Din cuprinsul articolului
Dresajul pisicilor este important pentru starea de bine a pisicilor, chiar dacă acestea nu au fost niciodată crescute în mod special pentru a le spori capacitatea de a coopera și de a comunica cu noi sau de a îndeplini roluri de lucru, cum ar fi păzirea turmelor, vânătoarea sau paza.
Pandemia a alimentat o creștere a numărului de persoane care dețin pentru prima dată un animal de companie și a celor care adoptă căței și pisoi.
În timp ce chiar și proprietarii neexperimentați se așteaptă ca un nou cățeluș să aibă nevoie de un anumit antrenament, oamenii se gândesc rareori că același lucru se aplică și în cazul pisicilor.
Dar, la fel ca patrupezii, pisicile au nevoie de sprijin pentru a se adapta la traiul alături de noi. Formele simple de dresaj pot fi bune pentru bunăstarea lor.
În comparație cu câinii, pisicile au relații istorice diferite cu oamenii. Pisicile nu au fost niciodată crescute în mod special pentru a le îmbunătăți capacitatea de cooperare cu oamenii și mediul înconjurător, dar au capacitatea de a învăța acest lucru.
Dresajul pisicilor nu este greu de realizat, întrucât cercetările arată că pot recunoaște și răspunde la semnalele noastre sociale subtile și pot fi antrenate să îndeplinească sarcini similare cu cele ale câinilor.
Cu toate acestea, este puțin probabil să avem nevoie de o pisică care să „meargă frumos” în lesă sau să se așeze liniștită la bar. În general, pisicile au nevoie de mai puțin sprijin decât câinii pentru a învăța, de exemplu, să meargă la toaletă, de obicei, este suficient să le oferiți tăvița potrivită.
Dresajul animalelor de companie nu este doar pentru a ne face nouă viața mai ușoară, ci și pentru bunăstarea necuvântătoarelor. De exemplu, pentru pisicile care se află într-un adăpost de animale, dresajul poate fi un instrument util pentru a le crește performanțele, pentru a reacționa pozitiv față de oameni, cât și șansele de a fi adoptate.
La domiciliu, putem folosi tehnici simple pentru a ajuta pisicile să se simtă confortabil în transportorul pentru pisici, să se obișnuiască cu călătoriile cu mașina, precum și să tolereze să fie îngrijite și să primească examinări și tratamente de sănătate de bază. De asemenea, acest dresaj poate ajuta pisicile să facă față mai bine vizitelor la veterinar.
Pisicile nu se nasc cu o afinitate înnăscută față de oameni și trebuie să fie expuse la mângâieri blânde și calde de la vârsta de două săptămâni, astfel încât să învețe că suntem mai degrabă prieteni decât adversari.
Există câteva dovezi că pisicile mai tinere sunt mai atente la semnele noastre sociale, ceea ce ar putea însemna că sunt mai ușor de dresat. De asemenea, pisicuțele ar trebui să se joace cu ajutorul unor baghete sau al unor jucării de tip undiță, astfel încât să învețe să nu ne atace mâinile sau picioarele.
Pedepsele, cum ar fi folosirea țipetelor, a unei atitudini dure sau a unui spray cu apă (dispositive cu apă sau aer comprimat), pot induce stres și compromite calitatea relației dintre proprietar și pisică.
Folosiți întotdeauna metode de încurajare (cum ar fi recompensele și laudele). Acesta nu este doar cel mai eficient mod de a dresa animalele de companie, ci este și mai bun pentru starea lor de bine.
Tehnicile bazate pe recompense pot fi o modalitate excelentă de a învăța o pisică să intre singură în transportor sau să stea liniștită în timp ce îi administrăm tratamentul împotriva puricilor.
Unele pisici foarte prietenoase și stimulate de hrană pot fi încântate să fie învățate să bată palma, să stea jos sau să se rotească.
Dar pisicile sunt adesea mai puțin motivate decât câinii să ne acorde atenție sau să facă ceea ce le cerem, mai ales în situații în care nu se simt în largul lor.
Acești factori pot explica ratele ridicate de abandon în studiile care implică antrenarea pisicilor pentru a fi atente la semnalele sociale ale oamenilor.
Este important să ne asigurăm că pisica se simte în largul ei atunci când ne ocupăm de dresaj. Asigurați-vă întotdeauna că pisica are opțiunea de a pleca sau de a încheia sesiunea atunci când dorește și încercați să îi acordați o pauză dacă pare să se simtă inconfortabil.
Printre semnele de care trebuie să ținem cont se numără: pisica își întoarce capul, se linge pe nas, își scutură capul, ridică laba, se spală brusc, pare cocoșată sau încordată, își mișcă coada sau o bate și are urechile rotite sau aplatizate.
Iată cum să vă învățați pisica să intre într-un transportor și să se așeze în cinci pași simpli:
Într-un loc în care pisica dvs. se simte deja în siguranță, învățați-o să se așeze pe o pătură. Faceți acest lucru atrăgând pisica pe pătură folosind mâncare.
Recompensează pisica pentru că stă pe pătură cu mai multe gustări, mângâieri sau laude verbale, în funcție de ceea ce îi place cel mai mult pisicii tale.
Dați-i recompense la înălțimea nasului pentru a o încuraja să se așeze, apoi dați-i recompensă la nivelul solului pentru a încuraja pisica să se ghemuiască și apoi, în cele din urmă, să se întindă pe pătură.
Odată ce pisica dvs. și-a însușit primul pas, așezați pătura pe fundul unui transportor. Repetați aceeași etapă de ademenire și recompensare.
Când pisica dvs. se odihnește fericită pe pătură în transportor, așteptați puțin și repetați procesul de ademenire și recompensare.
După ce pisica dvs. a intrat cu plăcere în transportor și s-a instalat înăuntru, lăsați ușa la transportor deschisă pentru început, pentru ca pisica să nu se simtă brusc prinsă înăuntru. Permiteți-i să iasă din transportor atunci când dorește și folosiți recompense pentru a o încuraja să revină înăuntru.
Prin mișcări lente, începeți să închideți ușa ușor, apoi deschideți-o din nou, oferindu-i de fiecare dată pisicii o recompensă. Începeți încet până când ușa poate fi închisă complet (la început doar pentru câteva secunde), în timp ce pisica se simte încă confortabil. Dați pisicii recompense prin ușa închisă, în funcție de particularitatea cuștii de transport.
Încercați ca pisica să stea în transportor cu ușa închisă pentru perioade mai lungi, adăugând de fiecare dată câteva secunde în plus. Continuați să răsplătiți pisica prin introducerea de recompense prin părțile laterale sau prin ușa carcasei, mărind treptat timpul dintre fiecare recompensă.
Fiecare sesiune de antrenament nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute în total, iar unele pisici pot prefera doar o singură sesiune pe zi. S-ar putea să fie nevoie de multe sesiuni și de multe zile sau săptămâni înainte ca această etapă să fie finalizată.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…