Din cuprinsul articolului
Oamenilor le place adesea să se bucure de faptul că sunt cele mai inteligente creaturi din regnul animal. Sigur, un raport generos între creier și masa corporală poate fi un stimulent frumos pentru ego, dar să nu ne amăgim. La urma urmei, există păsări care acționează mai rezonabil și în moduri mai inteligente decât unii oameni pe care îi cunosc personal. Poate părea o exagerare, dar așteptați să aflați ce sunt capabile să facă corvidele, în special ciorile și corbii.
În comparație cu corbii, ciorile sunt mai puțin strălucitoare și mai mici. De asemenea, ciorile preferă să trăiască în zone dens populate de oameni, cum ar fi peisajele urbane, în timp ce corbii preferă mult mai degrabă să caute hrană în zone mai sălbatice. Cu toate acestea, dacă vreți cu adevărat să le deosebiți pe cele două, uitați-vă la cioc și la coadă. Corbii au ciocurile mai mici și plate, în timp ce cele ale corbilor sunt mai mari, mai puternice și mai curbate. Cozile corbilor sunt în formă de evantai, în timp ce corbii le au în formă de pană.
Cu toate acestea, ambele păsări sunt extrem de inteligente pentru dimensiunile corpului lor și extrem de ingenioase, având în vedere că nu se pot baza decât pe ciocurile lor pentru a manipula obiectele și lumea din jurul lor. Da, este ușor să faci lucruri inteligente atunci când ai degete opozabile.
Corbii și corbii folosesc unelte, dar își confecționează și propriile unelte, uneori folosind alte unelte pe care le-au fabricat anterior
Îți poți da seama imediat că o specie este capabilă de abilități cognitive complexe atunci când folosește unelte. Corvidele nu numai că știu cum să folosească unelte, dar și să și le confecționeze.
Cercetătorii scoțieni de la Universitatea din St Andrews au observat corbi din Noua Caledonie – păsări care trăiesc pe îndepărtata insulă tropicală Noua Caledonie din Pacificul de Sud – confecționând crenguțe cu cârlige pentru a scoate gândacii din găurile lor.
„Este o secvență minuțioasă de comportamente”, explică autorul principal, Dr. James St Clair, de la Facultatea de Biologie a Universității St Andrews. „Corbii caută anumite specii de plante, culeg o crenguță bifurcată și apoi – ținând-o ferm sub picioare – îi cioplesc, îi ronțăie și îi decojesc vârful, până când au un cârlig mic și îngrijit”.
Potrivit lui Clair și colegilor, uneltele cu cârlige produc între 2 și 10 ori mai multă hrană decât o crenguță dreaptă. Aceasta este o diferență uriașă, iar ciorile au recunoscut probabil randamentul îmbunătățit.
Într-un alt exemplu halucinant, cercetătorii au fost martori când un corb a introdus bețe în obiecte pentru a permite un transportul mai ușor. Unele dintre aceste obiecte erau prea incomode pentru a fi transportate doar cu ciocul, ceea ce spune multe despre ingeniozitatea păsărilor.
Într-un studiu din 2002, cercetătorii au urmărit o cioară din Noua Caledonie captivă, Betty, care a luat o bucată de sârmă, a îndoit-o într-un cârlig, apoi a recuperat niște hrană care, altfel, nu era la îndemână. Betty a folosit sârma după ce o altă cioară luase toate cârligele disponibile.
Alex Taylor, cercetător la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, crede că păsările folosesc un fel de „potrivire mentală a șablonului”, formându-și o imagine mentală a procesului de fabricare a uneltelor pe care l-au văzut la o altă pasăre, apoi copiindu-l.
Acest lucru este destul de asemănător cu modul în care oamenii învață și își transmit noi abilități unii altora – prin transmitere culturală.
„Conform ipotezei de potrivire a șablonului mental, modelele de unelte ale corbilor din Noua Caledonie ar putea fi transmise generațiilor următoare dacă un individ a folosit sau a observat produsele de fabricare a uneltelor, și-a format un șablon mental al acestui tip de model de unealtă și apoi a reprodus acest șablon în propria lor fabricare”, au scris Taylor și colegii săi într-un studiu publicat în Scientific Reports.
În timpul unui test de logică, corbii trebuiau să ajungă la o bucată de mâncare atârnată, trăgând de o sfoară, ancorând-o cu gheara și repetând până când mâncarea era la îndemână. Mulți corbi au ajuns la mâncare din prima încercare, unii în 30 de secunde. În sălbăticie, corbii au fost văzuți împingând pietre spre oameni pentru a-i împiedica să se urce la cuiburile lor.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…