Lumea animalelor

„Distrugerea clădirilor din Cetate”, explicația consilierilor USR din Timișoara pentru noile restricții privind animalele!

„Distrugerea clădirilor din Cetate”, explicația consilierilor USR din Timișoara pentru noile restricții privind animalele!

Controversele apărute după noile schimbări de legislație!

Recent, potrivit informațiilor tion.ro, primăria orașului Timișoara adus în discuție un nou „regulament” pentru deținerea animalelor de companie și accesul persoanelor însoțite de animale de companie în municipiul Timișoara. Există, de asemenea, o propunere și pentru modificarea HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul Timișoarei, care include mai multe amenzi.

Cei care au gândit noile schimbări sunt Rodica Militaru și Răzvan Stana, doi consilieri locali din partea USR-PLUS. Printre principalele argumente care au stat la baza noilor modificări, se numără „distrugerea clădirilor din Cetate” și mutarea lor în parcuri după ce nu vor mai fi hrăniți.

„Există diverse abuzuri care ne-au fost semnalate în privința acestui articol, al hrănirii animalelor. Una este să hrănești un animal ocazional, alta este să hrănești sistematic cu sacul într-un anumit punct, creând astfel disconfort unor cetățeni ai orașului. Când mergi să hrănești sistematic cinci-zece câini, pe o stradă sau pe un teren viran, acesta este un abuz. (…) Dacă treceți pe stradă și hrăniți un câine, cred că nimeni nu vă va da amendă. Dar dacă mergem în fiecare seară într-un loc prestabilit și aruncăm saci cu mâncare unor animale nu le facem niciun bine”, a precizat alesul local.

Amenzile de până la 200 de lei pentru cei care hrănesc animalele pe domeniul public vor deveni o realitate.

„Nimeni nu va sancționa un copilaș care hrănește cu un pumn de grăunțe niște porumbei. Noi așa credem și vom instrumenta împreună cu aparatul executiv și organele abilitate în acest sens. În Ungaria, în parcuri, este interzisă hrănirea, amenda este de până la 200 de euro. Parisul a angajat, să spunem așa, păsări de pradă ca să facă un control al porumbeilor. Londra, Viena, Helsinki interzic hrănirea porumbeilor”, a completat Stana.

„Distrugerea clădirilor din Cetate”, risc în cazul în care se continuă hrănirea porumbeilor!

„La Oradea, amenda este de până la 2.000 de lei. Să știți că sunt columbofili, oameni specializați în creșterea porumbeilor, care nu recomandă hrănirea de către oameni, pentru că duce la creșterea numărului de porumbei și duce la răspândirea bolilor în rândul oamenilor. (…) Acum 60 și ceva de ani, tata mi-a făcut poze hrănind porumbeii, doar că erau mult mai puțini atunci. Ei oricum nu vor muri de foame. Acești porumbei, cu excrementele lor, distrug fațadele clădirilor, distrug statuile, s-au renovat multe clădiri, frumos, în centru. Cum vor fi până în 2023?”, a intervenit Rodica Militaru.

Alesul municipal crede că porumbeii vor migra spre parcurile din oraș în cazul în care nu vor mai fi hrăniți în centrul orașului.

„Ideea nu este de a muri de foame, pentru că oricum nu vor muri de foame, ideea este să găsim un echilibru în dezvoltarea exponențială a populației de porumbei. (…) Nu se pune problema de a nu fi hrăniți acești porumbei, ei au surse de hrană într-un oraș ca Timișoara. (…) Ei nu vor fi tot aici. Dacă nu va fi sursă constantă de hrană în centru sau pâine aruncată, pâinea care este foarte nesănătoasă pentru nutriția porumbeilor, ei se vor răspândi în parcuri. Este o lege a naturii, se vor duce să caute hrană, nu vor sta cu zilele să vină cineva în Piața Operei să le arunce grăunțe”, a completat alesul Militaru.

Schimbări în ceea ce privește modalitatea prin care poți adopta un animal de companie în apartament!

Conform noului regulament, timișorenii care vor să adopte un câine sau o pisică nu mai au nevoie de acordul vecinilor. Este totuși necesar un acord dacă apar reclamații „confirmate” de la vecini, pentru disconfortul produs de animale. Propunerile sunt încă în discuție și va fi organizată și o dezbatere publică, după care vor intra în consiliul local. Reglementarea ar trebui făcută de asociațiile de locatari:

„Deținătorii de animale trebuie să ia toate măsurile pentru a evita și a înlătura orice disconfort care poate fi adus vecinilor. Dorim și modificarea HCL 371/ 2007, acolo era prevăzut celebrul acord al vecinilor, scris și ștampilat, pentru deținerea unui animal de companie la bloc. Au fost numeroase cazuri de semnalări de abuzuri și șicanări. (…) Deținerea unui animal de companie la bloc poate fi reglementată prin legea asociațiilor de proprietari. Acestea își pot face un regulament propriu al condominiului (…) Cel care dorește să cumpere sau să închirieze un apartament în bloc va cunoaște dinainte regulamentul. (…) În acest fel se vor elimina abuzurile dintr-un bloc”, a precizat consilierul local.

O altă prevedere nouă din regulament se referă și la transportul animalelor cu mijloacele de transport în comun. Este interzisă însă urcarea în autobuz, troleibuz sau tramvai cu animale și păsări de fermă, dar cei care vor să plimbe o pisică sau un câine cu STPT trebuie să cumpere și bilet. Dacă animalul deranjează, șoferul de autobuz sau troleibuz ori vatmanul îl poate da jos atât pe proprietar, cât și pe câine.

Ambele proiecte vor intra în dezbatere publică. Primăria Timișoara nu a anunțat deocamdată când va avea loc aceasta.

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

2 zile ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

2 zile ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL