supărați și nu vă descurajați. Un cățeluș care mestecă este complet normal și, deși vă poate înnebuni, acest comportament este simplu de remediat.
Există trei motive principale pentru care câinii mestecă:
Cățeii își pierd dinții de cățeluș și le cresc înlocuitori permanenți când au între 12 săptămâni și 6 luni. Ei au 28 de dinți de cățeluș, iar apoi vor erupe 42 de dinți permanenți.
Aceasta poate fi o perioadă dureroasă pentru animalul tău de companie – și când va dori să mestece aproape orice îi poate ajunge în gură.
Cățeii sunt foarte curioși și dornici să exploreze lucruri noi. Și pentru că nu au mâini, cel mai bun mod de a investiga este să le pună ceva în gură și să mestece.
Acest lucru îi oferă cățelușului dumneavoastră informații despre gustul, textura, greutatea și consistența noii lor descoperiri.
Curiozitatea poate determina un cățeluș să pună mai întâi ceva în gură. Dacă piciorul mesei tale sau papucul preferat i se pare amuzant, va începe să îl mestece.
Acesta îl va mușca, căra chiar și arunca. Este un mod de a se distra.
Mestecatul este un comportament natural al cățelușilor. Însă, asta nu înseamnă că trebuie să acceptați că hainele dvs. vor fi sfâșiate.
Iată cum puteți să puneți frâu mestecatului și să vă salvați lucrurile.
Pe lângă faptul că îi iei câinelui tău lucrurile pe care nu ar trebui să le mestece, trebuie să îi oferi obiecte distractive pe care să le poată mesteca.
Atunci când alegeți o jucărie pentru cățelul dumneavoastră, oferiți o varietate de opțiuni sigure. Părinții de animale de companie ar trebui să aleagă jucării care au dimensiunea și consistența potrivite pentru cățelușul dvs. specific, precum și o varietate de culori și texturi.
Printre jucăriile bune pentru cățelușii care mestecă se numără jucăriile de pluș cu scârțâitoare, precum și jucăriile KONG.
Este important să rotiți jucăriile frecvent, astfel încât cățelul dvs. să nu se plictisească.
Supraveghează-ți întotdeauna câinele atunci când se joacă cu jucării. Jucăriile de mestecat nu ar trebui să fie niciodată mai dure decât dinții câinelui dumneavoastră.
Discutați cu medicul veterinar despre opțiunile sigure pentru câinele dumneavoastră.
Câinii și cățeii noi nu vor ști imediat ce obiecte sunt interzise pentru mestecat – este treaba dvs. să îi învățați.
Dacă cățelul tău reușește să-și pună fălcile pe un pantof preferat sau pe un alt obiect de uz casnic, du-te și ia o jucărie preferată și începe să te joci cu ea într-un mod vesel și animat.
Jucăriile care scârțâie sunt excelente în acest caz, deoarece atrag rapid atenția cățelului tău. Foarte curând, cățelul tău va veni la tine.
Dați-i jucăria „distractivă” cățelului dumneavoastră și îndepărtați obiectul pe care îl mesteca inițial. Aceasta este o ocazie excelentă pentru a-l învăța pe cățelușul tău comanda „lasă-l jos”.
Atunci când vă prindeți cățelul mestecând ceva ce nu ar trebui, nu râdeți și nu țipați la el. Cățelușul dumneavoastră ar putea crede că sunteți încântat de noua lui jucărie de mestecat.
Acesta se poate speria și veți ajunge să vă răniți legătura – un rezultat pe care nu vi-l doriți.
Dar dacă vedeți cățelul dumneavoastră mestecă un obiect potențial periculos, îndepărtați rapid obiectul din gura lui cât mai repede posibil.
A oferi câinilor de toate vârstele o îmbogățire amplă este incredibil de important pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Îmbogățirea mentală și fizică ar trebui să fie echilibrată în funcție de nevoile individuale.
De exemplu, un cățeluș tânăr poate avea nevoie de timp de joacă între somn și se poate bucura de găsirea de crochete într-un covoraș.
Un câine mai în vârstă ar putea avea nevoie de mai multe plimbări zilnice sau chiar de sporturi canine. Dacă câinele dvs. rămâne implicat și activ, va fi mai puțin probabil să încerce să se distreze mestecând pernele.
Acestea îi dau cățelului o asociere negativă cu zona pe care încearcă să o mestece – nu cu dvs. Acest lucru este esențial, potrivit petmd.
Foarte curând, cățelul va învăța ce este și ce nu este un joc corect pentru a mesteca și puteți elimina orice aversiv.
Mestecatul poate fi frustrant, dar nu folosiți niciodată pedepse aspre, cum ar fi țipetele sau loviturile. Pedeapsa nu face decât să înrăutățească lucrurile pe termen lung.
Aceasta poate să întârzie dresajul și să ducă la ruperea legăturii om-animal.
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…