Din cuprinsul articolului
De ce te atacă pisica ta? Cu toții am trecut prin asta, nu-i așa? Există o pisică pe care vrei să o iubești, dar ea sau el nu simte la fel. Poate că este vorba de pisica mătușii tale sau de pisicile vecinului. Poate că este vorba de noua pisică pe care ai adoptat-o. Indiferent cu cine locuiește pisica, este important ca fiecare persoană din casă să știe care sunt semnele de avertizare, de ce atacă și cum să încerci să le eviți.
Deoarece pisicile sunt nonverbale, trebuie să fim capabili să le percepem semnalele. Acestea includ mieunatul furios (similar unui urlet), șuieratul, mârâitul, pupilele dilatate, urechile lăsate în lateral, corpul rigide, cozile care se mișcă rapid și ghearele scoase. Dacă pisica prezintă oricare dintre aceste semne, cel mai bine este să evaluați situația și să vă gândiți la un plan de acțiune care funcționează cel mai bine.
Potrivit specialiștilor, pisicile pot ataca dintr-o multitudine de motive. Aceștia enumeră agresiunile ca fiind generate de:
Agresivitatea defensivă sau enerată de frică apare atunci când o pisică se simte amenințată și nu poate scăpa.
Agresivitatea teritorială a pisicilor este, de obicei, îndreptată direct către alte pisici. Dar poate fi îndreptată și către câini și oameni.
O pisică poate manifesta agresivitate teritorială față de unii membri ai familiei și nu față de alții. Pisicile își marchează teritoriul prin patrulare, frecarea bărbiei și stropirea cu urină. Teritoriul perceput de o pisică poate fi întreaga casă sau o parte din ea, curtea, blocul sau chiar zone mai largi.
Agresivitatea prin joc este cel mai frecvent tip de comportament agresiv pe care pisicile îl îndreaptă către stăpânii lor. Aceasta implică comportamente tipice de prădător și de joacă. Includ urmăriri, atacuri, alergări, ambuscade, sărituri, lovituri și mușcături etc.
Se crede că, prin intermediul jocului între ele, pisicile tinere învață să își inhibe mușcăturile și să își retragă ghearele atunci când lovesc. Gradul în care fiecare pisică învață să își inhibe jocul dur variază. Iar cele care au rămas orfane sau au fost înțărcate devreme s-ar putea să nu fi învățat niciodată să își tempereze comportamentul de joc.
Alți factori care pot contribui la agresivitatea prin joc sunt orele lungi petrecute singure, fără oportunități de joacă.
Agresivitatea redirecționată apare atunci când pisica se enervează din cauza a ceva, dar apoi se descarcă pe tine. De exemplu, pisica vede o pasăre afară și începe să se pună în poziția respectivă, dar nu poate ajunge la ea.
Așa aparea ceastă agresivitate reprimată. Pe care și-o descarcă pe persoanele din casă dacă se apropie să vadă ce face pisica. Pisica nu se va duce și va căuta pe cineva pe care să îl atace. Este mai degrabă o situație de transfer.
Dacă pisicile nu se simt bine, vor reacționa. Principalul lucru este însă că, dacă se stabilește că este vorba de o agresiune indusă de durere, trebuie să depistați cauza problemei. Pentru aceasta poate fi nevoie să apelați la un veterinar.
Dacă o mamă pisică simte că îi ameninți puii, probabil că te va ataca direct și fără multe semne de avertizare. Acesta este motivul pentru care nu te pui cu o mamă, conform meowtel.com.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…