Din cuprinsul articolului
Din ce cauze plâng câinii? Este bine-cunoscut că câinii noștri, cei pe care îi îndrăgim atât de mult, sunt animale de companie incredibil de inteligente și sensibile.
Cu toate acestea, ei nu plâng în sensul în care o fac oamenii, adică vărsând lacrimi. Cu toate acestea, există semnale și comportamente care ne pot indica când câinele nostru se simte trist sau neliniștit.
În opinia experților, câinii nu plâng în sensul uman al cuvântului. La fel ca pisicile și majoritatea mamiferelor, ei au canale lacrimale. Acestea sunt utilizate pentru a-și proteja și menține ochii umezi, nu pentru a-și exprima emoțiile.
Se crede că plânsul uman a evoluat pentru a transmite semnale emoționale unui grup social mai larg și nu este o caracteristică comună altor specii.
Dacă observi lacrimi în ochii câinelui tău, este important să înțelegi că acest lucru nu indică tristețea. Ci poate fi un semn că ceva nu este în regulă cu sănătatea lui.
Câteva explicații frecvente pentru lăcrimarea la câini includ alergiile, iritațiile oculare, prezența unui corp străin în ochi, o infecție sau chiar blocarea canalelor lacrimale.
Există, totuși, comportamente și semne care pot indica starea de tristețe sau anxietate la câini. Acestea pot include scâncete frecvente, schelălăit, pierderea interesului pentru activități pe care le plăceau în trecut.
Cum ar fi plimbările sau jocurile în aer liber, scăderea apetitului, linsul excesiv și schimbări în obiceiurile de somn. Unii câini pot deveni distructivi sau agitați. Cum ar fi mușcând sau mestecând mobilierul, atunci când se simt anxioși sau deranjați.
Cercetătorii sugerează că unele câini pot experimenta stări de anxietate sau tulburări emoționale similare cu ale oamenilor. Există și factori de personalitate care pot influența predispoziția unui câine de a dezvolta astfel de probleme.
Cum ar fi insecuritatea, nivelul de energie, capacitatea de concentrare, agresivitatea/dominanța, sociabilitatea umană, sociabilitatea canină și perseverența.
În cele mai multe cazuri, comportamentul sau „plânsul” ciudat al câinelui nu este cauzat de tulburări emoționale grave. Aproape întotdeauna, stresul legat de schimbări în mediu, rutina zilnică perturbată sau absența stăpânului pot contribui la starea de neliniște a câinelui.
În astfel de cazuri, soluții bune includ menținerea unei diete sănătoase, asigurarea activităților de joacă regulate și menținerea nivelului de activitate fizică adecvat, atât pentru câine, cât și pentru stăpân, conform playtech.ro.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…