Din cuprinsul articolului
Confruntarea cu un câine căruia îi este frică să urce în mașină poate fi o încercare foarte frustrantă. Cu cât încercați mai mult să vă convingeți câinele să urce în mașină, cu atât mai mult se opune.
Este ca și cum ai avea de-a face cu un catâr încăpățânat care nu se mișcă indiferent cât de mult încerci .Dar de ce se teme atât de mult câinele tău să se urce în mașină? În cazul reticenței de a ajunge în anumite locuri sau de a se urca în mașină, trebuie să bănuim întotdeauna patrupezii le asociază cu ceva neplăcut sau negativ. Altfel, ei ar sări fără prea multă ezitare, așa cum fac cu orice lucru pe care îl iubesc.
Așadar, există probabil un anumit tip de asociere negativă cu urcatul în mașină, ceea ce îl face pe câinele dumneavoastră să ezite. Următoarele sunt câteva cauze potențiale.
-
Câinele și răul de mișcare
Mulți căței, chiar și cei tineri sunt predispuși să aibă rău de mașină. În orice caz, doar pentru că câinele tău nu vomită nu înseamnă că poți exclude în totalitate răul de mișcare. Mulți câini au rău de mașină și prezintă doar o mică greață. Poate că există o oarecare salivare sau plescăială a buzelor, în timp ce alții pot continua să gâfâie și să bocească.
Aceste senzații neplăcute sunt adesea suficiente pentru a face un câine să asocieze plimbările cu mașina cu ceva rău și, astfel, nu va dori să repete experiența. Pentru a încurca și mai mult lucrurile, gândiți-vă că mulți câini sunt anxioși atunci când călătoresc în mașină, iar simptomele lor pot imita răul de mașină. Câinii pot tremura, saliva, gâfâi și bâigui, lucruri pe care le fac și câinii cu rău de mișcare!
Asemănările dintre răul de mișcare și răul de mașină duc la o situație compusă sau la un scenariu de tipul „oul și găina”. Câinele tău poate deveni anxios în mașină pentru că are rău de mașină sau invers, iar acest lucru devine foarte dificil de diferențiat care este care.
2. Anxietatea câinelui
Anxietatea câinelui poate fi determinată de mai multe motive. Următoarele sunt doar câteva dintre cele mai frecvente, iar câinele poate avea mai multe temeri concomitente.
Dacă, de fiecare dată când vă urcați câinele în mașină, trebuie să mergeți la veterinar sau într-un alt loc de care câinele nu este prea încântat (cum ar fi salonul de toaletare sau canisa înainte de a pleca în vacanță), cu timpul, câinele va ajunge să asocieze mașina cu acele locuri. La rândul său, ar putea începe să refuze să se urce înăuntru.
Locurile înspăimântătoare nu trebuie să fie neapărat cabinetul veterinar sau canisa de toaletare. Pentru un câine temător și insuficient socializat, chiar și o plimbare în parc sau vizitarea membrilor familiei poate fi stresantă și s-ar putea să nu vrea să părăsească niciodată confortul casei.
-
O reticență în a se urca în mașină
Uneori, câinii nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de mai sus. Acești câini sunt reticenți în a se urca în mașină, dar odată intrați înăuntru, sunt reci și atât de relaxați încât vor plănui chiar să doarmă!
Pot fi reticenți în a se urca în mașină pentru că au poate o conformație puțin ciudată care face dificilă să sară în sus, sau poate au unele dureri articulare sau de spate subiacente.
- Așteptând să fie ajutat să iasă
Și mai sunt câinii care au fost ajutați să urce în mașină fiind ridicați, iar ei habar nu au cum să intre în mașină fără ajutorul tău. La rândul lor, ei stau lângă mașină și așteaptă ajutorul tău, fără să încerce niciodată să iasă singuri. În astfel de cazuri, acești câini sunt doar blocați într-un obicei și sunt neajutorați fără ajutorul dumneavoastră.
Cum să ajuți un câine să urce în mașină
Ajutarea unui câine să urce în mașină, indiferent dacă îi este frică sau nu, va necesita un nivel bun de răbdare și înțelegere. Supărarea, frustrarea sau nerăbdarea nu vor face decât să înrăutățească situația, convingându-vă și mai mult câinele că întregul proces de urcare în mașină este neplăcut și demn de evitat.
În continuare sunt câteva sfaturi pentru a vă ajuta câinele să urce în mașină.
În cazul în care câinele dumneavoastră este anxios în mașină din cauza unei stări de rău/bolnăvicioase, nu veți face prea multe progrese dacă nu veți aborda cauza principală.
1.Evitați să vă forțați câinele să urce în mașină
„Prinzi mai multe muște cu miere decât cu oțet”, spune celebra zicală, care se aplică foarte bine și în cazul câinilor reticenți în a se urca în mașină. Tragerea câinelui cu lesa sau împingerea lui îl apropie de ceva de care se teme sau nu-i place. Prin urmare, este normal ca ei să frâneze mai mult, ca o reacție instinctivă.
Ridicarea lor în brațe, de asemenea, nu va ajuta, și poate veni o zi în care câinele se va opune și la asta, posibil chiar să vă ciupească mâinile în timp ce îl apucați.
Ca să nu mai vorbim de faptul că ridicarea câinelui poate deveni o obișnuință în unele cazuri în care nu este vorba de frică. Așadar, scopul final este ca patrupedul dumneavoastră să urce de bună voie în mașină pentru că ați transformat mașina într-un loc minunat, ceea ce ne duce la următorul pas.
2. Creați asociații pozitive
Scopul este de a face din mașină un loc minunat în care să se afle. Țineți ușa mașinii deschisă, luați castronul de mâncare al câinelui și lăsați-l să vă privească cum pregătiți ceva foarte, foarte gustos (cum ar fi crenvurști din carne de vită organică cu conținut scăzut de sodiu sau rupeți niște bucăți de brânză) și puneți-l în castron, apoi așezați castronul pe scaunul mașinii.
Pentru a-i face și mai motivați, puneți acolo niște jucării pe care nu le iau niciodată și apoi dați-vă la o parte, departe de a bloca ușa. Vedeți dacă în cele din urmă intră singuri.
Odată ce intră înăuntru, lăudați-vă câinele și răsplătiți-l cu dulciuri de mare valoare în mașină, dar nu plecați încă la plimbare cu mașina. Vreți să stabiliți o bază de încredere prin transformarea mașinii într-un loc minunat. Încercați să creați un răspuns emoțional condiționat cu mașina.
Apoi, odată ieșit din mașină, faceți ca toate lucrurile distractive să se încheie brusc. Lucrurile devin plictisitoare… plictisitoare. Vreți să faceți contrastul foarte evident, astfel încât să fie foarte clar că lucrurile grozave se întâmplă doar în funcție de prezența în mașină.
3. Faceți pași mici
Odată ce ați obținut un răspuns entuziast la faptul că se află în mașină și câinele dumneavoastră răspunde cu entuziasm, este timpul ca cineva să pornească motorul, dar fără a merge nicăieri.
Când motorul pornește, hrăniți-l cu lucruri gustoase; când motorul se oprește, nu mai hrăniți-l cu lucruri gustoase. Repetați de mai multe ori, urmărind din nou să obțineți un răspuns emoțional frumos condiționat la sunetul motorului.
Odată ce ați atins acest obiectiv, puteți adăuga puțină mișcare. Puneți pe cineva să conducă doar în jurul blocului în timp ce vă distrați cu câinele dumneavoastră, hrănindu-l cu lucruri gustoase, iar apoi faceți ca toată distracția să se termine odată ce plimbarea cu mașina se termină și câinele dumneavoastră sare afară.
Puteți apoi să urmăriți să creșteți distanța parcursă, dar asigurați-vă că blănosul se distrează și pare confortabil. Dacă în vreun moment pare stresat, este un semn că ați progresat prea repede, așa că, în acest caz, încet și constant, câștigă cursa.
Asigurați-vă că faceți plimbări scurte în locuri plăcute, cum ar fi un magazin de animale de companie, pentru a alege împreună cu câinele dvs. niște jucării sau bunătăți noi.
4. Încurajează-ți câinele să sară înăuntru
După cum am menționat deja, uneori câinii pot fi fericiți în mașină, dar încă se luptă cu intrarea efectivă în mașină. Iată câteva sfaturi în acest sens: Cum să îți dresezi câinele să sară în mașină.
Unii câini au nevoie de un pic de încurajare suplimentară – fără a-i ridica – sau pentru stăpânii cu probleme de spate, poate fi de ajutor să folosiți hamuri pentru câini care să meargă în jurul pieptului și șoldurilor câinelui, cu mânere în partea de sus.
Pentru ca bunătățile să fie și mai atrăgătoare, vă puteți programa ieșirile la prima oră a dimineții, înainte de micul dejun, când câinele este pe stomacul gol și, prin urmare, mai înfometat.
O altă strategie pe care o puteți încerca este construirea anticipării. Puneți un vecin să vă țină câinele în lesă și puneți-l să vă privească pe dumneavoastră și pe ceilalți membri ai familiei urcând în mașină și pornind motorul, acționând ca și cum ar pleca fără el. Mulți câini, în acest moment, vor sări singuri în mașină.
Asigurați-vă că întotdeauna îi lăudați și îi recompensați, chiar și atunci când trebuie să îi ridicați în mașină. Rugați un membru al familiei să le dea dulciuri la fiecare câteva minute pe toată durata călătoriei, pentru a le păstra în minte acele amintiri despre cum se simte grozav în mașină.
5. Asigurați-vă că mașina este confortabilă
Mașinile pot deveni destul de încinse pe măsură ce se apropie primăvara și vara. Câinii care sunt anxioși sau entuziasmați de faptul că se află în mașină se pot supraîncălzi cu ușurință. Pentru a-i ajuta, asigurați-vă că răciți puțin mașina înainte de a încerca să vă urcați câinele în ea. De asemenea, îndepărtați mirosurile puternice, cum ar fi deodorantele auto și odorizantele de aer, deoarece acestea pot fi prea mult pentru câinii cu nasuri sensibile.
6. Folosiți mijloace de calmare
Uneori, indiferent de ce încercăm, câinii nu vor arăta niciun interes față de dulciurile sau jucăriile de mare valoare pe care le oferim. Adesea, acesta este un semn că un câine este prea mult peste prag, ceea ce interferează cu procesul de învățare.
Mijloacele de calmare pot ajuta uneori să coboare pragul câinelui suficient de mult pentru a-l face mai liniștit. Iată doar câteva dintre numeroasele ajutoare de calmare disponibile pe piață:
Spray-urile și colierele Adaptil, realizate din feromoni sintetici, pot ajuta câinii să se simtă calmi și relaxați în perioadele de stres.
Folosirea unei cuști poate ajuta câinele să se relaxeze dacă ați dedicat timp pentru a-l condiționa să se bucure de prezența în ea. Acoperirea acesteia cu o pătură și asigurarea ei poate ajuta la calmarea câinelui dumneavoastră în continuare.
Cazurile severe de anxietate care nu răspund la intervențiile dumneavoastră pot necesita medicamente prescrise pentru a vă calma câinele, împreună cu modificarea comportamentului. Discutați cu medicul dumneavoastră veterinar despre acest lucru, potrivit pethelpful.