Sari la conținut
Home » Descinderi într-un caz sinistru: mai mulți câini ar fi fost eutanasiați ilegal. Autoritățile au declanșat o anchetă

Descinderi într-un caz sinistru: mai mulți câini ar fi fost eutanasiați ilegal. Autoritățile au declanșat o anchetă

Un scandal major a izbucnit în județul Mureș după ce autoritățile au descoperit că peste 60 de câini au fost eutanasiați ilegal într-un adăpost privat din Mediaș. Perchezițiile au avut loc la începutul acestei săptămâni, iar ancheta a scos la iveală suspiciuni grave privind o colaborare ilegală între o instituție din Mureș și adăpostul privat din Mediaș. Conform informațiilor preliminare, adăpostul a primit bani de la această instituție pentru a eutanasia câinii, încălcând procedurile legale.

Anchetatorii suspectează că adăpostul a primit fonduri pentru a ucide animalele, fără a respecta legislația referitoare la protecția animalelor. În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente și alte probe care susțin acuzațiile de uciderea ilegală a câinilor. Se pare că responsabilii au fost deja identificați și sunt așteptate măsuri legale împotriva celor implicați.

Abuz în serviciu şi uciderea cu intenţie a animalelor fără drept

„La data de 19 septembrie 2024, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Mureş, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târnăveni, au efectuat două percheziţii, la sediul şi punctul de lucru ale unui adăpost privat pentru câini fără stăpân, din municipiul Mediaş, judeţul Sibiu, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi uciderea cu intenţie a animalelor fără drept”, se arată într-un comunicat al Poliției din Mureș.

Câini eutanasiați ilegal

câini eutanasiați ilegal
Sursă foto: arhiva AnimalZoo

În cadrul acestor percheziții sunt ridicate decizii emise de o instituție din județul Mureș, care permit eutanasierea mai multor câini maidanezi.

„Cercetările vizează emiterea de către o instituţie, din judeţul Mureş, a unor decizii de eutanasiere şi ucidere, fără drept, a mai multor exemplare canine, în cadrul unui contract de prestări servicii, întocmit în mod ilegal, cu un adăpost pentru câini fără stăpân din municipiul Mediaş, judeţul Sibiu”, precizează IPJ.

Potrivit EVZ, la aceste percheziții au participat și polițiști din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Animalelor, Biroului pentru Protecţia Animalelor Sibiu, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş, Poliţiei municipiului Târnăveni. De asemenea, a fost prezent și un inspector de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti.

De asemenea, percheziţiile au fost sprijinite de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Sibiu.

Reacția opiniei publice

Vestea despre eutanasiere ilegală a câinilor a stârnit un val de reacții negative în rândul opiniei publice. Numeroase ONG-uri pentru protecția animalelor au condamnat ferm acțiunile celor implicați, cerând pedepse exemplare. Cetățenii din județul Mureș și din toată țara au exprimat indignare și revoltă, solicitând o anchetă rapidă și transparentă.

Pe rețelele sociale, hashtag-ul #JusticeForDogs a devenit viral, iar numeroși utilizatori au postat mesaje de protest și de condamnare a eutanasierei ilegale. Diverse grupuri de pe Facebook au organizat petiții online, strângând semnăturile a mii de cetățeni care solicită o anchetă corectă și o pedepsire severă a celor implicați.

Avocații pentru drepturile animalelor susțin că eutanasiere ilegală nu reprezintă doar o infracțiune, ci o crimă împotriva animalelor, care trebuie sancționată cu toată asprimea. Ei solicită o reformare a legislației privind protecția animalelor, astfel încât cazurile de eutanasiere ilegală să fie investigate rapid și eficient, iar cei vinovați să fie trași la răspundere.