Din cuprinsul articolului
Este bine pentru pisici? Dacă ți-ai văzut vreodată pisica ronțăind niște iarbă de afară sau dintr-un ghiveci din interior, poate că te-ai întrebat: ar trebui ca pisicile să mănânce iarbă?
Ei bine, multor pisici le place să ronțăie iarba. Iar vestea bună este că, de obicei, nu este nimic îngrijorător. Poate avea chiar beneficii pentru animalul tău!
Motivul pentru care pisicilor le place să mănânce iarbă nu este pe deplin înțeles, dar există câteva teorii:
Atunci când pisicile prind și mănâncă prada, au tendința de a mânca cea mai mare parte a animalului. Inclusiv oasele și blana/penele, care pot fi dificil de digerat și pot provoca constipație. Lingerea și înghițirea propriei blăi poate duce, de asemenea, la acest lucru.
Dacă nu pot vomita aceste lucruri în mod natural, consumul de iarbă le poate ajuta în acest sens. Sau poate acționa ca un laxativ natural, ajutând la descompunerea lor și permițând pisicii dvs. să le elimine mai ușor.
Iarba conține substanțe nutritive care, altfel, ar putea lipsi din dieta pisicii dumneavoastră. Cum ar fi, de exemplu, fibrele sau acidul folic. Motiv pentru care ar putea fi atrasă să o mănânce.
Deci, dacă vedeți că mănâncă iarbă des, aigurați-vă că îi dați o hrană „completă” pentru pisici, care ar trebui să aibă toți nutrienții de care are nevoie.
Pisicile pot mânca iarbă în condiții de siguranță. Cu excepția cazului în care aceasta este contaminată cu erbicide sau pesticide. Deci țineți-o departe de orice iarbă care a fost tratată cu aceste substanțe.
Principalul pericol care poate rezulta este dacă un fir de iarbă este inhalat accidental și rămâne blocat în pasajul nazal. Acest lucru va determina probabil ca pisica dumneavoastră să strănute excesiv. Așa că, dacă observați acest lucru, duceți-o la veterinar pentru ca iarba să poată fi îndepărtată în siguranță.
Uneori, iarba poate rămâne blocată și în sistemul digestiv al pisicii. Așa că, dacă observați că pisica dumneavoastră nu se simte bine, duceți-o la veterinar pentru ca acesta să poată investiga cauza.
Un alt lucru la care trebuie să fiți atenți sunt semințele de iarbă, care apar în timpul lunilor de vară. Semințele se pot bloca în urechile, nasul, ochii și labele pisicii și pot cauza probleme grave. Așa că, dacă observați semne de indispoziție la pisica dumneavoastră, adresați-vă medicului veterinar.
Atunci când pisicile mănâncă iarbă și apoi vomită după aceea, de obicei o fac intenționat. Pisicile nu sunt capabile să digere cantități mari de iarbă, așa că dacă o mănâncă le poate face să vomite.
Acest lucru ajută la curățarea stomacului lor de lucruri precum blana, penele, oasele sau paraziții care le pot irita sistemul digestiv, ajutându-le să se simtă mai bine. Cu toate acestea, dacă pisica dvs. vomită frecvent sau dacă vomită și pare să nu mai mănânce, duceți-o la veterinar pentru a verifica dacă nu se simte rău.
Majoritatea pisicilor nu vor avea nevoie de nicio încurajare pentru a mesteca iarba dacă aceasta este ușor disponibilă. Încercați să îi oferiți pisicii dvs. un ghiveci de iarbă fie în aer liber, fie în interior, în funcție de locul unde își petrece cea mai mare parte a timpului.
Dacă pisica dvs. vrea să o ronțăie, o va face. Dacă pisica dvs. nu mănâncă iarba, atunci nu trebuie să vă faceți griji. Unele pisici pot pur și simplu să nu simtă nevoia. Este important să îi oferiți pisicii dvs. posibilitatea de a alege. Și să nu o forțați să mănânce iarba dacă nu vrea.
Mâncatul ierbii este un comportament natural pentru pisici. Așa că cel mai bine este să nu le descurajați să o facă. Cu excepția cazului în care iarba este contaminată cu erbicide sau pesticide.
Furnizarea de iarbă sigură pentru ca pisica ta să mănânce poate avea avantajul suplimentar de a le distrage atenția de la a ronțăi alte plante pe care nu le dorești. Cum ar fi florile tale prețioase sau plantele care sunt otrăvitoare pentru ele, potrivit cats.org.uk.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…