Din cuprinsul articolului
De ce sapă câinele meu gropi? Desigur, prietenii noștri necuvântători, adică câinii noștri, pot face ocazional anumite acțiuni care ne pot pune la încercare răbdarea.
Dacă, de exemplu, când ai ajuns acasă de la serviciu, ai descoperit că grădina ta a fost devastată sau casa este plină de pământ scos din ghivecele de flori, există câteva motive posibile pentru acest comportament al câinelui tău.
1. Instinctul de vânătoare
Câinii au moștenit instinctul de vânătoare de la strămoșii lor lupi. Aceștia au simțuri ascuțite și, atunci când simt prezența animalelor mici precum șoarecii, bursucii sau cârtițele, nu se pot abține să nu le vâneze. O dată ce au detectat aceste vietăți, singura lor barieră este pământul, pe care îl pot scormoni cu labele agere și ghearele ascuțite. Câinele din rasele Terrier și Teckel au, în general, o predispoziție mai mare către vânătoare.
2. Ascunderea gustărilor
Un motiv principal pentru care câinii sapă găuri în pământ este să-și ascundă gustările. Fie că există o competiție între mai mulți câini pentru a-și ascunde gustările de ceilalți, fie că sunt singuri și vor să păstreze mâncarea pentru mai târziu sau doar pentru că nu le place în acel moment, aceasta poate fi o cauză a comportamentului lor.
3. Comportament moștenit
Dacă pasiunea ta este grădinăritul, fie în grădină sau în ghivece, iar câinele tău te privește curios în timp ce faci acest lucru, el ar putea încerca să te imite pentru a-ți fi de ajutor. Deci, atunci când vii acasă și îl găsești cu labele murdare de pământ, el crede că te-a asistat, nu că a făcut o prostie.
4. Influența vremii și a anotimpurilor
Starea vremii și temperaturile extreme pot determina câinii să sape gropi în curte. Această activitate le oferă adăpost de vânt, zăpadă în timpul iernii sau umbra și răcoare în timpul verii. Deci, câinii pot săpe pentru a-și crea condiții mai confortabile.
5. Igiena personală
Câinii, asemenea oamenilor, au nevoie de un spațiu pentru igiena lor personală. Pentru că nu pot folosi toaleta umană, ei caută locuri pentru a-și face nevoile. Unul dintre aceste locuri preferate poate fi pământul, deoarece le permite să acopere excremente cu solul, astfel încât alți câini să nu le poată detecta. Acest obicei este, de asemenea, unul moștenit, iar dacă câinele tău îl manifestă, ar trebui să îl scoți mai des afară sau să îi delimitezi un spațiu în grădină pentru nevoile fiziologice.
6. Sarcina
Atunci când o femelă câine este gravidă, cu 1-2 zile înainte de a naște, devine agitată. Aceasta începe să caute un loc liniștit și izolat unde să-și facă cuibul pentru a aduce puii pe lume. Dacă nu are altă opțiune, o femelă gravidă ar putea sape o groapă în grădină sau în ghiveci pentru a-și face cuibul, oferindu-le astfel siguranță ei și puilor săi.
7. Plictiseala
Câinii sunt creaturi energice și vesele, dar se plictisesc ușor și au nevoie de activități. Dacă nu le oferi suficientă atenție sau activități pentru a-și consuma energia, este posibil să recurgă la săpat în pământ din plictiseală.
8. Tentativa de evadare
Dacă câinii sunt ținuți în spații mici și nu au oportunitatea de a se mișca și de a alerga, pot încerca să evadeze. Cu inteligența lor, pot observa că gardul îi oprește să iasă și pot săpa un tunel sub acesta pentru a scăpa. Așadar, poți descoperi cu ușurință o gaură în grădină, care este de fapt o tentativă de evadare, conform veterinarladomiciuliu.ro.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…