Din cuprinsul articolului
Să spălați câinele cu săpun nu este cel mai indicat lucru, așa cum vom regăsi în cele ce urmează. Cel mai bun mod de a vă menține animalul de companie curat este cu săpun special conceput pentru câini. Dar ce se întâmplă dacă rămâi fără șampon pentru canini? Poți folosi pe câinele tău săpunul destinat oamenilor?
Șampoanele pentru câini făcute cu detergenți funcționează cel mai bine pe pielea canină. Acestea susțin pielea câinelui fără a o irita și nu perturbă echilibrul pH-ului pielii.
Scara pH-ului măsoară aciditatea sau alcalinitatea. Un pH de 7,0 este considerat neutru. În funcție de mărime și rasă, pH-ul pielii unui câine variază între 5,5 și 7,5, în timp ce pH-ul pielii umane tinde să varieze între 4,0 și 6,0.
Să spălați câinele cu săpun destinat oamenilor nu este cea mai bună alegere, întrucât săpunul tinde să fie alcalin sau cu un pH mai ridicat, iar utilizarea săpunului în loc de șampoane special concepute pentru a face baie câinelui dumneavoastră ar putea crește pH-ul pielii acestuia și ar putea perturba mantaua acidă naturală de protecție a pielii patrupedului.
Atunci când cumpărați șampon pentru câini, verificați eticheta pentru a vă asigura că produsul are un pH echilibrat special pentru câini. Hidratantele naturale pentru piele, inclusiv vitamina E sau aloe vera, pot ajuta pielea, având rol calmant.
Șampoanele de calitate pentru câini sunt uneori mai scumpe decât altele, dar puțin din acest produs aplicat patrupedului este suficient pentru a-l spăla. Producătorii recomandă să folosiți doar o cantitate mică de produs amestecat cu apă. Pregătiți un amestec proaspăt de șampon diluat de fiecare dată când vă îmbăiați câinele.
Atunci când cumpărați șampon pentru canini, veți găsi multe tipuri pentru condiții hipoalergenice sau formule special create pentru blănuri grase, uscate sau lungi. Dacă nu sunteți sigur ce șampon pentru câini să cumpărați, cereți recomandări de la crescătorul, medicul veterinar sau îngrijitorul de animale.
„Poți, dar după câteva spălări, vei observa că blana câinelui este uscată, cu mâncărimi și lipsită de strălucire„, spune DiMarino. Șamponul pentru oameni este formulat pentru a reface stratul exterior al pielii umane în funcție de nivelul pH-ului uman.
„Una sau două băi nu vor face rău câinelui, dar dacă folosiți șamponul pentru oameni prea des, blana își va pierde strălucirea”. Unele șampoane pentru oameni conțin, de asemenea, aditivi artificiali, coloranți și parfum, care pot irita pielea câinelui și pot provoca alergii.
Este săpunul pentru vase o opțiune permisă pentru câini? „Nu. Săpunul pentru vase este folosit pentru a curăța farfuriile și pentru a vă freca oalele și tigăile, nefiind o opțiune”, spune Teri DiMarino, președintele Asociației Profesionale a Groomerilor de Animale de Companie din California. „Rolul acestui produs este conceput pentru a îndepărta grăsimea”.
Pielea canină conține uleiuri naturale care mențin o hidratare suficientă pentru a menține blana moale și strălucitoare. Săpunul de vase scapă de uleiurile de pe piele, dar blana unui câine are nevoie de aceste uleiuri naturale. Și, deși producătorii de săpun de vase pot face reclamă la natura delicată a lichidului lor de spălare, acest degresant poate irita pielea câinelui.
„Acest produs este prea dur pentru spălarea animalelor de companie și nu este recomandat”. Dacă săpunul de vase ajunge accidental în ochii unui câine, poate provoca iritații. Multe săpunuri de vase produc un volum mare de spumă, ceea ce necesită, de asemenea, timp și efort pentru a fi clătite temeinic.
Șampoanele blânde pentru bebeluși cu niveluri neutre de pH pot fi eficiente pentru rasele de câini fără păr sau cu părul scurt. Șamponul pentru bebeluși nu are tendința de a usca pielea și este suficient de delicat pentru a fi folosit la îmbăierea cățeilor.
De asemenea, poate calma pielea iritată. La fel ca în cazul șamponului pentru câini, asigurați-vă că vă clătiți bine câinele pentru a îndepărta toată spuma. Continuați cu prosoape calde pentru uscare sau cu un uscător canin la o setare joasă.
Dacă câinele se scarpină foarte tare și l-ați îmbăiat recent, întrebați medicul veterinar despre un șampon medicamentos. Această formulă va menține pielea hidratată și va ajuta la curățarea zonelor iritate.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…