Din cuprinsul articolului
De ce se crede? Fiecare cultură are o colecție de ziceri înțelepte, proverbe sau mituri care oferă sfaturi despre cum să ne trăim viața sau încearcă să explice o idee sau un fenomen natural.
Multe dintre acestea includ referiri la animale precum câini, cai, păsări, pești și pisici.
Acestea fiind spuse, ce vă vine în minte pentru numărul nouă? Vieți? Da, viețile pisicilor. Un proverb străvechi spune: „O pisică are nouă vieți. Pentru trei se joacă, pentru trei se rătăcește, iar pentru ultimele trei rămâne”.
Se crede că pisicile au nouă vieți în parte pentru că posedă flexibilitate și agilitate. Ele sunt mai mici și mai ușoare ca statură în majoritatea cazurilor și au un simț al echilibrului neobișnuit, ceea ce le permite să aterizeze în patru labe. Datorită acestor atribute și calități fizice, se crede că pisicile au mai multe șanse să „păcălească moartea” în mai multe rânduri înainte de a-și termina numărul.
În antichitate, pisicile erau venerate ca zei și zeițe. Pisicile erau, de asemenea, venerate și lăudate pentru că erau magice. Acesta este probabil motivul pentru care pisicilor li s-a atribuit faptul că au nouă vieți. Fermierii lăsau adesea ofrande pentru pisici pentru a asigura o recoltă bună. Chinezii cred că pisicile le protejează recoltele de a fi mâncate de șobolani și șoareci. Maiestuoasa pisică a domnit suprem timp de mii de ani.
În mitologia greacă, numărul nouă capătă semnificație odată cu cele nouă muze, zeițele care au inspirat artiști, muzicieni, dansatori și autori talentați. Ele au fost fiicele lui Zeus și ale lui Mnemosyne, care au avut o relație amoroasă care a durat nouă nopți și care a produs aceste nouă zeițe.
„Muza” este sursa unor cuvinte, precum muze, amuza și muzică. Muzeul are și sensul de templu al muzelor. Aceste nouă muze sunt protectoarele artelor. Grecii antici spuneau că numărul nouă se referea la trinitatea tuturor trinităților. În piesa „Romeo și Julieta”, Shakespeare a făcut referire la credința că o pisică are nouă vieți.
O superstiție străveche din cartea „Ferește-te de pisică”, scrisă în 1584, avertiza că pisicile sunt vrăjitoare deghizate. Cu toate acestea, uciderea pisicii nu însemna că vrăjitoarea era ucisă, deoarece se credea că vrăjitoarea poate lua corpul unei pisici de nouă ori.
Se crede că pisicile sunt mediumuri, creaturi supranaturale și divine, ceea ce a dus la credința că pisicile au mai multe vieți. Adevărul este că nu au fost întotdeauna nouă. Culturile de limbă spaniolă și unele culturi vorbitoare de limbă germană din Europa considerau că sunt șapte. Și chiar mai derutant, culturile turcești și arabe spun că pisicile au șase vieți. Având în vedere robustețea pisicilor, aceste fraze ar fi putut fi „inventate” independent una de cealaltă, dar nu știm cu siguranță.
În SUA, există multe orașe care sunt cunoscute ca fiind prietenoase cu pisicile, care se adresează felinelor. Printre acestea se numără New York, San Diego și Los Angeles, potrivit unei postări recente din luna iulie pe catster.com. Los Angeles se mândrește cu un eveniment centrat pe pisici numit CatCon – ca un Comic-Con care celebrează tot ce este felin – unde participanții se pot îmbrăca și își pot arăta miau-ul interior, potrivit eu.savannahnow.
American Kennel Club și Asociația Internațională a Pisicilor organizează un eveniment în New York în fiecare februarie, unde oamenii se pot întâlni și pot obține cunoștințe cu privire la 60 de rase de pisici. San Diego’s Humane Society are un program de terapie asistată de animale de companie, care aduce mai multe tipuri de animale, inclusiv pisici, pentru a vizita pacienții din spitale, centre pentru copii și case de convalescență.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…