Sari la conținut
Home » De ce urăsc pisicile ușile închise?

De ce urăsc pisicile ușile închise?

pisicile si usile inchise

De ce urăsc pisicile ușile închise? Miaună, își bagă laba sub ușă sau dau cu laba în ușă sunt doar câteva dintre lucrurile ciudate pe care le fac pisicile în jurul ușilor închise. Dar de ce?

Dacă ați văzut vreodată o pisică în fața unei uși închise, ați putea observa cât de mult pare să fie deranjată de aceasta. S-ar putea să își bage un braț blănos pe sub crăpătură, să înceapă să dea cu laba în ușă sau chiar să o atace în timp ce scoate mieunat agitat. Dar de ce pisicile par să urască atât de mult ușile închise?

Atât evoluția, cât și proprietarii de animale joacă un rol, spun experții.

În parte, pisicile sunt curioase și se tem să nu piardă ceva (FOMO), a declarat Dr. Karen Sueda, behaviorist veterinar certificat.

„Este un pic de FOMO”, a declarat Sueda pentru Live Science. „FOMO de genul: „Nu știu ce este pe partea cealaltă și vreau să merg să văd și să-mi dau seama”.”

Pisicile sunt ființe curioase în mod natural și le place să supravegheze tot ce se întâmplă pe teritoriul lor, care include casa stăpânului lor. Acest control le ajută să rămână în viață în sălbăticie, dar poate duce la comportamente pe care noi le-am putea interpreta ca fiind ciudate, cum ar fi atacarea unei uși.

„Pisicilor le place să controleze accesul la spații și nevoile vitale de bază și teritoriul”, a declarat Ingrid Johnson, consultant în comportamentul pisicilor, pentru Live Science. „Asta nu le face răutăcioase. Nu le face altceva decât o specie care este atât prădător, cât și pradă, care trebuie să vâneze pentru a supraviețui, dar care, de asemenea, trebuie să se simtă în siguranță și în siguranță în mediul lor.”

Specialist în comportamentul pisicilor: cei trei C teribili

pisicile și usile inchise
Sursă foto: Getty Images

O ușă închisă se lovește de ceea ce Jane Ehrlich, specialist în comportamentul pisicilor, numește „cei trei C teribili” care le displac pisicilor: Nu le place să nu aibă de ales, nu le place să nu dețină controlul și nu le place schimbarea. Deși pisicile nu vor neapărat să fie implicate în ceea ce se întâmplă în spatele ușii, ele vor să știe ce se întâmplă, a spus ea.

De asemenea, pisicile se bucură de atenție din partea stăpânilor lor, ceea ce o ușă închisă elimină. Un studiu din 2017 publicat în revista Behavioural Processes sugerează că majoritatea pisicilor preferă interacțiunea umană în locul altor stimuli, inclusiv mâncarea și jucăriile. Și nici pisicile nu înțeleg că o ușă închisă este temporară, a spus Johnson.

„Pur și simplu știu că locul la care aveau acces anterior – unde se simt în siguranță sau unde le place să doarmă, să tragă un pui de somn, să mănânce sau ce vreți – este acum brusc luat”, a spus Johnson. „Când controlăm lucrurile pentru pisicile noastre, creăm stres.”

Pentru a ajuta la reducerea anxietății animalelor lor de companie, proprietarii de pisici ar trebui să mențină consecvența în ceea ce privește zonele din casă pe care pisicile lor le pot accesa, a spus Johnson. Astfel, dacă, de exemplu, nu o vreți pe Fluffy în sufragerie, nu blocați accesul doar atunci când aveți vizitatori; faceți din asta o regulă permanentă.

În timp ce pisicile manifestă adesea comportamente de căutare a atenției în jurul ușilor închise, uneori ele pot fi în suferință reală. Comportamente precum vocalize frenetice, urechi ciulite și șuierături indică faptul că o pisică este cu adevărat supărată, a declarat Sueda. În cazul în care proprietarii de animale de companie sunt îngrijorați de comportamentul pisicii lor, aceștia ar trebui să viziteze un medic veterinar pentru a exclude orice probleme de sănătate, a recomandat ea.