Din cuprinsul articolului
Din cine a evoluat puiul domesticit? Circumstanțele strămoșilor din care a evoluat puiul domesticit ar trebui să poată fi simplu de descoperit. Partea proastă este că un nou studiu sugerează că Charles Darwin s-a înșelat.
Darwin susținea că puiul domesticit provine din găina roșie de junglă. Științific se numește Gallus gallus și este o specie de păsări din familia Phasianidae.
Acest lucru pare să fie cel puțin parțial adevărat. Noile cercetări, însă, de la Universitatea Uppsala arată acum că originile sălbatice ale puiului sunt mai complicate.
Cercetătorii au cartografiat genele care dau celor mai mulți pui domestici picioarele galbene. Așa au descoperit că ereditatea genetică provine de la o specie strâns înrudită, găina cenușie de junglă. Deci, roșu, cenușiu sau amândouă?
„Studiile noastre arată că, deși majoritatea genelor de la găinile domestice provin de la găina roșie din junglă, cel puțin o altă specie trebuie să fi contribuit, mai exact găina gri din junglă”, a declarat Jonas Eriksson, doctorand la Universitatea Uppsala.
Echipa lui Eriksson crede că găina cenușie din junglă a fost probabil încrucișată cu o formă timpurie de pui domesticit.
Studiile lui Darwin asupra animalelor domestice au avut o importanță esențială pentru teoria sa despre evoluție. El a explicat, de asemenea, și originile sălbatice ale animalelor domestice.
„Ceea ce este ironic este că Darwin a crezut că mai multe specii sălbatice au contribuit la dezvoltarea câinelui. Însă el credea că puiul provine dintr-o singură specie sălbatică, găina roșie de junglă. Acum se pare că este exact invers”, spune Greger Larson, cercetător la Universitatea Uppsala și la Universitatea Durham din Anglia, potrivit livescience.
Cât despre picioarele galbene de pui, aici carotenoide din hrana pentru animale sunt de vină. Plus o genă care codifică o enzimă ce descompune carotenoidele și eliberează vitamina A. Consecința este că, la puii, domestici carotenoizii galbeni sunt depozitați în piele. Și pielea mai vizibilă e pe… picioare.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…