Sari la conținut
Home » Este sigur să mângâi pisica când ești însărcinată?

Este sigur să mângâi pisica când ești însărcinată?

Cum obișnuiești animalele de companie cu musafiri?

În jurul felinelor, circulă numeroase mituri și superstiții, iar sarcina adaugă o nouă dimensiune la acestea. Unul dintre aspectele dezbătute este legat de siguranța interacțiunii cu pisicile în timpul sarcinii. Deși există îngrijorări justificate, este esențial să verificați miturile, să vă informați corect înainte de a lua decizii radicale în privința prietenului vostru blănos.

Poți mângâia pisica când ești însărcinată?

Da, cu siguranță! Dacă împarți casa și viața ta cu o felină, este benefic să o mângâi frecvent. Acest lucru nu doar întărește legătura dintre voi, ci eliberează și „hormonii fericirii” precum oxitocina atunci când îți arăți afecțiunea față de pisica ta, conform unui studiu din 2021 publicat în PeerJ.

Cu excepția situațiilor de alergie, pisicile sănătoase și prietenoase nu prezintă pericole pentru femeile însărcinate sau pentru oricine altcineva.

De ce există preocupări privind afectarea sănătății femeilor însărcinate și fătului dacă stau în jurul unei pisici?

De ce atât de multe persoane presupun că pisicile pot fi periculoase? De ce nu și câinii, iepurii sau caii, de exemplu? Totul se leagă de fecalele lor. Ce este toxoplasmoza?

Fecalele pisicilor pot conține diverse substanțe nocive, inclusiv Giardia, viermi și un parazit potențial periculos numit Toxoplasma Gondii, cunoscut și sub denumirea de toxoplasmoză.

Potrivit CDC, toxoplasmoza este, de obicei, transmisă prin alimente, cum ar fi carnea insuficient gătită sau crudă și crustacee, dar și prin ustensile, tacâmuri și apă contaminate.

Parazitul poate supraviețui în carne, apă, sol și în interiorul organismelor, în special al pisicilor, unde rămâne viu cel mai mult timp. Cum se infectează pisicile cu toxoplasma gondii puteți citi aici

Este un parazit destul de comun, iar aproximativ 40 de milioane de oameni din SUA pot fi infectați în orice moment.

Majoritatea oamenilor nu știu asta, deoarece sistemul lor imunitar previne manifestarea simptomelor și împiedică parazitul să provoace boli grave. Însă, în timpul sarcinii, sistemul imunitar este compromis, iar riscul de infectare cu toxoplasmoza crește, ceea ce explică de ce mulți oameni se îngrijorează că interacțiunile cu pisicile, care pot fi purtătoare ale parazitului, ar putea fi o idee proastă.

Toxoplasmoza și sarcina

Toxoplasmoza este foarte răspândită, și nu există nicio garanție că o persoană infectată o va transmite copilului său nenăscut. Cu toate acestea, există o șansă, iar efectele secundare ale infectării cu toxoplasmoza pentru un copil nenăscut pot fi grave.

Bebelușii care contractează toxoplasmoza au mai multe șanse de a se naște prematur și prezintă un risc mai mare de defecte congenitale, inclusiv leziuni cerebrale și tulburări ale ficatului, ochilor și splinei, precum și dizabilități cauzate de aceste defecte.

În timpul primului trimestru de sarcină, infectarea cu toxoplasmoza are potențialul de a fi cel mai dăunătoare, iar în trimestrele ulterioare ale sarcinii, simptomele vor fi mai puțin severe decât în primul trimestru.

Cum să te protejezi de infectarea cu Toxoplasma Gondii

Dacă ești însărcinată și ai o pisică acasă, nu-ți fă griji! Contractarea toxoplasmozei este mai dificilă decât sună, în special dacă ai o igienă bună și un obicei regulat de curățare.

Siguranța în calitate de femeie însărcinată cu o pisică începe de la sursa parazitului – cutia cu nisip a pisicii. Curăță cutia de nisip a pisicii în fiecare zi, scoțând excremente și ghemuri de urină, aruncându-le într-o pungă, apoi aruncând acea pungă într-un container din afara casei.

Parazitul devine infecțios într-un interval de timp cuprins între una și cinci zile, deci curățarea imediată a fecalelor este cea mai bună metodă de a rămâne fără infecție.

Este recomandat să purtați mănuși, mai ales dacă aveți o pisică nouă în casă, și este esențial să vă spălați bine pe mâini ori de câte ori schimbați nisipul pisicii.

Toxoplasmoza este mai ușor de contractat cu cât sarcina este mai avansată – oamenii au o șansă de 15-20% să contracteze parazitul în primul trimestru, iar acest risc crește odată cu al doilea și al treilea trimestru.

Dacă puteți delega responsabilitatea cutiei cu nisip altcuiva în timpul sarcinii, veți avea și mai puține motive de îngrijorare.

Cutiile de nisip autonome sunt o altă modalitate excelentă de a rămâne în siguranță în fața expunerii posibile la toxoplasmoza în timpul sarcinii, sau oricând!

 

Femeile însărcinate pot sta lângă pisici cu condiția respectării igienei casei

Persoanele însărcinate pot mângâia pisici sănătoase, dar excremente trebuie manipulate cu grijă în acest timp delicat din cauza posibilei contaminări cu toxoplasma. Toxoplasmoza trăiește în interiorul corpului pisicilor pentru mai mult timp decât în oricare alt gazdă și poate fi găsită în fecalele lor.

Cea mai bună modalitate de a preveni contractarea toxoplasmozei este să menții curată cutia cu nisip a pisicii – asta înseamnă să scoți excremente în fiecare zi, să dezinfectezi regulat și să elimini imediat fecalele din casă.

Dacă te îngrijorezi că ai fost infectată cu toxoplasma, contactează-ți medicul de familie pentru un test de sânge.