Din cuprinsul articolului
De ce sunt oamenii atât de superstițioși cu privire la pisici? Există vreun alt animal de pe Pământ atât de înconjurat de mituri și superstiții decât unul dintre cele mai populare animale de companie – pisica de casă? În același timp venerate, considerate aducătoare de ghinion, considerate aducătoare de noroc, temute și iubite, pisicile sunt subiectul unui folclor și al unor povești care datează de secole și continuă și astăzi. De ce nutrim atât de multe credințe despre pisici? La urma urmei, cine a auzit vreodată de un câine negru care aduce ghinion?
Pisicile au ocupat întotdeauna un loc misterios în cultura mondială. În Egiptul antic, pisicile erau venerate ca zei. India și China aveau zeițe ale fertilității – Sastht și, respectiv, Li Chou. Folclorul irlandez prezintă o pisică mare și neagră numită Iruscan. Iar vikingii o venerau pe Freya, zeița pisică a iubirii și frumuseții.
Cu toate acestea, nu toate culturile priveau pisicile cu atâta dragoste. Povestea ebraică a vampirului Lilith spune că acesta lua forma unei pisici negre și prăda copiii nou-născuți. În Evul Mediu, mulți credeau că pisicile sunt asociate cu vrăjitoarele, deoarece multe bătrâne singuratice hrăneau și aveau grijă de animalele rătăcite. O altă credință era că vrăjitoarele luau de fapt forma pisicilor pentru a putea umbla incognito pe străzi.
Cea mai populară superstiție legată de pisici este aceea că vei avea ghinion dacă o pisică neagră îți trece prin cale. Am găsit o explicație interesantă pentru aceasta. Când egiptenii au început să se închine zeiței Bast, o pisică neagră, creștinii au devenit convinși că pisicile negre erau demoni deghizați și au ars multe feline. Ei credeau că, dacă un demon îți trece prin cale, acesta creează o barieră a răului, despărțindu-te de Dumnezeu și de cer.
Alte superstiții despre pisici
Alte superstiții despre pisici includ:
- Un fir de păr alb pe o pisică neagră aduce noroc.
- Pisicuțele născute în luna mai au puteri speciale.
- Pisicile negre protejează pescarii pe mare.
- Puneți o pisică în leagănul gol al tinerilor căsătoriți și un copil va sosi curând.
- Dacă o pisică strănută de trei ori, cineva va răci.
- Pisicile au nouă vieți.
- Frecarea cozii unei pisici pe pleoapă va vindeca un orz.
- Dacă o pisică își spală des urechile, va ploua.
- A avea o pisică într-un teatru aduce noroc.
- Dacă omori o pisică neagră, îți sacrifici sufletul diavolului.
- Pisicile pot suge respirația copiilor adormiți
Este de la sine înțeles că aceste superstiții își au originea într-o combinație a atâtor ritualuri străvechi, de venerare și demonizare a pisicilor. Dar de ce credem și continuăm aceste superstiții în primul rând? Profesorul de psihologie de la Universitatea Cornell, Tom Gilovich, spune că este doar modul în care funcționează creierul nostru; că ne place să căutăm cauză și efect acolo unde nu există, potrivit CBSN News.
De exemplu, luați legenda conform căreia pisicile pot fura respirația copiilor. Această superstiție provine probabil de la o pisică care se ghemuiește lângă un copil pentru căldură sau care adulmecă gura copilului din cauza mirosului de lapte. Sau, mai tragic, poate că un bebeluș a murit din cauza sindromului morții subite a sugarului (SIDS), iar pisica familiei se întâmpla să fie în cameră.
Indiferent dacă aceste superstiții au sau nu vreun adevăr, punem pariu că stomacul tău încă mai tresare puțin atunci când o pisică neagră îți iese în cale.