Din cuprinsul articolului
De la ce vârstă poate să intre pisica în călduri? Terminologia „pisică în călduri” se referă la momentul în care pisicile ating maturitatea sexuală și devin receptive pentru reproducere.
Această perioadă este legată de femele, deoarece masculii nu au un ciclu menstrual asemănător. În schimb, masculii răspund la semnalele femelelor secreții de feromoni pentru a iniția comportamentul sexual.
Când o pisică intră în perioada de călduri poate varia în funcție de vârstă. Pisicile pot atinge maturitatea sexuală la vârsta de 4-6 luni, iar primul ciclu de călduri poate să apară în această perioadă.
Adesea, primele semne pot să nu fie foarte evidente, și astfel, poate să treacă neobservate.
Perioada de călduri este divizată în patru etape, fiecare cu caracteristici comportamentale și hormonale distincte.
Proestrus reprezintă prima etapă, care durează de obicei 1-2 zile. În această fază, comportamentul femelei nu se schimbă semnificativ, dar secreția de feromoni anunță masculul că femeia este pregătită pentru reproducere.
Estrus sau perioada ,,căldurilor” durează până la 7 zile (dar poate varia de la 2 la 19 zile). În această etapă, apar manifestările clinice, femelele devin receptive la masculi.
Ovulația și gestația pot să aibă loc. Pisicile sunt ovulatoare induse. Ceea ce înseamnă că actul de reproducere stimulează ovarul să elibereze ovule.
Femelele pot să se împerecheze de mai multe ori într-o singură zi, ceea ce poate determina masculii să se retragă. Acest lucru poate duce la faptul că o femelă se împerechează cu mai mulți masculi, ceea ce poate rezulta în pui cu părinți diferiți.
Interestrus este o perioadă care apare dacă femeia nu a ovulat. Aceasta durează de obicei între 13-18 zile, până când proestrus revine.
Diestrus apare după ovulație și poate să dureze 65 de zile în cazul unei gestații.
Anestrus reprezintă absența completă a ciclurilor de călduri și poate apărea din cauza schimbărilor în lumină, fiind o perioadă de repaus hormonal între ciclurile de estru.
Ciclul sexual al pisicilor are un caracter sezonier și este cel mai evident în luna februarie, când creșterea luminii zilnice activează hormonii sexuali.
Pentru pisicile de apartament, luminile artificiale pot provoca dezechilibre hormonale. Ceea ce înseamnă că manifestarea căldurilor poate apărea pe tot parcursul anului, conform animax.ro.
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…