Stiati ca

Elefanții și comunicarea dintre ei. Caracteristici comune cu oamenii

Elefanții și comunicarea dintre ei. Caracteristici comune cu oamenii. Deși pare incredibil s-a descoperit că elefanții sunt primele animale care comunică între ei folosind sunete individuale asemănătoare numelor.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Colorado (CSU) au folosit un algoritm IA pentru a analiza apelurile a două turme sălbatice de elefanți de savană africană din Kenya.

Astfel, ei au constatat că elefanții creează apeluri individuale asemănătoare numelor pentru fiecare alt elefant. Totul, folosind sunete joase și mormăituri, spune un ou studiul.

„Ei au această abilitate de a apela individual membrii familiei lor cu un apel unic,” a spus Michael Pardo. Pardo este biolog acustic la Cornell Lab of Ornithology.

Cazare în Mamaia Nord – Apartament Niko în Infinity Beach Resort

Animale cu capacități vocale

Animale precum delfinii și papagalii sunt cunoscute pentru faptul că imită sunetele altora. Totodată, știm că anumite sunete idică o anumită stare, unele putem spune că ar fi și mesaje de comunicare.

Dar această descoperire remarcabilă face ca elefanții să fie primele animale cunoscute care folosesc nume unice pentru a comunica între ei.

Descoperirile cercetătorilor „nu doar arată că elefanții folosesc vocalizări specifice pentru fiecare individ, dar că recunosc și reacționează la un apel adresat lor, ignorându-le pe cele adresate altora,” a spus Dr. Pardo.

„Aceasta indică faptul că elefanții pot determina dacă un apel le-a fost adresat. Chiar și atunci când este scos din contextul său original.”

Comunicare bidirecțională între elefanți

Cercetătorii au studiat „sunetele” elefanților înregistrate în Rezervația Națională Samburu și Parcul Național Amboseli din Kenya, între 1986 și 2022.

Folosind o combinație de învățare automată și experimente de redare pe teren, cercetătorii au identificat 469 de apeluri individuale. Inclusiv 101 elefanți care emiteau un apel și 117 care primeau unul.

Numele nu erau întotdeauna folosite în apeluri și se întâmpla adesea între elefanți adulți și pui de elefanți. Sau între elefanți care apelau unul pe celălalt de la distanță mare.

Când o înregistrare a unui prieten sau membru al familiei unui elefant era redată, elefantul reacționa pozitiv și „energic”. Același elefant manifesta puțin interes atunci când erau redate numele altor elefanți.

Pot elefanții comunica între ei și despre alte lucruri

Plecând de la aceste constatări se pune întrebarea dacă elefanții pot recunoaște și comunica prezența altor lucruri.

„Am fost foarte entuziasmat,” a spus Dr. Pardo, „mai ales când am obținut rezultatele experimentelor de redare. Acesta este cel mai puternic indiciu că elefanții pot de fapt să-și dea seama, doar ascultând apelul, dacă le-a fost destinat lor sau nu. Și răspund mai puternic la apelurile care le-au fost adresate inițial.”

Cercetătorii nu au încă un răspuns clar dacă există o ”limbaj al elefanților”. Acestia spun că este nevoie de studii suplimentare pentru a determina dacă elefanții atribuie nume altor lucruri din viața lor.  Se poate presupune că ar putea denumi mâncarea, apa și locațiile.

„Faptul că elefanții folosesc sunete non-imitative pentru a eticheta pe alții ne spune că au capacitatea de gândire abstractă,” a spus George Wittemyer, autorul principal al studiului.

Aceste perspective asupra modului în care comunică elefanții arată „cât de important este acest țesut social pentru însăși existența acestui animal,” a subliniat Wittemyer. „Legătura socială este fundamentală pentru tot ceea ce privește elefanții.”

Elefanții și comunicarea. Este oare posibil ca în viitor să comunicăm cu elefanții

Wittemyer crede că obținerea unei înțelegeri mai profunde a similarităților dintre elefanți și oameni ar putea avea un impact pozitiv asupra eforturilor de conservare și ar putea ajuta la atenuarea conflictelor dintre oameni și animale sălbatice.

„Este dificil să trăiești cu elefanți, atunci când ei îți mănâncă recoltele,” a spus el. „Aș dori să pot să-i avertizez – Nu veniți aici. Veți fi uciși dacă veniți aici.”

Recent Posts

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Iubitorii de animale și politicienii atacă „Legea masacrului”

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate…

57 de minute ago

130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate în luna august, fiind întocmite peste 180 de dosare penale

În perioada 1 - 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi…

2 ore ago

Soldat ucrainian: câinii ne-au ajutat să salvăm viețile sute de oameni de când a început războiul

Câinii au salvat „sute” de vieți ucrainene prin detectarea minelor rusești de pe linia frontului,…

3 zile ago

Vești bune pentru posesorii de animale de companie. Servicii veterinare gratuite. Ce condiții trebuie să îndeplinești?

Proiectul „Compasiune pentru companioni” reprezintă o inițiativă colaborativă între Consiliul Județean Ilfov și un ONG…

3 zile ago

Care fost primul animal de pe Pământ?

Folosind dovezi fosile și date genetice, geneticienii și paleontologii au susținut candidați extrem de diferiți…

3 zile ago

Un test simplu de șase secunde dovedește dacă blănosul tău te iubește mai mult decât oricine altcineva

Testul de șase secunde care îți arată iubirea câinelui tău. Se poate spune cu siguranță…

3 zile ago

Parteneri