Din cuprinsul articolului
Nimic nu este mai loial, mai prietenos sau mai iubitor decât un câine, dar și ei pot deveni anxioși și stresați la fel ca și oamenii. Asimilarea celor mai bune modalități de a menține un câine calm în mod natural este importantă pentru sănătatea și fericirea lor.
Iată câteva lucruri pe care le puteți încerca pentru a vă calma prietenul blănos înainte de a vorbi cu medicul veterinar despre o opțiune de prescripție medicală.
Anxietatea poate fi cauzată de orice, de la anxietatea de separare și teama de zgomote puternice până la schimbările de rutină și de mediu. Este obișnuit ca câinii să prezinte semne de anxietate sub formă de: Lătrat excesiv Comportament distructiv; Gâfâit; Tremurături; Pierderea poftei de mâncare.
Recunoașterea acestor semne de anxietate este crucială pentru a vă asigura că îi oferiți animalului dumneavoastră de companie cea mai bună îngrijire posibilă.
1. Creați și mențineți un program consecvent
Este esențial să stabilești o rutină pentru câinele tău, astfel încât să se simtă confortabil și în siguranță. Câinii sunt creaturi ale obișnuinței și prosperă pe predictibilitate și structură. Orele de hrănire, orele de exerciții, orele de joacă și orele de somn fac parte dintr-o rutină.
Rămâneți consecvenți pe cât de mult posibil, astfel încât patrupedul să nu fie confuz sau stresat. Schimbările mici într-un program pot declanșa stresul. Menținerea unui program regulat de hrănire și exercițiile fizice regulate ale câinelui îl vor menține sănătos și stimulat mental.
Atunci când câinii se confruntă cu anxietate, muzica sau zgomotul alb îi poate ajuta să se calmeze. Acest lucru oferă un mediu liniștitor și calmant și le poate reduce în mod natural nivelul de stres și anxietate. De asemenea, zgomotul alb sau muzica poate înăbuși zgomotele imprevizibile de la furtuni sau focuri de artificii care declanșează anxietatea.
Din fericire, multe aplicații și liste de redare sunt special concepute pentru a calma și liniști câinii. Terapia prin muzică ajută la reducerea lătratului prin distragerea câinelui de la factorii declanșatori care îl fac pe animalul de companie să latre. Relaxarea și confortul pot fi obținute prin utilizarea muzicii sau a zgomotului alb, ambele oferind un mediu liniștitor.
Timpul de joacă și exercițiile fizice sunt esențiale pentru sănătatea mentală și fizică a unui câine. În plus față de arderea excesului de energie, exercițiile fizice regulate eliberează endorfine, care reduc anxietatea și stresul la câini.
Tu și cățelul tău vă puteți bucura de multe activități împreună, cum ar fi plimbarea, jocul de preluare, tras de mânecă sau alergatul prin curte. Participarea la aceste activități împreună cu câinele dvs. îi va aduce beneficii nu doar fizice, ci și mentale.
4. Menține-ți câinele stimulat din punct de vedere mental
Exercițiul fizic nu este singurul lucru de care au nevoie câinii. Pentru a preveni plictiseala și anxietatea, mențineți mintea cățelului activă și implicată. Stimularea mentală poate fi asigurată prin utilizarea jucăriilor de tip puzzle și prin sesiuni de antrenament.
Câinii pot învăța trucuri și indicații noi și își pot folosi abilitățile de rezolvare a problemelor prin aceste metode. Joaca cu alți câini și implicarea în jocuri interactive cu părinții lor poate ajuta, de asemenea, la stimularea minții câinelui dumneavoastră.
Câinii comunică între ei prin eliberarea de feromoni. Aceste substanțe chimice sunt eliberate pentru a arăta dominanță, supunere sau pentru a atrage un partener. Atunci când câinii se află într-un mediu nou sau se simt anxioși, feromonii sintetici precum Adaptil® pot ajuta la calmarea lor.
Pentru a vă ajuta câinele să depășească temerile și anxietățile, pot fi folosite tehnici de desensibilizare. Într-un mediu controlat și pozitiv, expuneți-vă treptat câinele la stimulii care îi provoacă anxietate. Puteți pune la început o înregistrare a unui zgomot de nivel scăzut și creșteți treptat volumul dacă îi este frică de zgomote puternice.
Puteți folosi contracondiționarea, care asociază sursa de anxietate cu experiențe pozitive, și desensibilizarea sistematică, care expune treptat câinele la anxietate, oferind în același timp tehnici de relaxare. Este important să colaborați cu medicul veterinar sau cu specialistul în comportament pentru a vă asigura că abordați această desensibilizare într-un mod sigur pentru cățelul dumneavoastră.
Un plan pentru calmarea câinelui în mod natural ar trebui să fie dezvoltat împreună cu medicul veterinar dacă prezintă semne de stres și anxietate. Alte tratamente pe care medicul veterinar le-ar putea recomanda sunt terapia de modificare a comportamentului, medicația pe bază de rețetă sau trimiterea la un behaviorist veterinar.
Solicitarea sfatului medicului veterinar vă poate ajuta să decideți ce tehnici de calmare naturală sunt cele mai bune pentru câinele dumneavoastră.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…