Sari la conținut
Home » Etapele de creștere a câinilor

Etapele de creștere a câinilor

Etapele de creștere a câinilor. Depinde de rasă până la ce vârsta cresc câinii și cât de repede trec peste aceste faze de creștere. Cunoașterea corectă a etapelor de creștere, până la maturizare, ne ajută să avem ulterior câini încrezători și relaxați.

Perioada neonatală / vegetativă

Această etapă începe cu nașterea cățeilor și durează două săptămâni. Cățeii se nasc orbi și surzi. În această primă etapă, frigul și foamea sunt senzațiile predominante la micuții cățeluși.

Majoritatea timpului micuțului este petrecut dormind sau căutând mama pentru a mânca și a se încălzi. În timpul căutării, cățeii își mișcă capul înainte și înapoi, făcând o mișcare de pendulare. Acest lucru îi ajută să nu plece prea departe de mamă, de culcuș.

În acest moment, cățelușii primesc prima lor lecție de viață. Cățeii trebuie să facă ceva activ atunci când simt foame sau frig și vor fi recompensați cu mâncare sau contact fizic. Ajutându-i prea mult le vei lua această experiență. Stresul moderat ajută la menținerea unui echilibru emoțional.

În această etapă de dezvoltare, puii ar trebui protejați, dar cu măsură.

 

Perioada de tranziție în dezvoltarea cățeilor

Săptămâna a treia din viața unui cățel este perioada de tranziție. În această etapă se deschid ochii, canalele auditive și apar dinții de lapte. Însă abilitatea de a vedea nu apare până în ziua a 17-a sau a 18-a. Această schimbare senzorială duce la faptul că micuții încep să reacționeze la frații lor, la oameni și la mediul înconjurător.

Activitatea crește, deși încă dorm mult. Datorită mișcării, de exemplu atunci când se târăsc, mușchii lor încep să se dezvolte și capacitatea de coordonare este tot mai bună.

În această fază cățeii încep și să socializeze prin contactul cu frații lor. Crescătorul poate încuraja și se poate concentra pe conviețuirea cu oamenii mângâindu-i regulat pe tot corpul.

 

Etapele de creștere a câinilor. Perioada de socializare

Perioada de socializare este cea mai importantă etapă de dezvoltare din viața unui cățel. În funcție de rasă, aceasta poate dura de la săptămâna a patra până la a șasea.

Această etapă este decisivă în ceea ce privește procesul de învățare. Toți stimulii din mediu și animați (alți câini și alte ființe vii) pe care cățelul îi cunoaște în mod pozitiv în această fază pot fi stocați în memoria sa ca fiind ceva normal. Acești stimuli familiari ajută câinele să abordeze stimuli sau situații noi cu încredere.

Având în vedere că precauția cățeilor față de lucruri noi crește începând cu a șaptea săptămână de viață, e foarte important ca ei să experimenteze cât mai multe lucruri între săptămânile trei și cinci. Curiozitatea prevalează în această etapă și ei învață fără a simți nevoia să primească o recompensă specială. Asta înseamnă că prima lecție de dresaj poate fi abordată într-un mod jucăuș încă de când sunt mici.

La circa opt săptămâni cățelul este pregătit să se despartă de mama lui și să se integreze în noua familie. În acest moment, faza de socializare este departe de a fi încheiată. Acum ai datoria de a introduce cățelul noului său mediu de viață și de a îi arăta cât mai multe posibil.

Important: cățeii ar trebui să aibă cât mai multe experiențe și impresii pozitive încă de la crescător. Socializarea trebuie continuată și în noua casă.

 

Faza juvenilă în dezvoltarea cățelului

In cronologia etapelor de creștere a câinilor urmează faza din dezvoltarea cățeilor este faza juvenilă. Ea începe cu schimbarea dinților și se termină cu maturitatea sexuală (perioada de călduri la femele și ridicarea piciorului la masculi). În funcție de rasă, acest moment poate fi între șase și doisprezece luni. Schimbările din această fază de dezvoltarea nu sunt la fel de mari ca în perioadele anterioare.

Creșterea accelerată din primele luni este gata și cățeii au ajuns la circa două treimi din dimensiunea lor ca adult la începutul acestei faze. Forța și abilitățile lor motorii cresc în mod special acum.

În această etapă a vieții trebuie să continui să dresezi cățeii într-un mod jucăuș dar consecvent. Încearcă să dezvolți antrenamentul comenzilor de bază și a abilităților motorii prin ședințe tot mai lungi. Astfel creezi baza pentru câini ascultători.

În această fază din dezvoltarea câinilor, comportamentul normal include și testarea limitelor. Cățelul învață să clasifice structurile sociale în mediul său și să se integreze în acestea. Abilitatea ta iubitoare și consecventă de lider este foarte importantă în viața de zi cu zi!

Deseori apare o a doua fază de anxietate la vârsta de circa patru luni. Dintr-o dată stimulii familiari din mediu sunt clasificați din nou ca fiind periculoși. Arată-i cățelului că ești calm și relaxat și că se poate baza pe tine. Dă-i timp să se obișnuiască cu noua situație într-un mod relaxat și la pasul său.

 

Perioada de adolescență a câinelui

În funcție de rasă, câinele tânăr ajunge la faza de adolescență undeva între vârsta de șase – doisprezece luni. Faza începe cu maturitatea sexuală și durează până când câinele ajunge să fie adult, la vârsta de circa doi ani.

Maturitatea sexuală la câini

Prima parte a acestei perioade, care începe cu maturitatea sexuală, poate dura cam până în al doilea an de viață, în funcție de tipul de câine și de rasă. Aceștia se numesc anii de adolescență.

Odată ce hormonii sexuali devin activi, pentru prima dată câinilor tineri le este deseori greu să coopereze – la fel ca un om în timpul pubertății. Dintr-o dată ai un câine tânăr care a învățat toate comenzile și poate chiar și ceva trucuri, dar care nu mai poate nici să asculte de comanda „șezi”.

E important să rămâi relaxat dar consecvent. Construiește mai departe relația de încredere, pe care ai dezvoltat-o și format-o în primele luni. Continuă să exersezi comenzile cu tânărul cățel cu multă iubire.

Și contactul cu alți câini este foarte important în această fază în dezvoltarea cățeilor. Însă câinii cu care intră în contact ar trebui să fie cât mai calmi și ascultători posibil și să nu se ajungă la lupte pentru putere. Evită conflictele cu orice preț.

La finalul acestei etape se termină perioada de creștere – cățelul devine un câine adult.

 

Câinele adult

În funcție de rasă, crește până în jurul vârstei de doi ani, când devine adult. Uneori abia atunci apar și se consolidează trăsăturile de caracter și cele tipice rasei. Deseori poate apărea comportament teritorial de diferite grade.

Nivelul de hormoni se stabilizează și odată cu el și comportamentul față de alți câini. Patrupedul nu mai acceptă orice câine ca partener de joacă și comportamentul insistent este uneori pedepsit.

In anii trei și patru câinii se maturizează și devin adulți. Caracterul și dezvoltarea fizică a câinelui sunt mature și stabile. În general o experiență negativă unică nu îl va mai afecta de acum. Însă e nevoie în continuare de un comportament consecvent din partea ta. Câinele va testa ocazional dacă există limite și dacă regulile încă se aplică.