Din cuprinsul articolului
De ce șchioapătă câinele meu? La fel ca noi, câinii șchioapătă din diverse motive. Spre deosebire de noi, câinii nu pot însă spune ce s-a întâmplat sau unde îi doare. De aceea, recursul la veterinar este inevitabil.
Înainte însă de a suna să faci o programare, iată care sunt cauzele comune care pot provoca șchioapătatul la câini și când este o urgență veterinară.
Există două tipuri de șchiopătat la câini: cele cu debut treptat și cele cu debut brusc.
Șchiopătatul brusc apare de obicei după o leziune sau un traumatism. Medicul veterinar poate să restrângă posibilele cauze ale problemei câinelui tău și poate determina dacă este o urgență.
În general, șchioapăturile cu debut treptat la câini sunt cauzate de o afecțiune subiacentă, cronică sau degenerativă. Cum ar fi de exemplu osteoartrita sau displazia. În schimb, șchioapătatul brusc este cauzate de obicei de o leziune sau un traumatism.
Doar pentru că câinele tău șchioapătă treptat nu înseamnă că ar trebui să amâni programarea. Unele cauze, cum ar fi displazia de șold, pot fi tratate mai eficient dacă sunt depistate mai devreme decât mai târziu.
În general, este mai bine să joci în siguranță și să suni medicul veterinar dacă șchioapătatul câinelui durează mai mult de câteva minute.
Dar, așa cum se întâmplă și cu oamenii, câinii par să aibă o îndemânare de a se răni în afara orelor normale de birou. Deci, cum știi când șchiopătatul câinelui tău poate aștepta până a doua zi dimineață și când ar trebui să alergi la veterinarul de urgență?
Șchiopătatul cu debut treptat sau cel cu debut brusc care nu pare să îl deranjeze prea mult pe câine poate aștepta de obicei câteva ore. Iar în unele cazuri, pot chiar să se rezolve singure în perioada de așteptare. În alte cazuri, totuși, câinele tău nu poate aștepta.
Oasele rupte sau articulațiile dislocate necesită îngrijire imediată. Iar leziunile nervoase pot fi un semn al unei afecțiuni neurologice sau a unei leziuni spinale mai grave.
Trebuie să duci câinele la medicul veterinar sau la camera de urgență veterinară imediat dacă câinele tău prezintă unul dintre următoarele semne de urgență:
Șchiopătatul la câini este o problemă veterinară frecventă. Există o gamă mare de posibile cauze, de la afecțiuni cronice la traumatisme. Aceste cauze pot fi împărțite în câteva categorii:
Obiectele străine, precum cioburi de sticlă, cuie, bețe, spini, materie vegetală sau orice altceva care nu ar trebui să se afle în labele câinelui tău, dor. Ele fac plimbarea inconfortabilă și pot duce la infecții.
Înțepăturile sau mușcăturile de insecte și animale pot provoca, de asemenea, sensibilitate și șchioapătare. La fel ca și lacerările, unghiile rupte, arsurile, înghețurile și vânătăile.
Un semn că câinele tău poate avea ceva înfipt în labele sale este că își va linge laba neîncetat.
Unele afecțiuni cauzează uzura graduală a articulațiilor și a sistemului musculoscheletic. Osteoartrita, displazia de șold, displazia de cot, luxația patelară, boala ligamentelor, boala discului intervertebral etc. pot cauza șchiopătat la oricare dintre membrele afectate.
Infecțiile precum boala Lyme pot provoca, de asemenea, dureri articulare și șchioapătare. Ceea ce este încă un motiv pentru care este important să îți ții câinele sub un tratament eficient împotriva căpușelor.
Dacă câinele tău este diagnosticat cu artrită sau suferă de displazie, medicul veterinar va recomanda cel mai probabil un supliment pentru articulații cu glucozamină și condroitină. Suplimentele pentru articulații sunt adesea folosite ca intervenție timpurie și pe parcursul progresiei osteoartritei, deoarece sunt sigure pentru utilizare pe termen lung în majoritatea pacienților.
Unele boli afectează oasele picioarelor câinelui tău și pot cauza șchiopătatul. Câinii mai tineri, în special puii de rase mari, pot dezvolta afecțiuni precum osteodistrofia hipertrofică și panosteita, care fac mersul dureros
Anumite tipuri de cancer, cum ar fi osteosarcomul, afectează, de asemenea, oasele și necesită un diagnostic prompt pentru cea mai bună prognoză, potrivit akc.org.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…