Din cuprinsul articolului
Doi campioni români la Campionatul Mondial de atelaje trase de câini! Tată și fiu, au obținut locurile fruntașe la Campionatul Mondial de atelaje trase de câini desfășurat în Abertamy, Cehia.
Cu ajutorul câinilor nordici, precum Beauty, Horus, Atack sau Fulger, România a cucerit medalia de aur și argint în cadrul acestui concurs prestigios.
Doi campioni români la Campionatul Mondial de atelaje trase de câini!
Conducătorii de atelaje subliniază importanța relației cu câinii și a încrederii reciproce în competiții, evidențiind totodată esențialitatea antrenamentelor regulate.
Evenimentul a fost marcat de momente memorabile pentru cei doi campioni, care au împărtășit experiențe unice. Bogdan Berende, campion mondial, a relatat.
„În a treia zi am rămas fără frâne. Norocul a fost că m-am înțeles cu liderii și m-au ghidat, astfel că nu am greșit nicio intersecție.”
La rândul său, Damaschin Berende, vicecampion mondial, a adăugat: „La un moment dat, ochelarii îmi erau plini de noroi și nu mai vedeam nimic.
Mi-am lăsat o fante între casă și ochelari, dar nu au trecut decât 5 secunde până când am fost plin de noroi. Important era să am încredere în câinii mei. Am avut și am câștigat.”
Damaschin Berende se ocupă de câinii nordici de 8 ani și concurează alături de fiul său, Bogdan, atât pe zăpadă, cât și pe uscat. El subliniază necesitatea unei colaborări constante cu partenerii canini, explicând.
Familia Berende deține și antrenează 30 de câini
„Un cart de concurs are între 15 și 45 de kilograme, dar nu alunecă, având roțile dințate. Astfel, forma fizică a câinilor este extrem de importantă. Trebuie să lucrezi la forță, rezistență și viteză.”
Familia Berende deține și antrenează 30 de câini. Sezonul competițional pentru ei începe în toamnă și se încheie în aprilie, iar din cauza temperaturilor ridicate. Câinii beneficiază de perioade de recuperare în timpul verii.
Damaschin și Bogdan Berende sunt și gazdele uneia dintre etapele Campionatului Mondial de Sanii trase de câini, desfășurată în Pasul Tihuța.
Ei se străduiesc să promoveze aceste competiții în România și în afara țării, dorind să obțină cât mai multe premii și să sporească notorietatea acestui sport, conform aktual24.ro.