Te gândești să îți aduci în viața ta un câine de talie mare? Află care este cea mai comună problemă la acest tip de câini și rasele predispuse la îmbolnăvire. Displazia de șold, o problemă ce poate fi tratată.
Observați simptomele din timp și luați decizia corectă pentru sănătatea câinelui dumneavoastră de talie mare!
În primul rând, haideți să aflăm ce este displazia de șold. Această afecțiune comună a câinilor de talie mare este fie o malformație, fie o degenerare a articulației coxo-femurale sau a șoldului și are în principal cauze genetice ereditare.
Astfel spus, displazia este o afecțiune a șoldului, în care capul femurului nu se îmbină perfect în cavitatea sa, ceea ce provoacă o dezvoltare anormală a articulației.
Foarte rar, se întâmplă ca displazia de șold să apară și la rase de talie mică, însă acestea nu prezintă semne clinice.
Rasele cele mai predispuse la îmbolnăvire sunt rottweilerii, ciobăneștii germanii, labradorii și golden retriverii!
Cu toate că se iau măsuri constante pentru limitarea cazurilor de îmbolnăvire, studiile specialiștilor arată că Marele Danez, Saint Bernard-ul, Cane Corso, Rottweiler-ul, Ciobănescul German, Labradorul și Golden Retriver-ul sunt cei mai predispuși la îmbolnăvire, dar sunt șanse ca orice câine de talie mare să fie afectat.
Vârsta de la care pot apărea primele semne ale acestei afecțiuni
Primele semne de îmbolnăvire pot apărea după vârsta de trei luni, atunci când patrupedul nu este complet dezvoltat fizic. Primele simptome pe care le puteți observa sunt: anchiloza, șchiopătura, durerea zonală, dificultăți la ridicare sau urcat și coborât scările, lipsa musculaturii la nivelul șoldului și membrului posterior, lipsa de activitate fizică.
Un impact real în cadrul dezvoltării sau încetinirii procesului de îmbolnăvire este mediul, alimentația și rata de creștere, iar câinii supraponderali și cei necastrați sunt predispuși să facă forme mai grave.
Cum se diagnostichează această boală?
Medicul veterinar este cel care va stabili dacă cățelul dumneavoastră suferă de această afecțiune. Un examen fizic complet, un set de analize de sânge și o analiză a urinei, completate de un examen radiologic sunt modalitățile prin care poate observa cu exactitate afecțiunea și stadiul ei.
Tratamentul pe care să îl administrezi imediat de la observarea simptomelor! Displazia de șold tratată
Din păcate, fiind o boală genetică ereditară, nu găsim produse care să prevină apariția ei. Majoritatea câinilor diagnosticați cu astfel de boală pot fi tratați acasă pe baza unui tratament medicamentos emis de medicul veterinar, dar asta depinde de gravitatea problemei. În cel mai rău caz, o intervenție chirurgicală poate rezolva problema.
Scopul tratamentului este de a reduce durerea, de îmbunătățire a funcțiilor articulației și de încetinire a dezvoltării acestei afecțiuni, iar o nutriție adecvată completată de un program de exerciții și menținerea greutății, poate accelera procesul de vindecare.