Din cuprinsul articolului
Felinelor le place să fie mângâiate, dar nu oricum. Mulți oameni se întreabă ce are pisica de îi mușcă sau îi zgârie după ce aceștia o mângâie. Răspunsul nu este complicat, întrucât oamenii de știință au aflat că există o tehnică de mângâiere a felinei.
Există o întreagă știință despre cum trebuie să mângâi corect pisica, astfel încât să nu mai primești drept „răsplată” o mușcătură zdravănă.
Însă nu pot fi luate în brațe de fiecare dată când stăpânii simt nevoia, întrucât aceste creaturi blănoase detestă o atenție exagerată din partea proprietarilor.
Acest lucru a fost transmis din generație în generație pisicilor, fiindcă strămoșii lor nu au beneficiat de acest tratament, modul de viață al animalelor, în trecut, fiind altul, rolul lor principal era de a goni șoarecii și alți dăunători din jurul casei.
Acum, lucrurile s-au mai schimbat, pisicile nu mai au același rol ca pe vremuri, în prezent, ele sunt la casa omului ca animale de companie și iubitorii de animale trebuie să cunoască cât mai multe despre ele, astfel încât, conviețuirea alături de animăluțele de companie să fie cât mai plăcută.
Semne pe care ni le transmite pisica în momentul în care are chef să fie răsfățată
Potrivit unei cercetătoare de la Universitatea Nottingham Trent, Lauren Finka, există câteva semne care ne dau de înțeles când pisica are chef să fie mângâiată și, mai ales, în ce mod.
Câteva exemple elocvente în acest sens:
- când pisica își ține coada dreaptă și ridicată și se freacă de tine;
- când toarce și îți face ”masaj” cu lăbuțele din față;
- când mișcă lent coada dintr-o parte în alta în timp ce o ține ridicată;
- când adoptă o poziție a corpului și o expresie a feței relaxate și își ține urechile ciulite și îndreptate în față;
- când îți dă un ghiont ușor, dacă te oprești din mângâiat
Semne prin care ne transmite că nu vrea să fie alintată într-un anumit moment
- când își întoarce capul în partea opusă ție (practic, nu vrea să te privească, atunci când o ții în brațe);
- când este dezinteresată (dacă nu se freacă de picioarele stăpânului)
- când clipește foarte des
- când își scutură capul
- când are spasme violente pe spate (ca un fel de convulsii ale întregului corp)
- când își linge nasul sau când își linge blănița
- când își întoarce brusc capul către stăpân sau către mâna care o mângâie
- evident, când te mușcă sau îți îndepărtează mâna cu labele ei
Cum rămâne cu mângâiatul pisicii? Care este varianta corectă, potrivit specialiștilor?
Specialiștii spun ca este recomandat să o mângâi la rădăcina urechilor, sub bărbie și în zona fălcilor. În aceste zone sunt glande care la o atingere ușoară sunt stimulate.
Pe de altă parte, zonele în care nu îi place să fie atinsă sunt spatele, la rădăcina cozii și sub nicio formă pe burtă, pentru că aici, odată atinsă, ea se simte vulnerabilă.
Experții ne sfătuiesc să respectăm granițele pisicii (și ale pisicii sălbatice din ea!), chiar dacă asta înseamnă uneori să o admirăm de la distanță, potrivit RFI România.