Din cuprinsul articolului
Există animale care nu simt durerea? Conceptul de durere în regnul animal a fost subiectul dezbaterilor și studiilor zoologice de-a lungul timpului.
Întrebarea dacă există animale care nu simt durerea ridică întrebări fundamentale nu doar despre studiul biologic, ci și despre etică. Mai exact, pune întrebări despre modul în care tratăm animalele cu care împărțim acest planetă.
După cum am menționat mai sus, conceptul de animale care nu simt durerea este subiectul studiilor și dezbaterilor în comunitatea științifică. În general, se crede că majoritatea animalelor au capacitatea de a experimenta într-o anumită formă senzații de durere. Motivul pentru aceasta este că le oferă un avantaj evoluționar important. Durerea le permite să învețe și să evite rănirea fizică și pericolele din mediul lor.
Pentru a înțelege dacă un animal simte durerea, trebuie să analizăm mai atent conceptul de durere. Durerea este o senzație de disconfort care este atât o experiență senzorială, cât și emoțională.
Deoarece noi, oamenii, ne considerăm ființe emoționale și putem raporta senzațiile noastre fizice, știm că experimentăm durerea. Cu toate acestea, indiferent cât de adaptative pot fi ele din punct de vedere fizic, animalele sunt în general considerate mai puțin complexe din punct de vedere emoțional decât oamenii.
Din acest motiv, putem spune că percepția și răspunsul la durere variază considerabil între speciile animale. Unele animale au un sistem nervos foarte subdezvoltat în comparație cu animalele mai complexe, cum ar fi mamiferele. Acest lucru poate face ca experiența lor a durerii să fie mai puțin intensă. Sau poate însemna că nu simt chiar durerea așa cum o cunoaștem noi.
Aceasta ridică următoarea întrebare:
Putem observa că unele animale vor experimenta ceva ce ar fi traumatic de dureros pentru noi. Dar vor continua să acționeze ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De exemplu, un crab brun (Cancer pagurus) își va smulge propriul braț dacă se simte amenințat. Sau dacă are nevoie să scape dintr-o situație în care se simte prins. Crabul nu pare să arate semne evidente de durere și va continua să acționeze.
Unele studii contestă dacă crabul nu simte vreo senzație. Un studiu arată că un crab brun va experimenta o creștere rapidă a nivelurilor de glucoză și lactoză după ce i se smulge un braț. Acest lucru sugerează că crabul ar putea experimenta o senzație echivalentă cu durerea. Dar acest lucru nu a fost dovedit. Alte teorii sugerează că aceste creșteri facilitează doar răspunsul de evitare.
Unul dintre factorii cheie în ceea ce privește dacă animalele simt durerea se datorează diferențierii dintre tipurile de animale vertebrate și nevertebrate. Oamenii sunt animale vertebrate și au un sistem nervos central mai complex decât nevertebratele. Vertebratele reprezintă aproape 98% din speciile de animale din lume, dar nu au nervi ca noi.
Unele animale nu au un creier centralizat, cum ar fi moluștele bivalve. Cu toate acestea, ele reacționează la stimuli nocivi închizându-se. Acest lucru ajută la protejarea părților lor moi cu cochilia lor dură. Natura acestui răspuns nu este pe deplin înțeleasă.
Este important de menționat că răspunsul la durere nu este limitat doar la mamifere, cum se crede adesea. Multe alte animale au sisteme nervoase care le permit să detecteze și să răspundă la stimuli dureroși. Chiar și organisme mai simple, cum ar fi meduzele, au răspunsuri la stimuli nocivi. Cu toate că pot fi mai puțin complexe, există foarte puține animale care nu au deloc un sistem nervos central.
Dacă vrem să știm dacă există animale care nu simt durerea, răspunsul este că nu știm. Știm că diferite animale vor experimenta durerea în mod foarte diferit, dar măsura în care fiecare animal simte sau nu simte durerea este necunoscută, conform animalwised.com.
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…