Din cuprinsul articolului
Într-un sit arheologic din Aulnat, Franța, cercetătorii au avut surpriza să descopere ceva de-a dreptul uimitor. Rămășițele au demonstrat că relația specială dintre câine și om datează de mii de ani, iar câinele este cel mai bun prieten al omului.
A fost descoperit un mormânt galo-roman al unui copil care era îngropat alături de cățelul său!
În urma unor lucrări de excavare din comuna Aulnat, Franța, arheologii au avut ocazia să descopere ceva de-a dreptul miraculos! Obiectul studiului l-a reprezentat o așezare din era galo-romană, iar mormântul descoperit datează din prima treime a secolului I e.n. (înaintea erei noastre). Tehnologia avansată cu care pot lucra arheologii în zilele noastre a putut stabili o dată aproximativă, ceea ce a dus la concluzia că evenimentul s-a petrecut în perioada domniei împăraților Augustus și Tiberius.
Arheologii au putut constata că respectivul copil a murit la vârsta de un an, iar coșciugul avea o lungime de 82 de centimetri. Cu toate că lemnul a putrezit din cauza trecerii timpului, au rămas drept dovadă cuiele și o plăcuță ornamentală din fier. Un mormânt al unui copil din epoca romană este ceva extrem de rar.
Practică comună a înmormântărilor din acea perioadă, sicriul a fost așezat într-o groapă de dimensiuni mari și înconjurat cu un aranjament consistent de ofrande și obiecte.
Copilul a fost înmormântat alături de cele mai de preț obiecte. Câinele, cel mai bun prieten al omului
Tradiția acelor vreme dicta ca în mormânt să fie puse cele mai valoroase obiecte, iar în cazul acestui copil, arheologii au descoperit un cerc de fier și o tijă îndoită despre care cercetătorii cred că ar fi fost un joc cu cercuri, de aici rezultând și durata scurtă a vieții.
O fibulă din aliaj de cupru folosită pentru legarea veșmintelor demonstrează că mormântul a fost din epoca romană, iar diferite vaze în miniatură și două recipiente de sticlă descoperite în același loc, conțineau cel mai probabil unguente sau medicamente. Momentan, obiectele sunt analizate pentru a identifica dacă au rămas reziduuri în interior.
În jur de 20 de recipiente din teracotă erau așezate în jurul sicriului și deasupra capacului, acestea fiind ofrande care ar fi conținut alimente și băuturi pentru ospățul funerar al mortului.
Copilul avea la picioare un pui de cățel!
Dovadă a afecțiunii, la picioarele copilului a fost descoperit și un pui de cățel, care avea un guler strălucitor acoperit cu 15 decorațiuni din bronz și un clopoțel, dovadă a dragostei arătate față de animalul de companie, potrivit The History Blog.
Descoperirea este cu atât mai miraculoasă cu cât, în rândul copiilor, rata mortalității infantile era foarte crescută, iar în general înmormântarea reprezenta doar un proces obișnuit. Însă, tot procesul de înhumare, numărul mare de ofrande și obiecte prețioase, demonstrează că acest copil provenea dintr-o familie privilegiată, ceea ce face descoperirea cu atât mai importantă.