Categories: Lumea animalelor

Doua noi specii de broaste veninoase

 Cercetatorii au descoperit, in zone salbatice din Brazilia, doua noi specii de broasca veninoasa ale carei caracteristici sunt tepii de pe cap – adevarate arme cu care sunt dotate pentru elibera otrava in victime, relateaza nbcnews.com, preluat de Agerpres.Majoritatea amfibienilor, cum ar fi broastele, tritonii si salamandrele, concentreaza sau secreta veninul in glandele pielii pentru a-i indeparta pe pradatori.Exista si broaste care sunt printre cele mai toxice animale de pe Pamant – de exemplu, broasca sageata veninoasa aurie (dendrobatidae), cu o lungime de numai cinci centimetri, care are suficienta toxina pentru a ucide 10 de oameni maturi, motiv pentru care indigenii Embera din Columbia au folosit otrava ei timp de secole pentru armele lor.Alte doua specii de broaste – Aparasphenodon brunoi si Corythomantis greeningi – care traiesc in savanele din estul Braziliei, elibereaza veninul prin niste tepi ososi amplasati pe nas, maxilare si pe spatele capului.

Aparasphenodon-brunoi
Unul dintre cercetatori, Carlos Jared de la Institutul Butantan din Sao Paulo, a experimentat pe propria piele efectul veninului broastei din specia Corythomantis greeningi, ranindu-se la mana cu tepii acesteia. Rezultatul? „Durere intensa, iradiind in sus pe brat, timp de cinci ore”, descrie in studiul despre aceasta descoperire co-autorul Edmund Brodie Jr., herpetolog la Universitatea de Stat Utah din Logan.Acest accident ar putea fi considerat norocos avand in vedere ca specia care l-a ranit pe Jared s-a dovedit a fi mai putin otravitoare decat cea din cealalta specie studiata de cercetatori. „Nu am experimentat efectul veninului celei mai otravitoare specii si speram sa nu o facem”, a declarat Brodie pentru Live Science.
Corythomantis-greeningi
Calculele echipei de cercetare sugereaza ca un singur gram de venin de la specia cea mai otravitoare nou descoperita, Aparasphenodon brunoi, ar putea ucide peste 300.000 de soareci sau aproximativ 80 de oameni, in timp ce un gram de venin de la Corythomantis greeningicould ar putea ucide circa 24.000 de soareci, sau aproximativ sase oameni. Veninul viperelor braziliene Bothrops este doar pe jumatate letal comparativ cu cel al broastei Corythomantis greeningi si de 25 de ori mai putin periculos decat cel al speciei Aparasphenodon brunoi.”Puterea de toxicitate a secretiilor pielii este remarcabila si a spune ca am fost surprinsi de acest lucru ar fi incomplet”, a declarat Brodie. „Amfibienii au o gama larga de toxine ale pielii care au fost bine studiate inainte, dar acest tip de mecanism – transmiterea toxinei ca venin – nu a mai fost observat pana acum. Aceasta descoperire muta cercetarea metodelor de aparare ale amfibienilor la un nou nivel”.Acesti amfibieni dotati cu spini pe nas, maxilare si spatele capului au gaturi neobisnuit de flexibile pentru o broasca. Cand acestea sunt prinse, elibereaza venin din glandele pielii in jurul tepilor si isi incordeaza capul lovind si intepand cu spinii obiectul care le tine ostatice. Desi Corythomantis greeningi are venin mai putin toxic, are tepi si glande ale pielii mai mari si secreta o cantitate mai mare de venin decat Aparasphenodon brunoi.Cercetatorii analizeaza acum si alte specii de broaste din intreaga lume suspecte de a fi veninoase. Ei si-au detaliat cercetarile in numarul din august al revistei Current Biology.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

11 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

13 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

14 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

15 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

16 ore ago