Din cuprinsul articolului
Diferența dintre bunăstarea și drepturile animalelor. Având animale de companie, este greu să ignori maltratarea animalelor. Vă adorați companionul cu patru picioare la fel de mult ca orice membru al familiei umane, prin urmare încălcările drepturilor și ale bunăstării animalelor vă pot atrage atenția printre știri. Dacă doriți să vă respectați convingerile și să susțineți ceea ce credeți, trebuie mai întâi să înțelegeți complexitatea de a face din lume un loc mai bun pentru animale.
Învățând mai multe despre îngrijirea și drepturile animalelor, veți deveni un apărător mai eficient al celor neajutorați. Veți ști când se fac progrese și când este timpul să trageți oamenii la răspundere pentru a face mai bine.
Cine pune în aplicare politicile privind bunăstarea animalelor?
Preocupările cu privire la tratamentul animalelor duc la schimbări numai dacă sunt aplicate. Din fericire, diverse organizații mondiale și legi naționale îi obligă pe oameni să respecte standarde mai ridicate. De obicei, oamenii cred că tratarea animalelor cu bunătate este esențială pentru a fi o persoană decentă.
Supravegherea problemelor legate de drepturile animalelor poate chiar ajuta la descoperirea potențialilor infractori, făcând lumea un loc mai sigur pentru toți.
Ce este bunăstarea animalelor?
Bunăstarea animalelor evaluează mediul înconjurător, îngrijirea veterinară și bunăstarea mentală și fizică a fiecărui animal.
Bunăstarea corespunzătoare înseamnă că animalele sunt fericite, bine hrănite, îngrijite și trăiesc cu cât mai puțin stres posibil. De asemenea, bunăstarea unei persoane poate fi definită ca fiind calitatea vieții sale.
Această fațetă a bunăstării animalelor se aplică în situații neașteptate. Furnizorii de carne cresc și prelucrează animale pentru a le vinde ca hrană, dar acest lucru nu le dă dreptul să trateze animalele așa cum consideră de cuviință. Multe întreprinderi solicită audituri terțe privind bunăstarea animalelor pentru a asigura bunăstarea fiecărui animal pe tot parcursul vieții sale.
Inițiativa de a face din bunăstarea animalelor o prioritate națională datează din 1801 in SUA, când Mary Tealby a fondat ”Societatea pentru prevenirea cruzimii față de animale”.
Oamenii care își bat joc de cei care se preocupă de bunăstarea animalelor ar putea spune că aceasta este o invenție recentă, însă oamenii au dorit întotdeauna ca ființele vii să fie fericite, în siguranță și sănătoase.
Ce sunt drepturile animalelor?
Drepturile animalelor sunt drepturile pe care animalele le au pentru simplul fapt că sunt ființe vii, dar au nevoie de protecție juridică pentru a supraviețui. Termenul exact variază în funcție de individ, organizație sau țară. În general, cantitatea de drepturi permise animalelor este determinată de reglementările regionale privind bunăstarea animalelor.
Unii susțin că drepturile promovează stima de sine a unui individ deoarece îi recunosc umanitatea. În acest caz, alții susțin că drepturile pot fi acordate doar entităților conștiente de sine. Unii susținători ai drepturilor animalelor merg atât de departe încât susțin că animalele ar trebui să poată vota legislația care reglementează modul în care oamenii le pot trata în mod legal prin intermediul unui reprezentant uman.
Care este diferența dintre bunăstarea și drepturile animalelor ?
Bunăstarea unei ființe vii este determinată de variabile incontestabile precum sănătatea fizică, sănătatea mentală și condițiile de viață. Drepturile sunt o chestiune filosofică la care se poate răspunde doar prin adoptarea de legi care să protejeze drepturile persoanelor. Legile pot proteja, de asemenea, bunăstarea unui animal, dar numai ceea ce există în prezent.
Exemple de bunăstare și drepturi în practică
Dacă încă nu sunteți sigur de distincția dintre bunăstarea și drepturile animalelor, luați în considerare câteva exemple din lumea reală.
Imaginați-vă că aveți un câine. Asigurarea bunăstării câinelui dvs. presupune menținerea siguranței fizice și a confortului acestuia.
Dacă locuiți într-un stat în care nu există legi care să interzică tatuajele canine, forțarea câinelui dvs. să își facă un tatuaj poate dăuna bunăstării sale. Pielea deteriorată și cerneala ar putea evolua spre infecții, după ce ar crea o agonie semnificativă pentru cățel.
Chiar și cei cu intenții bune pot dăuna bunăstării animalelor lor. Proprietarii de animale supraprotectivi pot limita excesiv rutina animalelor lor, împiedicându-le să iasă afară sau să facă exerciții adecvate. Deși scopul lor poate fi acela de a menține animalul în siguranță, în cele din urmă acest lucru reduce calitatea vieții animalului.
Drepturile sunt abilități pe care le dețineți și care sunt protejate de o anumită formă de lege. Fără lege, drepturile dumneavoastră nu ar exista.
Dacă o legislație ar permite unui câine să închirieze un apartament, acest lucru ar fi considerat un drept la locuință. Acest lucru le-ar spori bunăstarea, dar ar avea în continuare nevoie de un mediu de viață sigur, indiferent dacă legea ar fi adoptată sau nu.
Ambele aspecte ale vieții unui animal sunt în continuă îmbunătățire. Animalele din întreaga lume ar trăi o viață mai fericită dacă persoanele cărora le pasă de drepturile și bunăstarea animalelor ar vorbi, s-ar organiza și ar adopta legi.
Având în vedere că animalele nu se pot apăra singure, multe persoane cred că este responsabilitatea lor să facă acest lucru. Este una dintre metodele utilizate pentru a pune în aplicare legi precum Animal Welfare (Sentience) Bill, care a fost adoptată în Regatul Unit în 2022.
Faceți lumea mai bună!
Înțelegerea distincției dintre bunăstarea animalelor și drepturile animalelor este o componentă importantă a învățării de a pleda pentru persoanele care nu sunt în măsură să vorbească în numele lor. Dacă vă pasă de animale, vă puteți folosi cunoștințele dobândite pentru a face o diferență în viața lor. Noua dvs. perspectivă poate chiar influența modul în care interacționați cu lumea.