Stiati ca

De unde vin pisicile? Originile felinelor și multe alte lucruri interesante

Oamenii și-au iubit întotdeauna pisicile, încă de pe vremea vechilor egipteni și până la utilizatorii de internet din zilele noastre.

Numai în Statele Unite, pisicile domnesc în aproximativ 45,3 milioane de gospodării. Există cel puțin 45 de rase domestice, care diferă foarte mult în ceea ce privește caracteristicile precum culoarea blănii, lungimea cozii, textura părului și temperamentul, potrivit Cat Fancier’s Association.

Maine Coon este cea mai mare, iar cea mai mică rasă este Singapura, originară din Singapore, femelele adulte cântărind chiar și 1,5 kilograme. Una dintre cele mai neobișnuite pisici cu aspect aparte este Sphynx, o pisică în mare parte fără păr, cunoscută pentru că este robustă și inteligentă.

Pisicile și-au păstrat instinctul de vânătoare

La fel ca și verișoarele lor mari, pisicile de casă sunt carnivore, ceea ce înseamnă că trebuie să mănânce carne pentru a se menține sănătoase. Deși au fost domesticite de mii de ani, acești prădători și-au păstrat un instinct puternic de vânătoare, bazându-se pe discreție pentru a urmări prada și a ataca cu gheare și dinți ascuțiți.

Fiind animale în mare parte nocturne, pisicile au o vedere și un auz excelente, cu urechi care se pot întoarce ca niște antene parabolice.

Reputația lor de a avea nouă vieți provine în parte din abilitatea lor de a se deplasa în medii dificile, de exemplu, folosindu-și coada pentru a se echilibra și pentru a ateriza în cea mai mare parte în patru labe pe corpurile lor slabe și musculoase.

Discurile de amortizare dintre vertebre conferă, de asemenea, corpului pisicilor o flexibilitate și o viteză excepționale, potrivit nationalgeographic.com.

De unde vin pisicile?

De unde vin pisicile este o întrebare care stă pe buzele multor persoane. Oamenii au început să domesticească pisicile în Semiluna Fertilă în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, potrivit cercetărilor.

Pisicile din zilele noastre au descins dintr-o subspecie de pisică sălbatică africană, Felis silvestris lybica, care astăzi este cea mai comună și mai răspândită pisică sălbatică.

Cu mii de ani în urmă, aceste pisici sălbatice au fost probabil atrase de așezările umane și de abundența lor de șoareci și resturi de mâncare.

Oamenii și-au dat seama că acești prinzători de rozătoare erau de ajutor, iar în cele din urmă cele două oamenii și pisicile au început să trăiască împreună. Mai târziu, oamenii au început să aducă feline la bordul navelor în timp ce călătoreau prin lume.

Si în China s-a încercat domesticirea pisicilor, cu mii de ani în urmă

O altă incursiune separată în domesticirea pisicilor a avut loc în China, în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, cu o altă specie de pisică sălbatică, pisica leopard. Deoarece pisicile domestice de astăzi nu sunt înrudite cu pisicile leopard, armonia nu pare să fi durat.

Comunicarea la feline

Pisicile sunt maestre în comunicarea cu alte pisici și cu îngrijitorii lor umani. De exemplu, o coadă care se mișcă rapid semnalează agresivitate, în timp ce o coadă încolăcită înseamnă că sunt nervoase.

Când este relaxată, o pisică își va mișca urechile în față și își va îndrepta coada în aer sau perpendicular pe sol.

Atunci când pisicile își freacă fața de mobilă, de alte pisici sau de o persoană, acest comportament le permite să își marcheze teritoriul, să creeze legături cu alte pisici sau să își arate afecțiunea.

Apropo, dacă vreți să vă faceți pisica să se simtă confortabil, priviți-o în ochi și clipiți foarte încet. Ele recunosc acest lucru ca pe un semn de prietenie și s-ar putea să observați că vă întorc clipitul lent, fiind un semn de mulțumire.

 

 

 

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

17 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

19 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

20 de ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

21 de ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

22 de ore ago