Din cuprinsul articolului
De cele mai multe ori, câinii mușcă oamenii atunci când se simt amenințați într-un fel sau altul. Este un instinct natural care este încă prezent la câinii domesticiți, indiferent cât de drăguți sunt aceștia.
Dar, vă puteți împiedica câinele să muște pe cineva, mai ales dacă știți de ce ar putea mușca. Dresajul și socializarea sunt două soluții în cazul în care constați că animalul de companie are intenția de a mușca, iar mai jos, vei găsi sfaturi despre cum să oprești mușcăturile de câine și ce trebuie să faci dacă câinele tău mușcă pe cineva.
După cum am menționat, câinii pot mușca oamenii după ce se simt amenințați într-un fel sau altul. Este important ca toți cei care interacționează cu patrupezii să înțeleagă ce poate provoca acest comportament agresiv.
Câinii pot mușca în apărarea lor, a teritoriului lor sau a unui membru al haitei lor. Câinii-mamă își vor proteja cu înverșunare și puii. Fuga de un câine, chiar dacă este în timpul jocului, poate provoca mușcătura acestuia. La început, poate crede că face parte din distracție, dar chiar și asta se poate transforma rapid în agresiune.
Câinii care se află într-o situație de teamă pot mușca pe oricine se apropie de ei. Poate fi vorba de ceva atât de grav, cum ar fi faptul că a fost abuzat sau abandonat, sau poate fi ceva ce percepe ca fiind obișnuit, cum ar fi un zgomot puternic.
Rănile și bolile sunt, de asemenea, un motiv comun. Dacă un câine nu se simte bine, este posibil să nu vrea nici măcar să fie abordat sau atins de oamenii lor preferați.
În calitate de iubitori de câini, trebuie să vă asumați responsabilitatea de a vă dresa câinele și de a-l ține sub control în permanență. Sunteți responsabil pentru comportamentul câinelui și sunteți prima linie de apărare în prevenirea mușcăturilor de câine. Este important să faceți tot ce puteți pentru a vă împiedica câinele să vă muște, iar aceste sfaturi vă pot ajuta:
Cel puțin, supuneți-vă câinele la un antrenament de bază. Continuați un program de dresaj pe tot parcursul vieții câinelui pentru a consolida lecțiile pe care le-ați predat.
Socializează-ți câinele de la o vârstă fragedă, așa cum îți recomandă medicul veterinar. Începeți acest lucru când sunt cățeluși și fiți consecvenți pe tot parcursul vieții lor! Socializarea câinelui dumneavoastră include să-i permiteți să întâlnească și să interacționeze cu diferite tipuri de persoane în circumstanțe calme și pozitive, inclusiv copii, persoane cu handicap și persoane în vârstă.
Presupune, de asemenea, expunerea câinelui dumneavoastră la diverse situații în mod regulat, cum ar fi alte animale, zgomote puternice, mașini mari, biciclete și orice altceva care ar putea provoca teamă. Dacă patrupedul nu este bine socializat sau prezintă semne de frică sau agresivitate, lucrați cu un dresor profesionist înainte de a încerca oricare dintre cele de mai sus.
Dresorul vă poate ajuta să stabiliți un plan pentru a vă socializa animalul de companie în siguranță și încet, dacă este posibil. Învățați limbajul corporal al câinelui dumneavoastră, precum și semnele cheie care pot duce la o mușcătură.
Când sunteți în preajma oamenilor, fiți atenți la câinele dumneavoastră și aflați când se acumulează agresivitate.
Nu vă disciplinați câinele cu pedepse fizice, violente sau agresive. Optați pentru întărirea pozitivă înainte de a recurge la utilizarea de aversive. Nu uitați să vă răsplătiți câinele pentru comportamentul bun.
Țineți-vă întotdeauna câinele în lesă scurtă sau într-o zonă împrejmuită. Cunoașteți-vă bine câinele înainte de a-l lăsa fără lesă în zonele permise. Țineți-vă câinele la vedere în permanență.
Dacă știți că animalul de companie poate fi temător sau agresiv, nu-l puneți în situații în care ar putea deveni temător și să muște o altă persoană sau un alt câine. În schimb, fiți mai prudent și lucrați cu un dresor profesionist care vă poate îndruma.
Dacă suspectați sau știți că câinele dumneavoastră are tendințe temătoare sau agresive, avertizați întotdeauna pe alții. Nu vă lăsați câinele să se apropie de oameni și de alte animale decât dacă situația este foarte bine controlată.
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…