Sari la conținut
Home » De ce tremură câinele meu în somn?

De ce tremură câinele meu în somn?

De ce tremură câinele meu în somn? Răspunsul este că câinii sunt exact ca noi. Când se culcă și ajung la somnul REM, încep să viseze activ. Ei pot avea vise plăcute sau coșmaruri, la fel ca oamenii.

În timp ce oamenii pot vorbi în somn sau se pot mișca atunci când se află în această stare REM, un câine care doarme ar putea începe să latre ușor, să se plângă, să-și miște coada sau să tremure.

De ce tremură câinele meu în somn, este acesta un motiv de îngrijorare?

De obicei, un câine care se zbate în somn/tremură nu este un motiv de îngrijorare. Dacă știți că câinele dumneavoastră are probleme medicale, totuși, tremuratul poate indica ceva mai mult decât un somn profund, și va trebui să mergeți imediat la veterinar pentru a determina cauza principală a problemei.

De ce tremură câinele meu în somn, este acesta un motiv de îngrijorare?
Sursa foto: Pexels

Ce-i cu tremuratul?

Este posibil să fi observat că cățelul dumneavoastră se zbate în timpul somnului, poate că îi tremură puțin picioarele. Multe animale au ceea ce se numește miocloni, care sunt contracții involuntare și bruște ale mușchilor sau grupurilor de mușchi. Aceste spasme vor dura de obicei mai puțin de 30 de secunde și pot fi însoțite de lovituri cu picioarele și mișcări de vâslire.

Dacă ai un cățel mic, el va fi mult mai predispus să tremure în somn decât un câine adult. Teoria pe care au formulat-o oamenii de știință este că organismul determină ce pot face membrele și cum funcționează acestea.

Câinii seniori tind să tremure mai des decât câinii adulți atunci când sunt în somn REM. Acest lucru se poate datora faptului că partea creierului câinelui tău care lucrează pentru a paraliza mușchii mari în timpul somnului nu este la fel de eficientă la câinii seniori.

De ce tremură câinele meu în somn, este acesta un motiv de îngrijorare?
Sursa foto: Pexels

Determinarea dacă tremuratul este o criză sau un tic

Rar, câinele tău ar putea experimenta mai mult decât un simplu tremur. Ar putea avea o criză. Spre deosebire de tremurat, un atac va fi mai violent, iar membrele câinelui tău vor părea mai rigide. Nu vei putea să-ți trezești câinele foarte ușor dacă este în această stare. Ar fi bine să cronometrați criza și poate chiar filmați-o pentru a o putea arăta medicului veterinar.

Atenție, ar trebui să îl supraveghezi și să te asiguri că este bine. Când câinele tău își revine dintr-o criză din timpul somnului, s-ar putea să fie confuz și să se lase cu saliva pe el. Asigură-te că rămâi calm, deoarece câinele tău are nevoie de liniștea ta.

Dacă câinele tău se trezește singur în timpul unei crize, poți să îl îmbrățișezi ușor și să pui ceva sub capul lui pentru a te asigura că nu se rănește. Apoi, odată ce s-a terminat, anunță-ți veterinarul cât mai curând posibil pentru a putea să-i administrezi medicamente, dacă este necesar.

Acest lucru este deosebit de crucial dacă câinele tău are mai mult de un atac consecutiv, numit atacuri în cluster, sau mai mult de unul într-o perioadă de 24 de ore. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să mergeți la un spital veterinar de urgență dacă medicul dumneavoastră veterinar nu este la birou.

Nu trezi câinele adormit

Indiferent dacă câinele tău are o criză în somn sau doar se zbate, în general nu este o idee bună să îl trezești. Un motiv este că câinele tău are nevoie de somn REM pentru a funcționa corect și a trăi o viață sănătoasă, la fel ca noi. Nu vrei să întrerupi asta, pentru că poate fi greu să revină în acel stadiu odată ce a ieșit din el.

În plus, poate fi periculos să trezești un câine care doarme. Câinele tău s-ar putea să nu știe ce face când îl trezești brusc, și ar putea să te muște sau să te zgârie. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă ai un cățel cu un temperament blând.

Dacă credeți că câinele dumneavoastră are un coșmar urât – de exemplu, plânge tare sau se mișcă haotic – atunci cel mai bine este să păstrați distanța, să-i spuneți numele cu o voce blândă sau să bateți cu un obiect pe podea pentru a il trezi, dar nu îl va speria.

Apoi, odată ce este complet conștient, mângâie-l sau dă-i o jucărie sau o pătură preferată. Scopul este să îl faci să adoarmă la loc, mai ales dacă îl trezești în mijlocul nopții.

Țineți cont că cățelușul sau câinele senior va avea nevoie de 18 până la 20 de ore de somn pe zi, iar câinele adult va avea nevoie de 12 până la 14 ore de somn pe zi.

Orele de somn pot varia în funcție de rasa, dimensiunea și nivelul de activitate al câinelui tău. De exemplu, rasele mai mari au nevoie de mai mult somn decât cele mai mici. Dacă ai observat că câinele tău doarme mai mult în ultima vreme, ar putea fi din cauza vârstei sau a unei afecțiuni medicale subiacente.

Concluzie

De cele mai multe ori, un câine care se zbate în somn are un comportament normal, deoarece câinii visează și se mișcă în somn la fel ca noi. Cu toate acestea, în cazuri rare, câinele tău poate avea un atac de epilepsie. Un atac este mult mai violent decât simpla tremurare și va face ca picioarele câinelui să se rigidizeze. Dacă suspectați că câinele dumneavoastră a avut o criză, contactați imediat medicul veterinar.

Dacă câinele tău doar se zbate în somn, probabil că nu este nimic de care să te îngrijorezi și nu ar trebui să îl trezești!