Din cuprinsul articolului
Elefanții și comunicarea dintre ei. Caracteristici comune cu oamenii. Deși pare incredibil s-a descoperit că elefanții sunt primele animale care comunică între ei folosind sunete individuale asemănătoare numelor.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Colorado (CSU) au folosit un algoritm IA pentru a analiza apelurile a două turme sălbatice de elefanți de savană africană din Kenya.
Astfel, ei au constatat că elefanții creează apeluri individuale asemănătoare numelor pentru fiecare alt elefant. Totul, folosind sunete joase și mormăituri, spune un ou studiul.
„Ei au această abilitate de a apela individual membrii familiei lor cu un apel unic,” a spus Michael Pardo. Pardo este biolog acustic la Cornell Lab of Ornithology.
Animale precum delfinii și papagalii sunt cunoscute pentru faptul că imită sunetele altora. Totodată, știm că anumite sunete idică o anumită stare, unele putem spune că ar fi și mesaje de comunicare.
Dar această descoperire remarcabilă face ca elefanții să fie primele animale cunoscute care folosesc nume unice pentru a comunica între ei.
Descoperirile cercetătorilor „nu doar arată că elefanții folosesc vocalizări specifice pentru fiecare individ, dar că recunosc și reacționează la un apel adresat lor, ignorându-le pe cele adresate altora,” a spus Dr. Pardo.
„Aceasta indică faptul că elefanții pot determina dacă un apel le-a fost adresat. Chiar și atunci când este scos din contextul său original.”
Cercetătorii au studiat „sunetele” elefanților înregistrate în Rezervația Națională Samburu și Parcul Național Amboseli din Kenya, între 1986 și 2022.
Folosind o combinație de învățare automată și experimente de redare pe teren, cercetătorii au identificat 469 de apeluri individuale. Inclusiv 101 elefanți care emiteau un apel și 117 care primeau unul.
Numele nu erau întotdeauna folosite în apeluri și se întâmpla adesea între elefanți adulți și pui de elefanți. Sau între elefanți care apelau unul pe celălalt de la distanță mare.
Când o înregistrare a unui prieten sau membru al familiei unui elefant era redată, elefantul reacționa pozitiv și „energic”. Același elefant manifesta puțin interes atunci când erau redate numele altor elefanți.
Plecând de la aceste constatări se pune întrebarea dacă elefanții pot recunoaște și comunica prezența altor lucruri.
„Am fost foarte entuziasmat,” a spus Dr. Pardo, „mai ales când am obținut rezultatele experimentelor de redare. Acesta este cel mai puternic indiciu că elefanții pot de fapt să-și dea seama, doar ascultând apelul, dacă le-a fost destinat lor sau nu. Și răspund mai puternic la apelurile care le-au fost adresate inițial.”
Cercetătorii nu au încă un răspuns clar dacă există o ”limbaj al elefanților”. Acestia spun că este nevoie de studii suplimentare pentru a determina dacă elefanții atribuie nume altor lucruri din viața lor. Se poate presupune că ar putea denumi mâncarea, apa și locațiile.
„Faptul că elefanții folosesc sunete non-imitative pentru a eticheta pe alții ne spune că au capacitatea de gândire abstractă,” a spus George Wittemyer, autorul principal al studiului.
Aceste perspective asupra modului în care comunică elefanții arată „cât de important este acest țesut social pentru însăși existența acestui animal,” a subliniat Wittemyer. „Legătura socială este fundamentală pentru tot ceea ce privește elefanții.”
Wittemyer crede că obținerea unei înțelegeri mai profunde a similarităților dintre elefanți și oameni ar putea avea un impact pozitiv asupra eforturilor de conservare și ar putea ajuta la atenuarea conflictelor dintre oameni și animale sălbatice.
„Este dificil să trăiești cu elefanți, atunci când ei îți mănâncă recoltele,” a spus el. „Aș dori să pot să-i avertizez – Nu veniți aici. Veți fi uciși dacă veniți aici.”
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…