Din cuprinsul articolului
Conform științei veterinare, atunci când pisica dumneavoastră are deficit de fier, aceasta va afecta producția de celule roșii din sânge. Celulele roșii din sânge se produc în mod natural prin măduva oaselor.
Fără o cantitate suficientă de fier, acestea vor fi prea mici și nu vor avea proprietățile de transport al oxigenului pentru a fi productive. Din acest motiv, este posibil ca felina dumneavoastră să aibă nevoie de un supliment de fier pentru a ajuta la creșterea numărului de celule roșii.
Poate că este un mineral „mic”, dar fierul joacă un rol vital în menținerea sănătății felinelor noastre. Așa cum am menționat mai devreme, este principalul „ingredient” care ajută la creșterea hemoglobinei (sânge), alături de cupru. Dar el poartă cu el și enzime specifice care sunt necesare pentru a menține organismul pisicii la un nivel normal.
Fierul este absorbit prin intestinul subțire al pisicii. Acesta poate fi găsit în surse precum carnea slabă, legumele, ficatul, peștele și cerealele integrale. Cele mai multe alimente de înaltă calitate conțin necesarul zilnic al pisicii dumneavoastră într-o proporție de 36,4 mg de fier pe kilogram de hrană consumată.
Cu toate acestea, deoarece celulele roșii din sânge trăiesc doar 110 zile, acestea vor trebui înlocuite în mod constant. Dacă pisica dumneavoastră nu mănâncă bine, în special după o intervenție chirurgicală sau alte traumatisme, sau dacă are alte probleme de sănătate subiacente, nivelul de fier și globulele roșii din sânge pot fi afectate.
Știința a descoperit că cincizeci la sută dintre pisicuțele cu vârste cuprinse între cinci și zece săptămâni sunt anemice. Cu toate acestea, este o afecțiune tranzitorie care se va remedia de la sine pe măsură ce pisoiul începe să ingurgiteze o dietă solidă bogată în proteine, care începe de obicei în jurul vârstei de patru-cinci săptămâni.
Există afecțiuni la pisicile adulte care pot duce la anemie și un nivel scăzut de fier. Acestea includ:
Insuficiența renală: Boala cronică de rinichi va reduce producția de hormon eritropoietină, care stimulează măduva osoasă să producă mai multe globule roșii. Anemia corpului Heinz: O afecțiune în care oxidarea globulelor roșii este interferată, creând un număr scăzut de celule sanguine.
Paraziți ai sângelui: O infecție în interiorul celulei sanguine. Pisici infectate cu FeLV: Boala virală a pisicilor.
Paraziți care sug sângele: Infestare cu purici, căpușe sau viermișori. Mai ales la pisoi. Traumatisme: Lovită de o mașină. Anemie moștenită Deficit de anemie: Transmisă de la unul sau ambii părinți.
Următoarele simptome la pisica dumneavoastră pot indica faptul că aceasta are deficit de fier și este anemică;
slăbiciune; depresie; Gingii și limbă palidă; Respirație rapidă; Pierderea poftei de mâncare; Greutate corporală scăzută/nu crește; Susceptibilitate crescută la boli.
Dacă pisica dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome, asigurați-vă că faceți o programare la medicul veterinar, deoarece anemia și deficiența de fier pot fi fatale dacă nu sunt tratate.
După ce medicul veterinar a efectuat câteva teste pentru a se asigura că pisica are într-adevăr lipsă de fier, acesta va prescrie un plan de tratament în funcție de gravitate. Fierul injectabil se face printr-o seringă și se introduce direct în venă sau se face printr-o pungă intravenoasă pe o perioadă mai lungă de timp.
Fierul injectabil va trebui să fie făcut de către veterinarul dumneavoastră lunar până când problema este rezolvată în timp ce fierul lichid este administrat ca supliment oral. Pe lângă fier, unele dintre aceste lichide conțin și alte vitamine, cum ar fi complexul B și aminoacizi.
Un supliment alimentar bogat în calorii nu este un supliment direct de fier propriu-zis, dar ajută la creșterea poftei de mâncare atât a pisicilor, cât și a pisicilor, ceea ce poate fi suficient pentru a crește nivelul de fier doar printr-o alimentație de înaltă calitate.
Transfuziile de sânge sunt pentru acele pisici cu anemie severă care au nevoie de un aport imediat de celule roșii din sânge, altfel moartea va fi iminentă.
Înainte de a suplimenta pisica dumneavoastră cu fier, asigurați-vă că luați legătura cu medicul veterinar pentru un diagnostic și un plan de tratament. La fel cum prea puțin fier este rău pentru sănătatea pisicii dumneavoastră, la fel este și prea mult (toxicitate cu fier).
Decizia de a administra fier pisicii trebuie să fie luată prin mâinile experte ale unui profesionist calificat, cu controale săptămânale, bilunare sau lunare și analize de sânge pentru a monitoriza starea pisicii. Nu-i dați niciodată pisicii dvs. niciun supliment fără să vă contactați mai întâi medicul veterinar, informează animalpath.org.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…