Din cuprinsul articolului
Nu toate legumele pot fi consumate de câini, dar sunt destule care nu numai că sunt sigure, dar au și beneficii pozitive pentru sănătate.
Adăugarea legumelor în dieta câinelui dumneavoastră este o modalitate excelentă de a-i ajuta să obțină un plus de nutrienți, fibre și antioxidanți, dar trebuie să aveți grijă la care dintre ele le oferiți. Nu toate legumele sunt sigure pentru canini.
Legume pe care le pot mânca câinii
Mai multe legume sunt atât sigure pentru câini, cât și au o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Ardei gras: Plin de antioxidanți și vitaminele C, A și E; Broccoli: Încărcat cu potasiu și vitaminele K și C; Varză de Bruxelles: Bogate în fibre.
Varză: Conține fibre, magneziu și betacaroten. Morcovi: Niveluri ridicate de betacaroten, fosfor și vitaminele A și C; Conopidă: Plină de fibre și vitamina C; Țelină: Cu un conținut ridicat de vitaminele A, C și K; Porumb: Conține vitamina E și fibre; Castraveți: Puțin calorici și conțin antioxidanți; Fasole verde: Încărcată cu fibre, acid folic și fier.
Salată verde: Este săracă în calorii și conține vitaminele C, A și K; Ciuperci: Pline de aminoacizi și vitamine din complexul B; Mazăre: Plină de proteine și antioxidanți; Cartofi: Bogat în fibre, acid folic și potasiu; Dovleac: Sursă excelentă de antioxidanți, carotenoizi și vitamina C; Dovleac: Niveluri ridicate de vitaminele E, A și C; Cartofi dulci: Bogat în carotenoizi și vitamina A; Roșii: Conține fibre și antioxidanți; Dovlecei: Bogat în antioxidanți, acid folic și B-12.
Cât de mult pot mânca?
Prea mult din orice, chiar și din alimente sănătoase, cum ar fi legumele, poate deranja stomacul câinelui dumneavoastră sau îi poate face rău. Întotdeauna introduceți legumele în dieta lor încet, pentru a nu-i copleși intestinul. Prea multe fibre pot provoca diaree sau tulburări de stomac, iar legume ca broccoli, varza și conopida, pot face câinele să aibă foarte multe gaze.
Hrăniți-l cu prudență
Câteva legume nu sunt neapărat periculoase pentru câini, dar, de asemenea, nu ar trebui să fie hrănite frecvent. Fiți precauți atunci când vă hrăniți cățelul cu aceste legume:
Usturoi
Există păreri diferite cu privire la faptul că usturoiul este de fapt sigur sau toxic pentru câini. Mulți experți sugerează evitarea usturoiului deoarece poate avea efecte negative asupra globulelor roșii ale câinelui, în timp ce alții laudă efectele antiparazitare și anticancerigene ale usturoiului, precum și alte proprietăți de sănătate ale acestuia. Vorbiți cu medicul veterinar și faceți propriile cercetări pentru a decide singur.
Spanac
Spanacul nu este cea mai bună legumă pentru câini. Acesta conține compuși naturali numiți oxalați, care le pot afecta rinichii în cantități mari. Ar trebui să fie în regulă să le dați câte puțin spanac din când în când, dar evitați să vă hrăniți câinele cu volume mari din această legumă cu frunze. Cu toate acestea, dacă patrupedul dumneavoastră are probleme renale sau ale vezicii urinare, stați neapărat departe de spanac.
Legume pe care câinii nu le pot mânca
Câteva legume sunt toxice pentru câini și ar trebui evitate în totalitate.
Avocado: Toate părțile avocado conțin un compus numit persină, care este toxic pentru câini.
Arpagic: Arpagicul poate afecta celulele roșii ale sângelui unui câine atunci când este ingerat.
Kale: Oxalatul de calciu din kale poate afecta rinichii unui câine.
Praz: Prazul provoacă ruperea celulelor roșii din sânge.
Ceapa: Conține o substanță toxică numită N-propil disulfură, care provoacă anemie.
Șalotă: La fel ca și alte legume din familia Allium (praz, ceapă, arpagic), șalota afectează globulele roșii.
Ciuperci sălbatice: Multe soiuri de ciuperci sălbatice sunt otrăvitoare pentru câini.
Cum se pregătesc legumele pentru câini
Pregătirea legumelor pentru câinele dumneavoastră nu este dificilă. Aveți grijă doar să le tăiați în bucăți de mărimea unei mușcături pentru a preveni sufocarea. Majoritatea legumelor pot fi hrănite în condiții de siguranță în stare crudă, cu excepția dovleacului de iarnă, a cartofilor și a ignamei.
Puteți, de asemenea, să gătiți legume la aburi, să le scufundați, să le fierbeți sau să le sotați pentru câinele dumneavoastră. Nu folosiți condimente, ulei sau unt în timpul gătitului; aceste adaosuri nu fac o diferență uriașă în ceea ce privește gustul pentru câinele dumneavoastră, dar pot adăuga calorii inutile și/sau îi pot deranja stomacul. Și asigurați-vă că legumele sunt răcite la temperatura camerei înainte de a le oferi cățelului dumneavoastră.
Legumele au numeroase beneficii pentru sănătate care vă pot ajuta câinele să aibă o viață lungă și fericită. Doar asigurați-vă că introduceți fiecare legumă în dieta câinelui încet pentru a învăța cum le afectează sistemul digestiv și hrăniți-l întotdeauna cu moderație.