Din cuprinsul articolului
De ce sunt bolile de piele așa întâlnite la patrupezii noștri? Bolile de piele sunt des întâlnite la câini. Acestea apar, de cele mai multe ori, din cauza dereglărilor bacteriene, alergice, parazitare sau hormonale.
Nici câinii bătrâni nu sunt feriți de aceste boli ale pielii. Semnele sau simptomele acestora sunt foarte ușor de detectat: pe anumite porțiuni, pielea devine roșiatică, uneori aceste iritații sunt însoțite de căderea părului, scabii și cruste.
Simptomele bolilor de piele pot fi asemănătoare între ele. Ceea ce îngreunează stabilirea diagnosticului.
Supusă procesului inevitabil de îmbătrânire, pielea, asemenea tuturor organelor, cunoaște o alterare fiziologică.
Organ metabolic activ, pielea protejează organismul de agenți fizici, de infecții și intervine în termoreglare.
Se observă adeseori că pielea câinelui bătrân este prea uscată sau prea uleioasă (seboreea uscată sau grasă), neelastică și cu pete închise la culoare.
Parul este în general rar și lasă să se vadă scuame albe sau maronii (mătreața), de dimensiuni variabile. Pielea este în general fină, cu zone îngroșate (calozități) în punctele de presiune: coate, jaret, pernițe.
Odată cu înaintarea în vârstă, pielea cunoaște o diminuare a funcțiilor sale, devenind mai sensibilă la infecții, iar cicatrizarea se face mai greu.
Sănătatea pielii și a părului este afectată de carentă, dar și de excesul de proteine, vitamine A, B, E și zinc. Aportul insuficient de vitamine și minerale se înregistrează atunci când câinele primește hrană preparată în casă sau când acesta suferă de o problemă digestivă.
Excesul vitamino-minerale exprimat prin fenomene de intoxicație, căderea părului și prurit se întâlnește în cazul administrării abuzive de astfel de suplimente de către proprietari, fără avizul medicului veterinar.
Simptomele și tratamentul bolilor de piele: Pruritul poate fi de intensitate variabilă, poate fi sezonier (vara) sau tot timpul anului și are multiple cauze. Ținând cont de aceste caracteristici și de o anamneză amănunțită, se poate preciza exact cauza mâncărimii.
Pruritul este frecvent ca manifestare a unei dermatite alergice la purici, la unele alimente sau la contactul cu unele substanțe sau materiale iritante.
Unele modificări ale pielii și ale părului apar la bătrânețe, din cauza tulburărilor hormonale (hormoni sexuali sau tiroidieni) și metabolice.
Simptomele și tratamentul bolilor de piele: Dermatita alergică Dermatita alergică la purici se manifestă pe pielea dorsolombară, deasupra cozii, dar și pe coaste și abdomen.
Pruritul este violent, ducând la depilare, pielea este roșie, cu răni, foarte dureroase în scurt timp.
Dermatita alergică este o inflamație a pielii. Aceasta apare în urma expunerii la un factor alergic. La animalele de companie, primul semn al alergiei este mâncărimea.
Rezultatul scărpinatului (care este inevitabil) constă în zone roșii ale pielii, fără par și cu răni supurative.
Pielea uscată devine, cu timpul, solzoasă. Îmbăierea cu un șampon necorespunzător, folosirea apei exagerat de caldă. Dar și o dietă deficientă în acizi grași și zinc pot duce la uscarea excesivă a pielii.
În cazul alergiei alimentare, leziunile sunt localizate diferit la nivelul feței, în jurul ochilor sau al botului. Mai exact la extremitățile membrelor sau pe abdomen. O otită externă bilaterala recidivantă este, de fapt, manifestarea clinică a unei alergii alimentare.
În acest caz, pruritul nu este sezonier, fiind legat de alimente potențial alergene: carne roșie, lapte, ouă, condimente.
Alergia alimentară este o reacție anormală față de un ingredient nutritional. Printre simptomele alergiei alimentare, alături de problemele digestive precum voma și diareea. Se numără și infecțiile secundare bacteriene ale pielii și pot provoca zone înroșite cu scurgeri și cu cruste, conform eva.ro.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…