Din cuprinsul articolului
De pe stradă direct în sistemul de terapie pentru copii și seniori. După ce, ani la rând, câinii fără stăpân de pe străzile Galațiului au fost exterminați în masă, prin eutanasiere, în ultimii ani am asistat la o schimbare notabilă în atitudinea cetățenilor față de câinii fără stăpân, această schimbare fiind determinată și prin faptul că foarte multe familii au adoptat un animal de companie.
În urmă cu patru ani, la Galați a fost demarat, de către Asociațiile „Four Paws”, „Animal Society” din București, în parteneriat cu Asociația „Ajutați-l pe Lăbuș” din Galați și Primăria Galați, un program prin care câinii fără stăpân au fost dresați să devină „câini de terapie” pentru asistarea copiilor, seniorilor instituționalizați și a persoanelor vulnerabile.
Acum, doi dintre câinii care au fost „instruiți” să devină „câini de terapie” au părăsit adăpostul Asociației „Ajutați-l pe Lăbuș” din Galați și au ajuns în Germania, unde sunt câini de terapie pentru persoanele vârstnice. Luna și Tazz au fost preluați de Fundația „Ein Herz für Fellnasen in Not e V”, care se ocupă de adopții și de programe de terapie cu ajutorul animalelor pentru persoanele instituționalizate sau vulnerabile.
„Început de an, o nouă viață pentru Luna și Tazz, cățeii de la ”Ajutați-l pe Lăbuș” care au fost educați și pregătiți să devină câini de terapie. Sunt cățeii care au demonstrat că pot fi companioni educați și minunați, asemenea câinilor de rasă, în cadrul proiectului ”Centrului de Educație pentru bunăstarea animalelor – Câini pentru oameni”, din cadrul asociației ”Animal Society”. a scris Corina Grigore, președinta Asociației „Ajutați-l pe Lăbuș
”La fel ca cei mai mulți câini care ajung în adăpost, Luna și Tazz au povești triste. Tazz s-a refugiat când, avea două luni, într-o scara de bloc. A fost izgonit de acolo și astfel a ajuns pe străzi. Luna bântuia lihnită de foame și fugărită pe ulițele unui sat din județul Galați. Ce doi au avut norocul să ajungă în adăpostul Asociației ”Ajutați-l pe Lăbuș”, iar aici s-au împrietenit și au devenit prieteni de nedespărțit.
Ne-am dorit cu ardoare să le găsim un cămin comun, să nu îi despărțim, iar visul s-a îndeplinit: Luna și Tazz și-au găsit fericirea și căminul mult așteptat în Germania. Romania nu a avut un loc pentru ei. Chiar dacă ne va fi un dor imens de ei, ne bucurăm că, în sfârșit, cunosc dragostea și căldura unei familii”, a continuat Corina Grigore, ”.
În 2019, organizația „Four Paws” și Asociația „Animal Society” din București au încheiat un parteneriat cu Asociația „Ajutați-l pe Lăbuș” și Primăria Galați pentru realizarea unei campanii de sterilizare a câinilor comunitari cu implicarea comunității. „Four Paws” are sediul în Austria și are sucursale în Germania, Olanda, Elveția, Australia, Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgaria, Africa de Sud și Statele Unite.
În urmă cu 19 ani, „Four Paws” și „Animal Society” au pus bazele unui proiect unic în lume: cele două organizații salvează câinii de pe stradă, pentru ca ulterior aceștia să fie integrați în familii, apoi selectați și antrenați să devină câini de terapie.
Foștii câini comunitari, astăzi membri ai marii familii „Animal Society”, lucrează de mulți ani, cu rezultate bune, alături de copii cu dizabilități, dar și de bătrâni instituționalizați. Totul se petrece sub supravegherea unui psiholog specializat în interacțiunea om-animal, care se ocupă de pregătirea câinilor și supraveghează terapia propriu-zisă și efectele acesteia. Mesajul „Animal Society” și „Four Paws” este că „un câine de rasă comună poate fi mai bun decât orice câine de rasă, dacă îi este oferită această șansă”.
Asociația „Animal Society” a demarat Proiectul „Câini pentru oameni” în 2004, acesta fiind singurul proiect de terapie asistată de animale cu câini metiși din România.
Proiectul a fost demarat prin „pioneratul” lui „Tibi”, primul fost „maidanez” care nu numai că a fost salvat de pe stradă, ci a și fost antrenat, devenind un foarte bun câine de terapie.
„Tibi chiar a fost un minunat câine de terapie. La moartea lui, 12 ani mai târziu, au plâns zeci de prieteni de toate vârstele, fie ei bătrâni de la centrul pe care Tibi și trainerii noștri îl vizitau regulat sau copii cu nevoi speciale din programul nostru de terapie”, spun reprezentanții asociației. Exemplul lui „Tibi” a fost încurajator pentru continuarea programului.
Pe lângă terapia cu copii și bătrâni, în cadrul Proiectului „Câini pentru oameni” este derulat un program care are tot mai mult succes, acesta presupunând interacțiunea cu studenții în timpul sesiunilor de examene.
„No Stress with Four Paws” este încercarea de a le arăta adolescenților care trec, unii în premieră, prin stresul sesiunii, „că există lumină nu doar dincolo de sesiune, ci chiar în timpul acesteia, atunci când ești înconjurat de ființe care te iubesc și te susțin”
Când vă gândiți la animale mortale, este posibil să vă gândiți imediat la creaturi precum…
Sensibilitatea câinilor este o trăsătură prețioasă pentru mulți stăpâni. Acești câini prezintă adesea o inteligență…
După divorț, ce se întâmplă cu pisicile familiei? O instanță a stabilit un program de…
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din Hunedoara investighează un caz de transport ilegal de animale…
Câinele robot numit „Spot”, creat de Boston Dynamics, este cel mai recent instrument din arsenalul…
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…