Din cuprinsul articolului
Poate că visul dumneavoastră este să dețineți un cățeluș de Ciobănesc german sau vă gândiți să adoptați unul adult. Indiferent, cunoașterea sociabilității rasei Ciobănesc german este importantă pentru a fi pregătit. Un bun punct de plecare este să aflați mai multe despre standardul rasei Ciobănesc german. Un standard de rasă este o descriere scrisă care oferă detalii despre caracteristicile ideale ale unei anumite rase de câini.
Acestea sunt create, în general, de organizații naționale dedicate unei anumite rase și servesc drept plan de lucru pentru crescători, astfel încât să înțeleagă caracteristicile fizice unice, temperamentul și alte trăsături care disting o rasă de alta.
Ce presupune standardul rasei Ciobănesc german?
Standardul AKC pentru rasa Ciobănesc German definește această rasă ca având o expresie directă și neînfricată, (dar nu ostilă), încredere în sine și o „anumită distanțare care nu se pretează la prietenii imediate și fără discernământ”.
Deși standardul nu discută în mod direct despre cum se comportă această rasă cu alți câini, subliniază faptul că Ciobănescul german este un patruped încrezător.
Orice semn de timiditate, cum ar fi ascunderea în spatele stăpânului, privirea în jur cu o expresie neliniștită sau manifestarea unor reacții nervoase, cum ar fi încolăcirea cozii ca reacție la imagini sau sunete neobișnuite, sunt penalizate și considerate defecte potențial grave.
United Kennel Club, care este al doilea cel mai mare registru de rasă pură din Statele Unite, afirmă, de asemenea, că lipsa de încredere este considerată un defect grav la această rasă.
Ciobăneștii germani se înțeleg cu alți câini?
De aici putem deduce că Ciobăneștii germani maturi nu sunt tipul social care este dornic să întâlnească și să salute cu entuziasm orice câine. Mai degrabă, ne așteptăm ca ei să fie mai perspicace cu privire la ce oameni sau câini vor face parte din cercul lor social.
Desigur, acest lucru nu se aplică tuturor Ciobăneștilor germani. La fel ca fulgii de zăpadă, nu există doi câini creați la fel. Chiar și în rândul cățeilor din aceeași rasă care împart același cămin, veți găsi diferențe mari de temperament. În timp ce standardul menționează un anumit nivel de distanțare, mulți ciobănești germani sunt dornici să întâlnească și să salute oameni și câini.
Unii își păstrează această trăsătură sociabilă până la vârsta adultă, dar, în general, tendința de a deveni mai distanți există, mai ales pe măsură ce ciobăneștii germani ajung la maturitate socială.
Schimbări la maturitatea socială
Maturitatea socială la câini are loc, în general, între 18 și 24 de luni, deși, la unii câini, aceasta poate începe încă de la 10-12 luni și poate dura până la 24-36 de luni. Aceasta este o perioadă de schimbări în timpul căreia creierul suferă o remodelare semnificativă a neuronilor și o tăiere extinsă a acestora, explică Dr. Karen Overall, medic veterinar specialist în comportament certificat.
În timpul acestui proces, unele conexiuni între neuroni sunt întărite și menținute, în timp ce altele sunt slăbite și eliminate. Acest proces este important, având în vedere că neuronii concurează pentru resurse limitate, cum ar fi spațiul și nutrienții. Prin urmare, prin tăiere, este posibil să se facă loc doar pentru cele mai eficiente conexiuni.
În această perioadă delicată, au loc schimbări de comportament și este posibil să apară probleme de comportament, inclusiv apariția fricilor și a reactivității crescute. Nu este neobișnuit ca ciobăneștii germani să sufere schimbări în ceea ce privește sociabilitatea lor pe măsură ce ating maturitatea socială.
Ce schimbări sunt observate atunci când Ciobănescul German se maturizează?
În timp ce schimbările în sociabilitate se pot întâmpla la câinii din multe rase pe măsură ce ating maturitatea socială, acestea pot fi mai pronunțate la o rasă de câini precum Ciobănescul german.
La ce schimbări ar trebui să vă așteptați? Schimbările pot avea loc treptat în modul în care interacționează cu alți câini. În continuare sunt câteva exemple:
Niveluri mai scăzute de toleranță
Pe măsură ce se maturizează, este posibil să observați cum nu mai tolerează anumite comportamente din partea altor câini. Dacă se întâmplă ca un cățeluș sau un câine tânăr să sară la fața lui sau să pună o laba pe umărul lui, acesta poate fi „alungat” cu un mârâit de avertizare scăzut devenind mai selectiv.
În timp ce poate Ciobănescul german se juca cu majoritatea câinilor din parcul pentru câini, în timpul debutului adolescenței până la maturitatea socială, el poate începe să devină mai selectiv. Este posibil să prefere să se joace cu câțiva prieteni buni pe care îi cunoaște de ceva timp și care fac parte din cercul său de prieteni.
Nu vă așteptați ca Ciobănescului german să îi placă toți câinii. La fel cum s-ar putea să nu vă placă toate persoanele pe care le întâlniți, este posibil ca și patrupedul dumneavoastră să aibă aceleași sentimente față de alți câini, subliniază Liz Palika în cartea sa „Cățelul ciobănesc german, lună de lună”.
În timp ce standardul menționează un anumit nivel de distanțare, în calitate de pui și câini tineri, mulți ciobănești germani sunt dornici să întâlnească și să salute oameni și câini. Unii își păstrează această trăsătură sociabilă până la vârsta adultă, dar, în general, tendința de a deveni mai distanți există, mai ales pe măsură ce ciobăneștii germani ajung la maturitate socială.
În această perioadă delicată, au loc schimbări de comportament și este posibil să apară probleme de comportament, inclusiv apariția fricilor și a reactivității crescute. Nu este neobișnuit ca ciobăneștii germani să sufere schimbări în ceea ce privește sociabilitatea lor pe măsură ce ating maturitatea socială.
Ce schimbări observate atunci când Ciobănescul German se maturizează?
În timp ce schimbările în sociabilitate se pot întâmpla la câinii din multe rase, pe măsură ce ating maturitatea socială, acestea pot fi mai pronunțate la o rasă de câini precum Ciobănescul german.
La ce schimbări ar trebui să vă așteptați? Schimbările pot avea loc treptat în modul în care Ciobănescul german interacționează cu alți câini. În continuare sunt câteva exemple:
Niveluri mai scăzute de toleranță
Pe măsură ce Ciobănescul german se maturizează, este posibil să observați cum nu mai tolerează anumite comportamente din partea altor câini.
În timp ce Ciobănescul tău german se juca cu majoritatea câinilor din parcul pentru câini, în timpul debutului adolescenței până la maturitatea socială, el poate începe să devină mai selectiv. Este posibil să prefere să se joace cu câțiva prieteni buni de câine pe care îi cunoaște de ceva timp și care fac parte din cercul său de prieteni.
Scăderea sociabilității
Când puii sunt mici, este important să-i expuneți la o varietate de situații sociale și să-i învățați cum să se comporte în mod adecvat în preajma altor câini. Oportunitățile de socializare continuă pot ajuta cățeii să mențină asocieri pozitive cu alți câini, în timp ce își perfecționează abilitățile de socializare.
Lipsa unei socializări adecvate, în special în timpul ferestrei critice dintre vârsta de trei și 12 săptămâni, poate avea un impact asupra modului în care cățeii percep lumea din jurul lor. Un câine socializat necorespunzător poate să nu reușească să învețe comportamente adecvate atunci când interacționează cu ceilalți. Acest lucru poate cauza o comunicare și interpretări greșite, ceea ce poate duce la conflicte.
De asemenea, câinii insuficient socializați pot ajunge să se simtă anxioși atunci când se află în preajma altor câini și pot folosi manifestări agresive ca modalitate de a menține o bulă de spațiu față de alți câini.
Experiențe negative
Experiențele negative atunci când se află în preajma altor câini pot duce la câini care adoptă strategia „atacul este cea mai bună apărare”. Cu alte cuvinte, deoarece aceștia se simt amenințați din cauza unor experiențe negative din trecut, vor folosi comportamente agresive, cum ar fi lătratul și mârâitul, ca o strategie pentru a se proteja.
Dresajul câinelui
Deși dresajul cîinelui nu poate remedia o predispoziție de a nu se înțelege cu alți câini, poate cel puțin să ofere un anumit nivel de control. Un răspuns fluent la o rechemare sau un răspuns ferm la o cerere de a se culca poate face diferența între un câine care stă departe de necazuri sau un câine care se bagă în bătaie.
Prezentări grăbite
Dacă adoptați un câine nou este esențial să faceți acest lucru foarte treptat. Asigurați-vă că faceți prezentările pe un teren neutru. Țineți la distanță jucăriile și alte resurse pentru a preveni bătăile. Acordați timp pentru a face câinilor cunoștință unul cu celălalt.
Adoptarea unui nou câine și acordarea întregii atenții acestuia poate provoca certuri. Amintiți-vă că Ciobănescul dumneavoastră german a fost acolo primul și doriți ca el să formeze asociații pozitive cu noul câine. Iată câteva ghiduri generale: cum să prezentați un câine nou câinelui actual și cum să prezentați un nou cățeluș unui câine mai în vârstă.
Paza resurselor
Multe lupte între câini au loc în prezența unor resurse pe care câinii le percep ca fiind valoroase. Resursele populare care declanșează lupte la câini sunt jucăriile, oasele și mâncarea. De asemenea, câinii se pot lupta și pentru alte resurse, cum ar fi locurile de dormit, zonele de hrănire și accesul la o persoană preferată.
Probleme medicale
Dacă un ciobănesc german a fost sociabil o bună parte din viața sa, iar acum atacă brusc orice câine care se apropie, suspectați o potențială problemă medicală. Există mai multe cauze medicale pentru agresivitatea la câini. Mergeți la medicul veterinar pentru o evaluare.
Constituția genetică a unui câine nu se traduce neapărat printr-o tendință de agresivitate, deoarece mai mulți alți factori sunt în joc, cum ar fi socializarea, dresajul și experiențele, așa cum am discutat mai sus.