Stiati ca

De ce urlă câinii?

Cei mai mulți dintre noi am putea asocia urletul cu lupii, dar oricine are un câine – sau al cărui vecin are un câine – știe că câinii pot urla la fel de bine ca strămoșii lor. Urletul poate fi amuzant sau deranjant, în funcție de punctul tău de vedere, dar nu este lipsit de un scop.

Câinii își folosesc lătratul, mârâitul, scâncetele și, desigur, urletele pentru a comunica cu oamenii lor și între ei în mai multe moduri.

Ce este un urlet?

Câinii scot o mulțime de sunete diferite, iar lătratul este probabil cel cu care oamenii sunt cel mai familiarizați. Dar un urlet se deosebește de un lătrat obișnuit în câteva moduri, spune medicul veterinar Ryan Llera de la Clinica Veterinară Kingston din Ontario, Canada.

„Lătratul este un sunet mai rapid și mai comunicativ, care este mai bine înțeles decât urletul”, spune Llera. „Lătratul poate comunica bucurie, frică, agresivitate sau căutarea atenției. Urletul este mai puțin înțeles și este adesea considerat ca o expresie a tristeții sau a frustrării. Dar, de fapt, este mai mult o comunicare între câini pentru a le spune celorlalți câini ce simt.”

Urletul pare să fie înnăscut pentru membrii comunității canine; alături de lupi, urlă și coioții și șacalii. Și, de fapt, în comparație cu caninii sălbatici, câinii domestici nu „urlă cu adevărat”, potrivit Barbarei Sherman, un behaviorist veterinar de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, într-un interviu din 2015 cu National Geographic. Un urlet adevărat, a spus Sherman, este un „apel susținut, cu rază lungă de acțiune”.

ADN-ul rasei

Dar unele rase de câini domestici par să urle mai mult decât altele. Llera spune că aceleași diferențe genetice care determină aspectul raselor ar putea explica de ce unele rase urlă mai mult decât altele. „Pe de altă parte, ar putea fi, de asemenea, legat mai direct de individ, indiferent de rasă”, spune el. De exemplu, unii câini de vânătoare – precum beagles, coonhounds, bloodhounds și basset hounds – produc un sunet unic cunoscut sub numele de baying, ceea ce face ca rasa să fie mai predispusă la urlete. Husky-urile sunt, de asemenea, mai predispuse să urle; unii cred că acest lucru se datorează faptului că ADN-ul rasei poate fi legat direct de lupul siberian străvechi.

Ce spun câinii când urlă?

Atunci când un câine urlă, există o serie de sentimente sau mesaje pe care încearcă să le împărtășească, fie cu oamenii lor, fie cu alți câini, fie cu ambele. Uneori, urletul unui câine este declanșat atunci când aude un sunet extern, cum ar fi o sirenă sau lătratul altui câine. Veți ști că acesta este cel mai probabil cazul dacă câinele se oprește din urlat atunci când declanșatorul auditiv extern are loc. În aceste cazuri, cel mai probabil câinele doar îi dă de înțeles stăpânului că este conștient de împrejurimi.

Atunci când un câine urlă, este posibil ca acesta să încerce, de asemenea, să împărtășească locația sa cu alți câini din haita sa – și asta îl include și pe stăpânul său. De exemplu, după ce a fost lăsat singur acasă, un câine ar putea urla atunci când își aude stăpânul conducând spre casă sau urcând scările.

Sursă foto: Getty Images / Acest husky siberian urlă probabil pentru că este declanșat de omul său care cântă.

Pe de altă parte, uneori urletul unui câine înseamnă contrariul: S-ar putea să spună „înapoi”. De exemplu, uneori câinii urlă pentru a-i ține pe alții la distanță, semnalând altor câini sau oameni că acesta este teritoriul lor. De asemenea, câinii urlă atunci când sunt nervoși; un cățel care suferă de anxietate de separare ar putea urla atunci când este departe de oamenii săi sau când suferă.

Dar prietenii noștri blănoși urlă și pentru a atrage atenția – sau când sunt prea fericiți.

 

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago