Lumea animalelor

Etapele cățelului, ghidul complet. La ce să te aștepți când animalul de companie crește

Atunci când primiți un cățeluș în casă, porniți într-o aventură interesantă. Fiecare etapă a cățelului aduce noi provocări, iar înțelegerea fiecărui aspect al dezvoltării noului cățel vă poate ajuta să învățați cum să aveți grijă de el în mod corespunzător.

În timpul fiecărei etape, un cățeluș are diferite cerințe nutriționale, schimbări comportamentale și probleme de sănătate. De aceea, am alcătuit acest ghid al etapelor de dezvoltare a cățelușilor pentru a vă ajuta în călătoria dumneavoastră de părinte de animal de companie.

puiuț în natură; sursă foto: petkeen.com

Care sunt etapele de dezvoltare a cățelușilor?

Deși nu există o defalcare oficială a etapelor de dezvoltare a cățelușilor, multe adăposturi pentru animale și medici veterinari împart dezvoltarea cățelușilor în următoarele perioade.

Perioada neonatală (0-2 săptămâni)

Când puii de cățeluș intră pentru prima dată în lume ca nou-născuți, sunt orbi și surzi și se bazează pe mamele lor pentru a-și satisface nevoile. Dar dacă mama lor nu este în peisaj, va trebui să acționați ca părinte surogat și să le oferiți hrană și îngrijire.

În acest stadiu, cățeii nu pot decât să miroasă, să sugă și să se agite alături de colegii lor. „Comportamentul lor seamănă de obicei cu un cartof foarte zburdalnic”, spune Beth Brown, consultant certificat în comportament canin, dresor profesionist de câini și proprietar al Ear to Tail.

Chihuahua

Potrivit Dr. Genna Mize, medic veterinar și consultant la Virbac, greutatea unui cățel nou-născut va depinde de rasa acestuia. „Un nou-născut Chihuahua sau Yorkshire Terrier ar putea cântări doar câteva uncii, în timp ce un nou-născut Great Dane ar putea cântări 1,5 kilograme”.

În general, un cățeluș ar trebui să câștige zilnic cel puțin 10% din greutatea corporală în primele trei săptămâni. De asemenea, va fi nevoie de timp pentru ca simțurile lor să se dezvolte. Brown spune că ochii și urechile lor rămân închise până la vârsta de 7-14 zile.

Odată ce ochii se deschid, vederea unui cățeluș se dezvoltă până în jurul vârstei de șase săptămâni, pe măsură ce corneea se maturizează. Simțul auzului lor se va maturiza la aproximativ cinci săptămâni. Din punct de vedere nutrițional, în această etapă, cățeii se bazează în totalitate pe mama lor pentru hrană, spune Dr. Preston Turano, medic veterinar și purtător de cuvânt al AKC Pet Insurance.

Animalul de companie și perioada de tranziție între 2-4 săptămâni)

La vârsta de două până la patru săptămâni, cățelul dumneavoastră intră în „etapa de tranziție”, transformându-se dintr-un nou-născut într-un cățeluș propriu-zis. Ochii și urechile lor se vor deschide și vor explora lumea din jurul lor. Brown spune că aceasta este o perioadă critică pentru dezvoltarea unui cățeluș, deoarece fereastra de socializare este larg deschisă.

pui de labrador

În timpul perioadei de tranziție, Brown explică faptul că este posibil ca animalul de companie să se clatine, să scoată sunete drăguțe de bebeluș și să se joace mai mult. Pentru a-i ajuta și mai mult în dezvoltarea lor, Brown sugerează să îi prezentați cățelușului dumneavoastră oameni prietenoși și experiențe senzoriale noi.

De exemplu, dacă aveți o curte în care nu s-au rătăcit câini nevaccinați, îi puteți scoate afară să se joace și să se rostogolească în iarbă. „Stimulați-le simțurile într-un mod nou în fiecare zi și veți avea un cățeluș pregătit pentru o viață plină de succes”, spune ea.

La fel ca în faza de nou-născut, majoritatea cățeilor vor continua să se alăpteze de la mama lor până la vârsta de aproximativ 8-10 săptămâni. Cu toate acestea, unii căței pot experimenta hrana solidă la vârsta de trei săptămâni, când le cresc dinții de lapte.

Consultați medicul veterinar înainte de a schimba dieta animalului de companie

Mize recomandă să vă consultați medicul veterinar înainte de a introduce puii tineri la o nouă hrană, deoarece rasele mici sunt susceptibile la hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr în sânge). În plus, cățeii de la această vârstă sunt prea mici pentru a fi vaccinați, așa că este esențial să îi țineți departe de câinii potențial nevaccinați sau de mediile în care aceștia ar fi putut fi. În cele din urmă, deoarece le apar și dinții de lapte, Brown sugerează să se pună deoparte orice pericol de sufocare pe care un cățeluș l-ar putea pune în gură.

cățelușă cu pui: sursă foto: cutzucutzu.comcățelușă cu pui: sursă foto: cutzucutzu.com

Dimensiunea așteptată pentru cățelul dumneavoastră în această perioadă depinde de rasa acestuia. Dar, cercetările au arătat că, la vârsta de 2-3 săptămâni, cățeii au câștigat în medie 13-18% din greutatea lor corporală în fiecare zi.
Perioada de socializare (5-12 săptămâni).

În acest moment, puteți, de asemenea, să începeți să îi antrenați pentru comportamentele pe care doriți să le aibă ca adulți după prima rundă de vaccinuri. Cățelul dumneavoastră poate primi primele vaccinuri împotriva unor boli precum Parvovirusul, Carré și parainfluența în această etapă.

Deoarece cresc rapid, cățeii tineri au cerințe nutriționale diferite de cele ale câinilor adulți, ceea ce înseamnă că ar trebui să mănânce hrană pentru căței. Cel puțin, cățeii au nevoie de hrană cu cel puțin 22% proteine și 8% grăsimi. De asemenea, ar trebui să mănânce patru mese repartizate uniform pe parcursul zilei.

Perioada de testare (4-6 luni)

Brown spune că în jurul vârstei de 4-6 luni, cățelul tău începe să se îndrepte spre adolescență și devine un adolescent în toată regula. La fel ca și adolescenții umani, este posibil ca în această perioadă să vă „testeze” răbdarea. Cățelul dumneavoastră ar putea începe să se comporte ciudat sau să „uite” o parte din dresaj. Nu fac acest lucru pentru a vă face în ciudă; ei încearcă doar să își dea seama ce comportamente funcționează cel mai bine pentru a-și atinge obiectivele.

sursă foto: lovetoknowpets.com; o cățelușă labrador cu puiuțul ei

În loc să vă pedepsiți cățelul pentru comportamentele sale nedorite, Brown sugerează întărirea pozitivă pentru a încuraja comportamentele pe care doriți să le vedeți. De exemplu, încurajați-l să se joace cu jucării noi de mestecat, în loc să țipați la câinele dumneavoastră pentru că a rupt canapeaua.

În ceea ce privește creșterea, unele rase de câini vor termina în jurul vârstei de șase luni. În funcție de mărimea rasei câinelui dumneavoastră, vă puteți aștepta, în general, ca în acest moment să cântărească aproximativ 50-75% din greutatea lor de adult preconizată. Cu toate acestea, dacă patrupedul este o rasă miniatură sau de jucărie, este posibil să termine creșterea mult mai devreme (6-8 luni).

Ce sunt perioadele de frică și ar trebui să vă faceți griji în legătură cu ele?

La vârsta de 8-10 săptămâni, cățeii pot trece printr-o „perioadă de frică”, când se simt nesiguri cu privire la lume sau sunt deosebit de sensibili la stimuli înfricoșători, cum ar fi zgomotele puternice sau străinii. Dar continuați să vă socializați cățelul pentru a-i arăta că experiențele noi pot fi un lucru bun și încercați să evitați să îl expuneți la ceva deosebit de înspăimântător până când depășește această etapă.

Unii câini pot trece, de asemenea, printr-o altă perioadă de frică în timpul adolescenței, între 6-14 luni. Dar este, de asemenea, temporară, iar tu îți poți încuraja câinele să o depășească rămânând calm și relaxat și oferindu-i întăriri pozitive în timpul experiențelor stresante.

Dacă frica câinelui tău persistă sau dacă este incredibil de anxios, este posibil să fie nevoie să lucrezi la un dresaj canin mai amplu sau să consulți un veterinar sau un expert în comportament pentru îndrumare.

Când va crește complet cățelul dumneavoastră?

Turano spune că rasele mai mici ating de obicei greutatea finală în jurul vârstei de un an, în timp ce rasele mai mari pot avea nevoie de până la doi ani pentru a termina de crescut. Cu toate acestea, dacă animalul de companie este o rasă mai mică, este posibil ca acesta să termine de crescut încă de la 6-9 luni.

În timp ce stadiul de cățeluș se termină, din punct de vedere tehnic, în jurul vârstei de 6-9 luni, este posibil să dureze 3-4 ani până când câinele dvs. atinge maturitatea socială deplină, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne un „cățeluș în suflet” pentru ceva mai mult timp, potrivit rover.com.

Recent Posts

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

50 de minute ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

2 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

3 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

4 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

5 ore ago

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

o zi ago

Parteneri