Din cuprinsul articolului
Ne folosim auzul pentru a comunica cu cei din jurul nostru și pentru a interacționa cu mediul înconjurător. Gama medie de auz pentru un om este cuprinsă între 20 Hz-20 kHz și folosim trei mușchi în procesul de auz. Cu toate acestea, multe animale au un auz mult mai bun decât al nostru.
Necuvântătoarele regnului animal cu cel mai bun auz
O anumită molie, molia mare de ceară, a fost numită ca având cel mai bun auz din regnul animal. Acestea pot auzi frecvențe de până la 300 kHz, de 15 ori mai mari decât cele mai înalte sunete pe care le putem auzi noi. Se crede că această molie și-a dezvoltat un auz atât de sensibil pentru a scăpa de principalul său prădător: liliacul.
Liliecii folosesc ecolocația de înaltă frecvență pentru a vâna, dar moliile mari de ceară pot auzi chemările liliecilor, oferindu-le o șansă de a se sustrage prădătorilor lor
Liliecii sunt cunoscuți pentru auzul lor excepțional, deși ideea că aceștia au o vedere slabă a fost larg dezmințită de oamenii de știință. Unele specii de lilieci folosesc ecolocația, ceea ce înseamnă că scârțâie în timp ce sunt în zbor și folosesc ecoul pentru a și naviga. Vibrațiile sonore pe care le emit prin scârțâit ricoșează de pe orice suprafață din apropiere înapoi la liliac, permițându-i să știe unde se află obiectele.
Fiind nocturne, bufnițele se bazează atât pe vederea lor ascuțită, cât și pe auz. Majoritatea speciilor de bufnițe au urechile asimetrice; una va fi ușor mai în față și una plasată mai sus decât cealaltă. Diferența de poziționare a urechilor le permite să localizeze exact de unde vine un sunet și le ajută să își captureze prada mică în întuneric.
Elefantul este recunoscut și pentru auzul lor fin
Elefanții își folosesc auzul și, cel mai important, urechile, din mai multe motive. Pe lângă faptul că au un auz strălucitor, cu o gamă medie de 16 Hz-12 kHz. Eelefantul își folosește urechile pentru a se menține răcoros. În climatele calde în care trăiesc, suprafața mare și subțirimea urechilor îi ajută să își regleze temperatura corpului, menținându-i mai mult timp la răcoare.
Când veniți acasă și câinele dumneavoastră se bucură să vă vadă, ați putea crede că este pentru că v-a auzit intrând pe ușa din față. Dar auzul unui câine este foarte sensibil și poate auzi frecvențe mai mari decât cele pe care le aude un om (și adesea răspunde mai bine la aceste frecvențe decât la tonurile mai joase). Auzul unui câine este atât de sensibil încât, de obicei, poate auzi că sunteți acasă chiar înainte de a deschide ușa.
Nu numai că auzul pisicilor este foarte impresionant, cu o gamă medie cuprinsă între 45Hz și 64.000Hz, dar urechile lor sunt, de asemenea, remarcabile din punct de vedere mecanic. O ureche umană este formată din trei mușchi și cele mai mici trei oase din corp; urechile unei pisici sunt controlate de aproximativ trei duzini de mușchi pentru fiecare ureche, ceea ce le permite să își rotească urechile la 180 de grade.
Delfinii au o vedere și un auz fabulos
O herghelie de cai va avea întotdeauna cel puțin un observator, pentru a-i avertiza pe ceilalți de potențialele pericole care ar putea fi în jurul lor. Auzul unui cal este esențial pentru protecția hergheliei. Principalele funcții ale auzului unui cal sunt de a detecta sunetul, de a determina de unde vine, de a identifica ce este sunetul și de a ști dacă este momentul să avertizeze turma sau nu. De asemenea, caii își folosesc urechile pentru a-și comunica starea de spirit.
Delfinii au un auz excepțional, precum și vedere, și folosesc, de asemenea, ecolocația pentru a „auzi” unde merg (similar cu liliecii). Un delfin va emite un sunet, un scârțâit în acest caz, care va ricoșa de pe suprafețe și se va întoarce la maxilarul inferior al delfinului. Reflecția vibrațiilor sonore oferă o hartă sonoră a ceea ce ar putea fi în față. Detaliile hărții sonore sunt impresionante și permit unui delfin nu numai să vâneze eficient, ci și să evite orice pericol.
Șobolanii sunt deosebit de buni la localizarea exactă a locului de unde provine un sunet, datorită faptului că au urechile foarte apropiate. Raza de acțiune a unui șobolan se încadrează în categoria ultrasunetelor, care sunt sunete prea înalte pentru a fi auzite de un om.
Porumbeii pot auzi infrasunete, sunete care sunt mult mai joase decât poate auzi un om. Porumbelul mediu fiind capabil să audă sunete de până la 0,5 Hz, aceștia pot detecta furtuni îndepărtate, cutremure și chiar vulcani. Datorită capacității lor auditive excepționale și a abilităților lor de navigație, sunt adesea considerați cei mai buni navigatori din regnul animal, potrivit hiddennearing.co.uk