Din cuprinsul articolului
Deliciu răcoritor. Înghețata este una dintre cele mai diabolice delicii create de oameni. Este o combinație nesănătoasă de carbohidrați și grăsimi. Dar absolut irezistibilă atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie!
Mulți se întreabă dacă este în regulă ca pisicile să mănânce înghețată, iar răspunsul tinde să fie un nu. Deși înghețata nu este direct toxică pentru pisici, nu este nici o hrană sigură. Să le oferi mai mult decât câteva linguri poate cauza probleme de sănătate pe termen scurt și lung pentru pisici.
Pisicile pot să mănânce înghețată, atâta timp cât li se servește în porții foarte mici. Conform nutriționiștilor, rasele de dimensiuni medii, precum Siamezele și Persanele, nu ar trebui să consume mai mult de o linguriță de înghețată odată. Rasele mai mari (Ragdoll sau Maine Coon) pot consuma în siguranță până la două lingurițe.
Nu le oferi însă această gustare mai des de o dată pe lună, deoarece hrănirea pisicilor cu înghețată vine cu următoarele riscuri:
Pisicile sunt carnivore de la natură, iar înghețata nu face parte din dieta lor naturală. Consumul excesiv al acestei gustări poate perturba echilibrul lor digestiv și declanșa complicații gastrointestinale, cum ar fi:
Majoritatea pisicilor de interior se simt rău după ce mănâncă înghețată, deoarece sunt intolerante la lactoză. Puii de pisică pot tolera conținutul de lactoză din laptele mamei lor. Dar își pierd treptat capacitatea de a procesa acest zahăr pe măsură ce trec la hrana solidă.
Produsele lactate precum înghețata, brânza și laptele concentrat au un conținut ridicat de lactoză. Ceea ce le face nerecomandate pentru pisici.
Pe lângă lactoză, grăsimea este un alt factor declanșator al problemelor gastrointestinale la pisici. Pisicile au nevoie doar de până la 20% grăsime în hrana lor zilnică. Alimentele bogate în grăsimi, precum înghețata, carne de vită, porc, miel, ouă sau chipsuri, pot deranja stomacurile lor.
Alergia la produsele lactate este diferită de intoleranța la lactoză. Intoleranța alimentară înseamnă că sistemul digestiv al unei pisici nu poate digera ingredientul în cauză. Dar o alergie este răspunsul sistemului lor imunitar la o anumită substanță, pe care organismul o detectează ca fiind dăunătoare.
Dacă pisica ta are alergie la lapte (care este o reacție adversă la o proteină specifică din lapte numită caseină), consumul chiar și a unei doze sigure de înghețată ar putea duce la probleme gastrointestinale, inflamație, probleme respiratorii și cădere a părului.
Mulți stăpâni de pisici își răsfață animalele de companie cu înghețată vegană făcută din ingrediente precum lapte fără lactoză, lapte de soia, lapte de migdale și ulei de cocos pentru a evita o reacție alergică. Aceste gustări pot să nu conțină lactoză, dar sunt la fel de bogate în grăsime și zahăr, făcându-le la fel de dăunătoare pentru pisici.
Bazat valorile nutriționale ale înghețatei, pisicile care consumă prea multă pot suferi de supradoză de:
Carbohidrați – Pisicile nu au nevoie de carbohidrați în dieta lor și pot digera doar porții mici din acest nutrient. Supraconsumul poate provoca sensibilitate gastrică, diabet și obezitate.
Grăsimi și colesterol – Supraalimentarea cu acești nutrienți poate afecta pisicile pe termen lung, contribuind la boli de inimă, pancreatită sau insuficiență hepatică.
Sodiu – O concentrație ridicată de sodiu este toxică pentru pisici. Consumul excesiv de săruri din înghețată poate cauza intoxicații alimentare, manifestate prin letargie, vărsături, lipsă de coordonare, lipsă de poftă de mâncare și convulsii.
Pisicile și oamenii sunt asemănători când vine vorba de a se bucura de gustările nesănătoase. Hranirea cu orice aliment bogat în grăsimi poate duce adesea la obsesia pentru mâncare. Și poate face ca pisicile să devină mofturoase în privința meselor lor obișnuite.
Ele încep treptat să dorească gustări adictive și grase și să respingă hrana lor obișnuită, uscată sau umedă, cu conținut echilibrat de grăsime. Prin urmare, fiți atenți, recomandă untamedcatfood.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…