Categories: Lumea animalelor

De ce vaccinuri are nevoie pisica ta? Schema de tratament pe înțelesul tuturor

Atunci când aduceți acasă o pisică nouă, probabil că va avea nevoie de o rundă sau două de vaccinuri. Vaccinurile nu numai că împiedică pisica dumneavoastră să se îmbolnăvească de boli comune, dar pot contribui și la oprirea transmiterii acestora către alte pisici și către dumneavoastră.

În general, majoritatea pisicilor vor primi aceleași vaccinuri, inclusiv cele împotriva rabiei, a bolii de Carré, a calicivirusului felin și a FeLV. Cu toate acestea, programul de vaccinare al fiecărei pisici variază. În plus, unele pisici pot avea nevoie de vaccinuri suplimentare, în funcție de factori precum vârsta, stilul de viață și orice boli anterioare la care au fost expuse, spune Dr. Candy Akers,  medic veterinar .

Planificarea vaccinurilor pentru pisica dumneavoastră

Vaccinurile ajută la „antrenarea” sistemului imunitar al pisicii dvs. pentru a recunoaște bolile. Dacă sistemul imunitar al pisicii se va întâlni vreodată cu agenți infecțioși în viitor, corpul ei va produce anticorpi sau va activa celulele care ucid germenii pentru a se apăra de ei. Unele vaccinuri necesită doze multiple administrate pe parcursul a câteva săptămâni, apoi vaccinuri anuale de rapel.

Dr. Akers spune că, în mod ideal, vaccinurile ar trebui să fie administrate când pisica este încă pisoi. „Acest lucru expune sistemul lor imunitar la o boală înainte de a ieși în lume și de a o întâlni”, adaugă medicul veterinar. Dar dacă ați adoptat recent o pisică și nu sunteți sigur de statutul vaccinal al acesteia, experții recomandă să i se administreze întreaga serie de vaccinuri destinate pisicilor. În cazul în care pisica are peste zece ani sau are probleme de sănătate cunoscute, Dr. Akers spune că, de obicei, i se va face un „test de titrare”.

„Un test titru măsoară puterea sistemului imunitar care este deja prezentă în sânge datorită vaccinurilor anterioare”, explică ea. Acest lucru îi va permite medicului veterinar să știe dacă pisica are nevoie de vaccinuri sau rapeluri și va ajuta la crearea unui plan de vaccinare.

De ce vaccinuri are nevoie pisica dumneavoastră? Fiecare vaccin explicat

Asociația Americană a Practicienilor Felini (AAFP) împarte vaccinurile pentru pisici în două grupe principale: cele de bază și cele care nu sunt de bază. Vaccinările de bază sunt esențiale pentru toate pisicile, în timp ce vaccinările non-core sunt opționale sau se administrează doar în anumite circumstanțe.

Deși, în general, toate vaccinurile de bază nu sunt cerute prin lege, unele state pot solicita ca pisicile să primească anumite vaccinuri, cum ar fi cel antirabic, până la o anumită vârstă. Indiferent, se recomandă ca majoritatea pisicilor să primească la un moment dat următoarele vaccinuri de bază.

Rabie

Rabia este o infecție virală severă care se răspândește în mod obișnuit prin mușcături de la animale infectate. La pisici, poate provoca modificări comportamentale extreme, paralizie și, în cele din urmă, moarte. De asemenea, pisicile infectate pot transmite rabia la om, care este fatală odată ce apar simptomele.

AAFP recomandă respectarea legilor și a directivelor locale atunci când se vaccinează pisicile pentru rabie. De exemplu, New York cere ca toți pisoii să fie vaccinați antirabic până la vârsta de patru luni.

Panleucopenia

Panleucopenia (bolii de Carré) este un virus contagios care afectează în mod obișnuit pisicile. Acesta poate provoca simptome precum pierderea poftei de mâncare, vărsături, diaree și febră. Cazurile severe pot duce chiar la deces. Acest vaccin este administrat în mod obișnuit într-un vaccin combinat, care amestecă mai multe vaccinuri de bază într-o singură injecție.

Calicivirusul felin

Calicivirusul felin (FCV) este un virus contigent care provoacă infecții severe ale căilor respiratorii superioare la pisici. Acesta poate provoca pierderea poftei de mâncare, secreții oculare și nazale, conjunctivită, răni la nivelul gurii și chiar șchiopătare. Cazurile severe pot provoca inflamații la nivelul organelor vitale, cum ar fi ficatul, pancreasul și intestinele, și eventual moartea.

Virusul leucemiei feline poate genera cancer

Virusul leucemiei feline (FeLV) este o boală infecțioasă care provoacă simptome precum imunodepresie, anemie și poate duce în cele din urmă la cancer. Este foarte contagioasă și este comună în mediile cu mai multe pisici. Afectează între 2 și 3% din toate pisicile din Statele Unite și este principala cauză a deceselor cauzate de virus la pisici.

Este important de precizat că acest vaccin este considerat un vaccin de bază pentru pisicuțele cu vârsta sub 12 luni și un vaccin care nu este de bază pentru pisicile de peste 12 luni.

Vaccinări non-core

Nu toate pisicile vor avea nevoie de următoarele vaccinuri suplimentare. Dar acestea s-ar putea dovedi benefice pentru anumite pisici atunci când medicul veterinar le recomandă.

Bordetella bronchiseptica (tuse de caniculă): Bacterie foarte contagioasă care provoacă infecții ale căilor respiratorii superioare la pisici și câini. În general, este recomandat doar pentru pisicile din adăposturi sau din alte medii cu mai multe pisici.

Chlamydophila felis: O bacterie care poate provoca infecții ale căilor respiratorii superioare și conjunctivită la pisici. Este recomandată doar pentru pisicile care au fost expuse anterior.

Peritonita infecțioasă felină (FIP): O boală virală mortală cauzată de mutații ale coronavirusului felin. Cu toate acestea, cercetările arată că acest vaccin nu este întotdeauna practic și există puține dovezi că poate fi transmis de la o pisică la alta. Așadar, nu este în general recomandat.

Dermatofitoza (tegumentul): O infecție fungică care provoacă inflamarea pielii și pierderea părului la animalele de companie și la oameni. Deși există vaccin pentru pisici, dovezile sugerează că nu este eficient.

Giardia felină: Un parazit care poate provoca probleme digestive la animalele de companie, cum ar fi disconfort abdominal, diaree și vărsături. Din nou, există dovezi limitate care să sugereze că acest vaccin este eficient pentru pisici, așa că veterinarii nu îl recomandă de obicei, potrivit rover.com.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

7 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

9 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

10 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

11 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

11 ore ago