Sari la conținut
Home » De ce „trăncănesc” pisicile

De ce „trăncănesc” pisicile

De ce „trăncănesc” pisicile. Acestea scot diverse sunete pentru a comunica cu oamenii și cu animalele, cum ar fi mieunatul pentru atenție sau hrană, șuieratul sau mârâitul pentru stres și ostilitate, precum și zgomotul ciudat pe care pisicile îl scot uneori în fața prăzii. Cu toate acestea, este dificil de determinat ce se întâmplă exact și nu există studii actuale care să investigheze direct acest comportament.

De ce „trăncănesc” pisicile când văd prada

Nu există un răspunsd validat științific privind trăncăneala pisicilor, nu există dovezi științifice pentru aceast comportament, iar conceperea unui experiment pentru a o testa ar fi mai complicată.

De ce „trăncănesc” pisicile când văd prada.  O ipoteză este că trăncăneala pisicilor este un comportament de frustrare, deoarece ele pot vedea prada, dar au o barieră între ele. Aceasta ar putea fi o expresie a unei anumite emoții feline, cum ar fi entuziasmul sau frustrarea.

O altă idee este că pisicile își deschid gura pentru a-și spori simțul olfactiv. Este posibil să încerce să aducă aer în organul lor vomeronasal sau organul lui Jacobson, care acționează ca un al doilea nas și permite pisicilor să simtă mirosuri chimice diferite de cele detectate doar de nas. Prin direcționarea fluxului de aer către acest organ, vorbăria ar putea ajuta pisicile să obțină mai multe informații senzoriale despre mediul lor.

O altă explicație posibilă pentru trăncăneala pisicilor are mai mult suport științific: mimarea. Cercetătorii au observat un margay (Leopardus wiedii), o pisică sălbatică mică și pătată din America de Sud și Centrală, care scotea un sunet în timp ce încerca să vâneze un grup de maimuțe mici. Sunetul are o oarecare asemănare cu ciripitul păsărilor mici, pradă tipică pentru pisicile domestice (Felis catus), astfel încât felinele ar putea folosi acest zgomot pentru a atrage prada.

Cu toate acestea, nu există alte rapoarte privind comportamentul de mimare la speciile de pisici sălbatice, iar înțelegerea pisicilor domestice este esențială pentru studierea acestui comportament. Pentru a înțelege mai bine pisicile domestice, trebuie să avem o înțelegere mult mai bună a pisicilor sălbatice, inclusiv a strămoșului lor, pisica sălbatică din Africa de Nord ne spune si Live Science

În prezent, motivul exact pentru care pisicile pălăvrăgesc rămâne un mister, dar proprietarii de pisici ar putea furniza informații esențiale pentru a ajuta la descoperirea motivului. Ar fi interesant să se înțeleagă la ce animale sau jucării trăncănesc pisicile și dacă acest lucru îl fac atât în afara casei, cât și în casă.