Din cuprinsul articolului
De la cărțile pentru copii la reclamele TV, ideea că pisicile sunt înnebunite după lapte este consolidată constant. Cu toate acestea, ceea ce cultura pop nu arată este ce se întâmplă la scurt timp după ce bolul cu lapte este gol. Pisicuța drăguță care linge liniștită un castron cu lapte proaspăt își va petrece probabil următoarele câteva ore suferind de diaree, gaze, balonare și alte efecte secundare neplăcute.
Pisicile, la fel ca majoritatea mamiferelor adulte (inclusiv majoritatea oamenilor), sunt intolerante la lactoză [sursa: Cornell University College of Veterinary Medicine]. Aceasta înseamnă că le lipsesc enzimele necesare pentru a descompune lactoza, sau zaharurile care se găsesc în lapte.
Un castron de lapte nu este probabil să fie mortal, dar efectele ulterioare sunt de natură să deranjeze atât pisica, cât și stăpânul care este obligat să curețe mizeria.
Dacă pisica dvs. pare să tolereze laptele într-o anumită măsură sau pur și simplu doriți să îi oferiți ceva special, considerați laptele ca pe orice altă delicatesă. Deoarece laptele are o valoare nutritivă redusă pentru pisică, acesta nu înlocuiește hrana adecvată pentru pisici și trebuie servit pisicii cu aceeași grijă cu care ați servi orice alt aliment uman sau răsfăț comercial pentru pisici.
Aceasta înseamnă să vă asigurați că laptele și alte dulciuri reprezintă doar 10-15% din dieta pisicii [sursa: Cornell University College of Veterinary Medicine].
Pentru a preveni obezitatea, limitați consumul de lapte la maximum 20-30 de calorii pe zi [sursa: Zelevansky]. Deoarece o ceașcă de lapte degresat cântărește 83 de calorii, nu-i dați pisicii mai mult de câteva lingurițe pentru a evita eventualele probleme de greutate. Luați în considerare laptele fără lactoză sau laptele de capră pentru a reduce problemele digestive.
Dar pisicuțele? Sigur au nevoie de lapte, nu? Deși puii de pisică au capacitatea de a digera lactoza, organismul lor pur și simplu nu este proiectat să facă față nivelului de lactoză găsit în laptele de vacă, care conține de trei ori mai multă lactoză decât laptele de pisică [sursa: Wortinger].
Consumul de lapte obișnuit nu numai că va provoca diaree pisicilor, dar îi va și face să moară încet de foame dacă dieta lor nu este completată corespunzător [sursa: Kitten Rescue]. Proporția de cazeină și zer din laptele de vacă nu este nici pe departe suficientă pentru a susține un pisoi în creștere [sursa: Fries].
Dacă încercați să alăptați pisoii fără ajutorul mamei, luați lapte special de pisică de la magazinul de animale. Acest „lapte” este special formulat pentru a oferi raportul corect de cazeine și zer pentru a satisface nevoile nutriționale ale pisicuțelor fără problemele digestive dureroase asociate cu laptele de vacă.
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…