Categories: Lumea animalelor

Despre Pitici și pisici! Învață-ți copilul cum să interacționeze cu pisicile

Unul dintre cele mai importante aspecte a vieții de părinte este ca juniorul să aibă respect față de animale. O mulțime de oameni dețin animale de companie înainte de a avea copii. Poate fi anevoios să te gândești că micuțul tău, atunci când va trece de perioada când merge de-a bușelea și ajunge la vârsta, ar putea deveni un neștiutor în ceea ce înseamnă modul de abordarea a unui animăluț.

Lecții pe viață sunt predate atunci când un copil este instruit cum să fie blând cu o pisică. Acest lucru nu este important doar pentru dezvoltarea manierelor, ci și din motive de siguranță. Interacțiunile deficitare cu pisicile pot merge până la a fi nevoiți să meargă la spital pentru zgârieturi infectate și urme de mușcături.

Următorul articol este conceput pentru a-i ajuta pe părinți sau pe cei care se ocupă de îngrijirea copiilor să îi învețe cum să interacționeze în siguranță cu pisicile. Sfaturile din acest articol vor ajuta ca și pisica să se simtă conforta\bil în casa lor și să nu aibă probleme de comportament, cum ar fi urinarea în locul nepotrivit.

Pisicile sunt creaturi vii, nu jucării

Chiar dacă este prea mic pentru a înțelege tot ceea ce îi spuneți, vorbiți-i copilului despre cum să interacționeze cu animalele de companie de îndată ce se plimbă și explorează casa lor. Niciodată nu este prea devreme să vă învățați copiii despre respectarea animalelor.

Probabil că va fi nevoie de mai multe conversații pentru ca micuțul dumneavoastră să înțeleagă în cele din urmă că trebuie să fie blând cu pisicile. Trebuie să le spuneți clar că nu pot face ce vor cu animalele de companie și mai ales oricând vor. 

Explicați-i copilului dumneavoastră că felinele sunt creaturi independente și nu vor să fie îmbrăcate în haine, nu ar trebui să fie forțate să intre în cărucioare de jucărie și nu le place să fie purtate de colo-colo ca o jucărie. Mustăcioasele sunt creaturi vii, nu jucării. Este important să îi învățăm pe copii să lase pisicile să vină la ei. Încurajați-i pe cei mici să vadă diferențele dintre interacțiunile pozitive și cele negative.

Pe principiul „Keep it short and simple” evitați conversațiile lungi. Cu cât este mai lungă conversația pe care o aveți cu copilul dumneavoastră despre pisici, cu atât este mai puțin probabil ca acesta să rețină informațiile.

Comportamente cheie care trebuie luate în considerare

Iată câteva aspecte comportamentale cheie pe care copiii ar trebui să le urmărească atunci când vine vorba de feline:

Interacțiunile pozitive cu pisicile includ: clipiri lente ale ochilor; așezarea de bunăvoie în poală; aportul jucăriilor pentru a se juca; imploră să fie mângâiată, iar coada este în poziție verticală și nu dă din ea.

Pe de altă parte, interacțiunile negative ale pisicilor includ: șuieratul; urechile trase înapoi și în jos; mușcatul; fuge sau mușcă.

Arătați-i copilului dumneavoastră cum să interacționeze cu pisicile. Fiți blând cu animalul de companie, mai ales în fața copilului dumneavoastră. Vorbiți cu o voce dulce. Nu uitați că dacă țipați sau vorbiți cu severitate, copilul vă poate copia, iar aceștia au tendința de a exagera. Ar trebui să se apropie încet de pisică, să țină mâna strânsă în pumn pentru a vedea dacă animalul vrea să fie mângâiat și nu ar trebui să facă nicio mișcare bruscă, sacadată, care ar putea deruta pisica.

Arătați-i micuțului că pisicile trebuie atinse cu grijă și nu trebuie smucită. Atunci când are loc interacțiunea între copil și psică și, se face într-un mod adecvat, recompensați-l sau lăudați-l. În caz contrar, când interacțiunează deficitar cu pisica, faceți tot ce puteți pentru a separa copilul de animal. Dați-i o lecție rapidă de 2-3 minute despre ce a mers prost. Cereți-i să repete ceea ce i-ați spus, să vedeți dacă a înțeles.

Limbajul corporal al pisicii

Până când un copil dovedește că poate sta în preajma unei pisici fără să cauzeze probleme acesta trebuie să fie supravegheat. Piticii nu înțeleg consecințele unor interacțiuni proaste cu animalele de companie. Ei nu înțeleg că poate fi dureros atunci când o pisică te zgârie sau mușcă. Animalul de companie a fost împins la extrem dacă chiar vă mușcă copilul. Dacă are în mod constant interacțiuni proaste cu pisica familiei, copilul ar putea ajunge să nu-i placă felinele în general.

Nu vă fie teamă să interveniți. Fiți gata să ajutați pisica să se îndepărteze și să meargă într-un loc în care să se relaxeze și să aibă un pic de spațiu față de copil. Iată alte câteva lucruri pe care le puteți face în timp ce vă supravegheați copilul și pisica:

Aveți jucării sau alte obiecte pregătite pentru a distrage atenția fie a copilului, fie a pisicii. Puneți-l pe micuț să se spele pe mâini înainte de a începe să interacționeze cu animalul de companie. Pisica nu vrea să aibă mâini lipicioase pe ea și poate fi copleșită de mirosurile puternice.

Inidicii și limte

Spuneți-i copilului că este în regulă dacă pisica pleacă și nu vrea să se joace cu el și să nu o ia personal. Explicați-i că felinele socializează diferit față de oameni și că este în regulă.

Când vine vorba de pisici, ei nu știu cum să le citească. Există indicii importante pe care copilul dumneavoastră trebuie să le învețe pentru a putea interacționa în siguranță cu pisicile. Spuneți-le că nu este amuzant când pisica se supără. Ele au un limbaj corporal foarte diferit față de cel manifestat de  câini, așa că un copil care este familiarizat cu aceștia nu știe neapărat cum să interacționeze cu alte animale.

Iată câteva indicii importante de la pisici:
Îndepărtați-vă atunci când au ochii dilatați, urechile sunt trase în spate și în jos și dau din coadă. Pisica se agită și se pregătește să riposteze. Nu lăsați copilul să pună mâna între labele pisicii, mai ales dacă aceasta are gheare. Mustăcioaselor le place să se joace și pot trage de mâna copilului cu toate cele patru labe. Acest lucru ar putea speria copilul sau îl poate răni.

Stabiliți limite pentru animale de companie

De asemenea,  copiii nu înțeleg ce sunt ale limite. Acest lucru poate fi problematic, deoarece pisicilor le plac foarte mult limitele. Copilul ar trebui să învețe mai întâi că atunci când o pisică vrea să doarmă nu vrea nici să fie deranjată valabil și atunci când mănâncă, nu vrea să fie atinsă sau deranjată.

De asemenea, copilul dumneavoastră ar trebui să stea departe de litiera pisicii și să nu o urmeze niciodată la oliță. Un copil care urmărește prea îndeaproape o pisică atunci când vine la litieră poate face ca pisica să se simtă amenințată.
Ceea ce puteți face ca proprietar de animale de companie pentru a vă proteja pisica este să construiți platforme unde animalul poate ajunge la înălțime și departe de ceilalți. Pisicile adoră să se ridice la înălțime!

Acest lucru le oferă un punct de observație mai bun și le face să se simtă în largul lor. De asemenea, puteți construi sanctuare pentru pisici, spații în care doar ele pot ajunge și nimeni altcineva nu poate ajunge, cel puțin, copilul nu poate ajunge la ele. Poți folosi ușile pentru pisici în avantajul tău.

Arată-le cum să mângâie pisica

Învățați-vă piticii că pisicilor și câinilor nu le place să fie mângâiați în aceleași moduri. Felinele de apartament sunt foarte pretențioase în ceea ce privește locul în care vor să fie mângâiate. Așa cum am menționat mai sus, copiii ar trebui să se apropie încet de pisică, să-i ofere un pumn și să aștepte ca pisica să le atingă mâna cu capul. În cazul în care acestea nu îi dau un ghiont în mâna copilului, atunci încurajați-l să ofere pisicii spațiu.
Cei mici nu ar trebui să mângâie niciodată burta unei pisici! Este rar ca unei pisici să îi placă să fie atinsă acolo. Este un spațiu vulnerabil. Avertizați-i că pisica poate mușca dacă îi mângâiați acolo. De asemenea, nu le trageți și nu le atingeți coada.
De asemenea, copiii trebuie să lucreze pentru a avea reacții bune.

Unii copii se enervează dacă pisica nu vrea să fie mângâiată și sfârșesc prin a face ceva stupid. Este important să îl învățați să accepte cu respect atunci când o pisică nu vrea să fie atinsă. Nu este mare lucru.
Totodată, micuții trebuie să fie instruiți să nu „agreseze drăgăstos” pisica, în cazul în care o mângâie prea mult și o strânge, făcând-o să se simtă sufocată.

Unele pisici sunt pretențioase și le place foarte mult să fie mângâiate, așa că piticul trebuie să știe câteva lucruri despre limbajul corporal al pisicilor. În acest fel, ei nu suprastimulează pisica, care poate trece în câteva secunde de la o ființă drăgălașă la o pisică hâtră care mușcă, scuipă și fuge, potrivit pethelpful.com.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago