Din cuprinsul articolului
Dispozitivul care promite că va traduce. Un câine este cel mai bun prieten al omului. Dar dacă oamenii își vor da seama vreodată ce gândesc cu adevărat câinii, prietenia se va strica?Acesta este pericolul unui dispozitiv ce promite că va traduce ce ”spun” câinii.
Acesta este un risc pe care câțiva inventatori din Europa sunt dispuși să și-l asume. Ei au primit finanțare pentru a dezvolta „No More Woof”. Un dispozitiv electronic care promite să analizeze undele cerebrale ale câinilor și să traducă gândurile lor într-o engleză rudimentară.
„No More Woof” va traduce ce ”spun” câinii
Încă se lucrează la acest dispozitiv, dar, odată ce No More Woof va fi gata, el se va alătura unei game largi de eforturi științifice care au ca scop „spargerea barierei lingvistice dintre animale și oameni”.
Dezvoltată de echipa de designeri de la Societatea Nordică pentru Invenții și Descoperiri (NSID), cu sediul în Suedia, No More Woof este un soi de cască. Ușoară, dimensionată pentru câini, cu senzori care pot înregistra lecturi electroencefalografice (EEG). Citirile EEG sunt apoi analizate de un microcalculator care va fi programat să traducă aceste citiri EEG în fraze simple. Cam așa: „Mi-e foame” sau „Cine este acea persoană?”.
Odată traduse, aceste fraze vor fi transmise prin intermediul unui mic difuzor. No More Woof va marca cea mai recentă etapă a unui efort vechi de secole de a comunica cu câinii. Sau cu delfinii și maimuțele …
Dispozitivul care promite că va traduce sunete cu înțeles
Oamenii de știință au dezvoltat recent un difuzor și mai deștept. El poate proiecta întreaga gamă de sunete de înaltă și joasă frecvență pe care le emit delfinii. Asta include și suntele folosite în comunicarea între delfini.
Difuzoarele aruncă o serie specifică de vocalize și apoi înregistrează ”răspunsurile delfinilor”. În timp, acest schimb de replici ar putea dezvălui ceea ce „spun” delfinii. Ceea ce va deschizde în cele din urmă posibilitatea comunicării om-delfin, potrivit livescience.
„Știm foarte puțin despre modul în care delfinii își clasifică propriile sunete. Avem nevoie de mai multe studii de percepție pentru a afla. iar acest echipament ne-ar putea ajuta să facem acest lucru”, a declarat Heidi Harley, psiholog cognitivist comparativ la New College of Florida din Sarasota.