Din cuprinsul articolului
Pisicile fără adăpost depind adesea de bunătatea oamenilor pentru a le oferi hrană și, uneori, pentru a le proteja de orice pericol. Spre deosebire de una domesticită, de casă, totuși, o pisică sălbatică poate fi mai rezervată în fața oamenilor. Nu este exclus să fie purtătoare de boli contagioase, așa că atunci când decideți să adoptați o pisică de pe stradă, este indicat să aveți un plan înainte de a acționa.
Există o diferență între pisicile de stradă și cele sălbatice? Da, iar această distincție constă în modul în care acestea interacționează cu oamenii. Pisicile de stradă au fost socializate cu oamenii, poate ca animal de casă. Pot fi animale de companie dispărute sau pisici fără adăpost, dar care sunt obișnuite să fie în preajma oamenilor. Cele sălbatice, pe de altă parte, nu sunt obișnuite să fie în preajma oamenilor și ar trebui tratate cu extremă precauție pentru propria siguranță.
De obicei, puteți identifica o pisică sălbatică după aspect, deoarece acestea sunt de obicei foarte slabe și pot avea blana aspră sau pot arăta mai neîngrijite decât pisicile care sunt ținute ca animale de companie. De cele mai multe ori, pisicile sălbatice se vor teme de străini sau vor avea un comportament imprevizibil, așa că, din nou, procedați cu prudență atunci când vă apropiați de ele.
Felinele sălbatice se nasc sau se adaptează la o viață în aer liber, fără contact uman, trăind cu alte pisici în colonii slab organizate. Ele vânează animale sălbatice ca hrană, inclusiv șoareci, păsări și șopârle. Aceste pisici nu sunt suficient de socializate pentru a fi manipulate de oameni și, din acest motiv, nu pot fi plasate cu ușurință într-o casă tradițională pentru animale de companie – dacă pot fi plasate.
Dacă sunteți abordat de o pisică rătăcită și care pare prietenoasă, cel mai bine este să nu încercați să o chemați pentru ca aceasta să vă sară direct în brațe; încercați să găsiți ceva în care să o atrageți, cum ar fi o cutie de transport pentru pisici sau o cutie de carton. După ce ați reușit să băgați pisica într-o cutie de transport, ar trebui să o duceți la un medic veterinar sau la un adăpost pentru animale pentru a fi evaluată din punct de vedere sanitar și pentru a i se aplica un microcip.
V-ați decis, vreți să luați animalul acasă cu dumneavoastră? The Humane Society recomandă să contactați mai întâi centrul local de control al animalelor sau adăposturile de animale pentru a oferi o descriere a pisicii, în cazul în care aceasta este de fapt dispărută și nu rătăcită. De asemenea, ei recomandă să țineți celelalte animale de companie pe care le aveți acasă departe de pisica găsită, în cazul în care aceasta este „bolnavă, temătoare sau agresivă cu alte animale”.
Indiferent dacă duceți pisica rătăcită la un adăpost sau o aduceți acasă pentru a o îngriji, ar trebui să faceți o fotografie a pisicii pentru a ajuta, eventual, la reunirea acesteia cu un proprietar. Împreună cu o descriere a pisicii și a locului în care ați găsit-o, puteți posta fotografia pe fluturași care vor fi agățați prin cartier sau, în această eră digitală, puteți posta despre aceasta pe rețelele de socializare și spera că persoana potrivită o va vedea.
Atât Humane Society, cât și ASPCA consideră că cel mai bun mod de a ajuta coloniile de pisici sălbatice este prin eforturi de capturare, sterilizare și returnare (TNR). TNR este o strategie neletală pentru reducerea numărului de pisici din comunitate și îmbunătățirea calității vieții pisicilor, a animalelor sălbatice și a oamenilor.
Prin capturarea acestor pisici sălbatice și sterilizarea sau castrarea lor, putem contribui la reducerea numărului total de feline nedorite de pe străzi. Prin eforturile TNR, aceste pisici sălbatice vor fi prinse în mod uman, examinate, vaccinate și sterilizate chirurgical de către medicii veterinari. Vârful unei urechi este îndepărtat chirurgical, ca semn universal recunoscut că pisica sălbatică a fost sterilizată sau castrată. Apoi, pisica este returnată în mediul său de origine. Nu se vor mai reproduce sau nu se vor mai lupta pentru parteneri, iar comportamentele lor deranjante sunt reduse sau eliminate complet.
După o procedură TNR, voluntarii pot oferi hrană și adăpost pisicilor vagaboande și le pot monitoriza sănătatea în timp. Odată castrate, aceste pisici tind să ia în greutate și să aibă mai puține probleme generale de sănătate. Dacă vă gândiți să adoptați o pisică de pe stradă, există mai multe lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere pe tot parcursul procesului:
Deoarece pisica a trăit în aer liber, ea ar putea fi expusă la purici, căpușe și alți dăunători pe care i-ar fi putut întâlni în timp ce hoinărea în sălbăticie. De asemenea, nu este exclus să fie purtătoare de boli și să aibă probleme de sănătate mai mari decât pisicile de casă, așa că obținerea autorizației de la medicul veterinar înainte de a le aduce în casa dumneavoastră este esențială.
Dacă animalul vagabond nu a fost încă sterilizat sau castrat, trebuie să faceți acest lucru înainte de a-l aduce în casa dumneavoastră sau de a-i permite să se plimbe în continuare pe proprietatea dumneavoastră. În afară de avantajele pentru sănătate, sterilizarea pisicii poate contribui, de asemenea, la limitarea comportamentelor agresive sau nedorite, cum ar fi stropirea cu urină pe mobilă pentru a-și marca teritoriul.
În cazul în care pisica a trăit în aer liber pentru o perioadă de timp, poate fi necesar să o reintroduceți la viața de animal de companie. Va trebui să o învățați să folosească litiera și să nu zgârie cu ghearele. La început, limitați pisica la o singură cameră și izolați alte animale de noua dumneavoastră pisică. Supravegheați-vă copiii atunci când interacționează cu pisica și încercați să petreceți câteva ore cu pisica dumneavoastră pe măsură ce se acomodează în noua sa casă.
Spre deosebire de pisicile de casă, cele care au trăit pe stradă nu sunt obișnuite să li se ofere mese regulate, așa că este posibil să aibă obiceiuri alimentare ciudate atunci când le aduceți pentru prima dată în casa dumneavoastră. Nu disperați; răbdarea și perseverența vor face ca pisica dumneavoastră să mănânce.
Puneți-i la dispoziție un bol cu apă proaspătă, dar nu-i dați de mâncare imediat. Când pisica pare să fie gata să mănânce, încercați hrană uscată sau conservată pentru pisici sau niște ton gustos.
Țineți noul prieten felin în casă. Pisica trebuie să se obișnuiască cu dumneavoastră ca noul său furnizor de dragoste, hrană și adăpost. Nu este neobișnuit ca pisicile să manifeste probleme de comportament în această perioadă de adaptare, dar aceste probleme ar trebui să dispară în timp. Este posibil ca pisica să se ascundă sub mobilă. Dacă o face, stați și vorbiți liniștit cu pisica. Asigurați-vă că în apropiere există mâncare, apă și o litieră.
Acum că știți ce trebuie să faceți dacă întâlniți o pisică vagaboandă sau sălbatică, luați în considerare posibilitatea de a vă oferi voluntariat la adăpostul local sau de a face o donație pentru a sprijini eforturile continue de a scoate mai multe pisici vagaboande și sălbatice de pe străzi, potrvit petplace.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…