Din cuprinsul articolului
Dacă ați urmărit vreodată un mascul și o femelă care se împerechează, este posibil să fi devenit îngrijorat sau chiar confuz în momentul în care cei doi câini păreau să se „lipească” unul de celălalt. Dar este oare faptul de a rămâne blocați un lucru rău? Este periculos? Ar trebui să intervenim? Haideți să analizăm mai îndeaproape procesul de împerechere canină.
Legătura copulativă
În timpul împerecherii, un câine mascul și o femelă se blochează împreună în ceea ce se numește „legătura copulatorie” sau „blocare”. „Legătura copulatorie” apare atunci când bulbus glandis, o structură de țesut erectil situată la baza penisului câinelui mascul, se umflă de sânge.
Acest lucru se întâmplă imediat după ce masculul își introduce penisul în vaginul femelei și începe să împingă. Bulbus glandis se umflă rapid și formează o mărire sferică, de două ori mai mare decât diametrul axei penisului. Mușchii circulari situați chiar în interiorul vaginului femeii, numiți mușchii constrictori vestibulari, se contractă împotriva bulbus glandis, completând blocajul și împiedicând retragerea penisului. Cei doi câini sunt acum legați împreună.
Actul de împerechere la câini
Comportamentul normal de împerechere la câini începe cu adulmecarea de către câinele mascul a unei femele aflate în călduri. Dacă femela este receptivă, ea îi va prezenta sferturile posterioare, va sta nemișcată și își va ține sau „flutura” coada în lateral.
Câinele mascul va continua să se urce pe femelă, se va ține de fiecare parte a spatelui ei cu membrele anterioare, își va introduce penisul în vaginul ei și va începe să se împingă. În timpul acestei faze, câinele mascul ejaculează și fracțiunea de pre-spermă din ejaculatul său.
În acest moment are loc „legătura copulatorie” – bulbus glandis se mărește, iar mușchii vaginali ai femelei se prind în jurul bulbus glandis, împiedicând penisul să fie retras. Câinele se oprește din împins de îndată ce se realizează „legătura copulatorie” și apoi ejaculează fracțiunea bogată în spermă din ejaculat.
Cu organele lor genitale încă blocate împreună, câinele mascul va coborî și se va întoarce la 180 de grade, ceea ce va face ca masculul și femela să fie orientați în direcții opuse. Câinele mascul va ejacula apoi fracțiunea post-spermatică a ejaculării sale în următoarele 5 până la 30 de minute, continuând să rămână blocat cu femela.
Care este scopul legăturii copulative?
Scopul legăturii copulatorii este de a menține masculul și femela uniți în timpul și după ejaculare. Acest lucru reține sperma în interiorul femelei și crește șansele ca sperma masculului să fertilizeze cu succes ovulele femelei. În medie, femelele de câine intră în călduri doar o dată la 6 luni, așa că această strategie ajută la maximizarea șanselor ca concepția să aibă loc și ca femela să producă un pui de căței.
O legatură copulativă înseamnă cățelul meu este însărcinat?
Ca și în cazul oamenilor și al altor animale de companie , atunci când doi câini se împerechează, nu întotdeauna rezultă o sarcină. Separarea câinilor care sunt lipiți unul de celălalt în timpul împerecherii nu va împiedica sarcina.
Contrar credinței populare, nu este necesar să apară o legătură copulatorie pentru ca un câine să rămână gravidă, deși legătura crește șansele de concepție. Cel mai bun mod de a preveni sarcina la o cățea este sterilizarea acesteia. În timpul acestei proceduri, uterul și ovarele câinelui femelă sunt îndepărtate chirurgical pentru a preveni viitoarele sarcini. Această procedură este cunoscută sub numele de sterilizare sau ovariohisterectomie.
În cazul în care cățelușa dvs. neepilată se împerechează accidental cu un alt câine, există injecții pentru sterilizare greșită care pot fi administrate de către medicul veterinar în decurs de 1 sau 2 zile după împerechere. Din păcate, aceste injecții prezintă riscuri și nu ar trebui administrate prea des.
Ce ar trebui să fac dacă un câine rămâne blocat în timpul împerecherii?
Nu interveniți asupra câinilor în timpul acestui proces și nu încercați să îi separați, deoarece puteți răni grav atât câinele mascul cât și femela. Chiar dacă unul sau ambii câini par să aibă dureri sau disconfort, cel mai bine este să îi lăsați în pace până când se separă în mod natural.
Dacă este prima dată când câinele se împerechează sau dacă este vorba de un crescător fără experiență, este posibil ca acesta să resimtă dureri și anxietate în timpul procesului de împerechere. Nu veți face decât să înrăutățițiți situația dacă încercați să îi separați.
Legătura copulatorie este absolut normală și reprezintă o parte importantă din comportamentul câinelui, mai ales cel de reproducere. Separarea masculului și a femelei va avea loc în mod natural, odată ce bulbus glandis nu mai este înfundat. Legătura copulatorie durează între 5 și 60 de minute.