Categories: Lumea animalelor

Descoperire fascinantă în domeniul psihologiei animalelor. Legătura dintre bebeluși și cimpanzei

O descoperire fascinantă în domeniul psihologiei animalelor a dezvăluit că tinerii cimpanzei combină diverse gesturi, vocalize și expresii faciale într-un mod care amintește de dezvoltarea comunicării observată la copiii umani.

În timpul investigației lor, echipa de cercetare a descoperit că cimpanzeii tineri au o capacitate unică de a combina diferite semnale de comunicare, un truc evolutiv care le sporește probabil capacitatea de a transmite mesaje în diferite situații, cum ar fi jocul și conflictul. În mod intrigant, au observat că acest talent se maturizează pe măsură ce cimpanzeii trec de la copilărie la adolescență.

cimpanzeu: sursă foto: Animal Fact Guide

Ce am știm despre cimpanzei

Spre deosebire de studiile anterioare care s-au concentrat pe forme izolate de semnale de comunicare, această cercetare a fost unică, deoarece a examinat modul în care cimpanzeii au combinat aceste semnale pe măsură ce se maturizau și în diferite contexte. Echipa a constatat că cimpanzeii de toate vârstele au folosit în mod constant semnale de comunicare izolate, cum ar fi grohăitul, mișcările brațelor sau expresiile faciale în diverse situații.

puii de cimpanzei și copii folosesc același mod de comunicare; sursă foto: Rockhampton Zoo

Cu toate acestea, a fost interesant de observat că, pe măsură ce cimpanzeii îmbătrâneau, era mai probabil ca aceștia să îmbine diferite semnale de comunicare. Această practică a fost evidentă în special în timpul întâlnirilor de agresiune sau de joc, două scenarii în care comunicarea clară este primordială pentru a evita consecințele nedorite. Cimpanzeii adolescenți mai în vârstă au demonstrat o tendință mai mare de a utiliza un amestec de semnale în locul unor gesturi sau expresii singulare, în special în contexte agresive.

Perspective asupra evoluției umane

Echipa de cercetare sugerează că dezvoltarea acestui mod de comunicare pe mai multe niveluri în rândul cimpanzeilor tineri ar putea oferi informații valoroase despre propria noastră evoluție.

În plus, ei au propus că studierea comunicării multimodale, spre deosebire de observarea semnalelor individuale în mod izolat, ar putea oferi dovezi mai solide despre modul în care evoluează comunicarea la maimuțe și, prin extensie, la oameni.

Învățăm mai multe despre noi înșine observând cimpanzeii

Aceste descoperiri subliniază asemănările dintre comunicarea umană și cele mai apropiate rude ale noastre animale. Prin studierea dezvoltării comunicării tinerilor cimpanzei și a capacității lor de a combina semnale, cercetătorii nu numai că ne-au lărgit înțelegerea comunicării primatelor, dar ne-au adus și cu un pas mai aproape de a desluși complexitatea evoluției limbajului nostru.

familie de cimpanzei: sursă foto: Max Planck

La urma urmei, înțelegerea evoluției comunicării la animale ar putea deschide calea pentru o înțelegere mai profundă a dezvoltării limbajului uman și a interacțiunii intrigante dintre natură și educație.

În esență, prin examinarea modelelor de comunicare ale celor mai apropiate rude vii ale noastre, s-ar putea să avem o privire asupra propriului nostru trecut străvechi și asupra etapelor evolutive care au modelat complexitatea și diversitatea comunicării umane.

Mai multe despre asemănările dintre oameni și cimpanzei

Pe măsură ce mergem înainte, explorarea în continuare a comunicării multimodale la primate ar putea oferi răspunsuri mai definitive și ar putea adăuga capitole interesante la înțelegerea noastră a poveștii evoluției umane.

Cimpanzeii sunt cele mai apropiate rude vii ale noastre în regnul animal și avem multe asemănări biologice și comportamentale cu ei, având în vedere strămoșii noștri comuni.

cimpanzei în copac; sursă foto: Virunga National Park

Cimpanzeii și oamenii au în comun aproape 99% din ADN. Această asemănare genetică este unul dintre principalele motive pentru care oamenii de știință studiază cimpanzeii pentru a înțelege mai bine biologia și evoluția umană.

Comportamentul social

Ca și oamenii, cimpanzeii sunt animale foarte sociabile. Ei trăiesc în comunități mari și manifestă comportamente sociale complexe, cum ar fi cooperarea, competiția, formarea de alianțe și chiar agresivitatea. De asemenea, aceștia dau dovadă de empatie și altruism, implicându-se în comportamente precum îngrijirea reciprocă și împărțirea hranei.

grup de cimpanzei care socializează: cimpanzei în copac; sursă foto: Virunga National Park

După cum s-a subliniat în articol, cimpanzeii folosesc o gamă largă de gesturi, expresii faciale și vocalize pentru a comunica, la fel ca oamenii. Aceștia folosesc aceste semnale în combinație, demonstrând că au capacități de comunicare multimodală care ar putea fi precursorii limbajului uman.

Utilizarea instrumentelor și rezolvarea problemelor

Cimpanzeii se numără printre puținele specii de animale despre care se știe că folosesc unelte. Au fost observați folosind bețe pentru a pescui termite, pietre pentru a sparge nuci și frunze ca bureți pentru a absorbi apa de băut. Această utilizare a uneltelor demonstrează abilitățile lor de rezolvare a problemelor și sofisticarea cognitivă.

Manifestă o gamă largă de emoții, inclusiv bucurie, tristețe, frică și furie, asemănătoare emoțiilor umane. De asemenea, sunt foarte inteligenți, fiind capabili să învețe limbajul semnelor, să joace jocuri pe calculator și chiar să se recunoască în oglinzi, un semn al conștiinței de sine.

Bipedalism

Deși nu este principalul lor mod de locomoție, cimpanzeii pot merge pe două picioare (bipedalism), în special atunci când transportă mâncare sau unelte, ceea ce sugerează că este posibil ca strămoșul nostru comun să fi fost, de asemenea, capabil de locomoție bipedă.

Cimpanzeii prezintă, de asemenea, dovezi de cultură, în sensul că diferite grupuri de cimpanzei au comportamente și tradiții diferite, cum ar fi moduri unice de a se îngriji sau de a folosi unelte, pe care le transmit din generație în generație.

sursă foto: Durhaim Univeristy

Aceste asemănări oferă o fereastră către propriul nostru trecut evolutiv, oferind informații cruciale despre biologia, comportamentul, cultura și rădăcinile limbajului nostru. Înțelegerea trăsăturilor pe care le avem în comun cu cimpanzeii, precum și aprecierea diferențelor, ne ajută să înțelegem locul nostru în lumea naturală.

Aceast studiul este produsul unei munci asidue desfășurate de psihologii de la Universitatea Durham, care s-au aventurat adânc în înțelegerea dinamicii comunicării cimpanzeilor, iar meritul aparține în totaliltate echipei de cercetare. Datele au fost culese de pe site-ul de specialitate earth.coom.

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

2 zile ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

2 zile ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL