Din cuprinsul articolului
Cu rostrul lor remarcabil și aplatizat și cu dinții transversali distinctivi, peștii ferăstrău sunt extrem de fascinanți. Fac parte din familia razelor și se numără printre cei mai mari pești din lume.
Există doar cinci specii de pești ferestrău, care se găsesc în întreaga lume în apele tropicale și subtropicale, dar Florida și nordul Australiei par a fi ultimele bastioane pentru aceste specii.
Peștele fierăstrău cu dinți mari (de apă dulce) Pristis pristis, cel din imagina de mai jos,
Circumtropical (se găsește în apele tropicale și subtropicale din întreaga lume).
Peștele fierăstrău cu dinți mari trăiește ani de zile în râuri, ca puiet, și se mută în ocean pe măsură ce se maturizează.
Peștele fierăstrău cu dinți mici P. pecinata se întâlnește în Oceanul Atlantic.
Peștele ferăstrău verde P. zijsron (mai jos); Se întâlnește în Oceanul Pacific Indo-Vest și este una dintre cele mai mari specii de peștișori ferăstrău.
Peștele ferăstrău pitic P. calvata. Se întâlnește în Pacificul Indo-Vest, dar cel mai frecvent în nordul Australiei.
Una dintre cele două specii mici de peștișori ferăstrău, peștele ferăstrău pitic crește totuși peste 3 m în lungime.
Peștele ferăstrău îngust Anoxypristis cuspidata se întâlnește în Pacificul Indo-Vest și este singura specie care nu are dinți rostrali pe sfertul inferior (adică în apropierea capului).
Peștele ferăstrău este cel mai amenințat rechin sau rază din lume, trei specii sunt incluse în lista roșie a UICN ca animale pe cale de dispariție și 2 specii fiind incluse în lista roșie a UICN ca fiind în pericol de dispariție, iar în prezent este pe deplin protejat în multe țări din întreaga lume.
Peștele-sârmă este amenințat în mare parte din cauza pescuitului (ferăstrăul lor se încurcă adesea în plase și undițe de pescuit) și a modificării habitatului (peștii-sârmă trăiesc adesea în zonele de coastă și folosesc ca pepiniere sistemele de mangrove, care sunt dezvoltate pentru case etc.).
Unele specii de peștișori-ferestrău pot crește până la 7 metri lungime, ceea ce înseamnă că sunt mai mari decât un marele alb. Peștii-sârmă sunt un tip de rază, nu un rechin. Există rechini cu un aspect foarte asemănător, numiți rechini-șoim, dar, la fel ca toți rechinii, rechinii-șoim au branhiile pe partea laterală a capului, în timp ce peștii-șoim și alte raze au branhiile sub cap.
Peștele ferăstrău este denumit astfel după rostrul sau „ferăstrăul” lung din partea din față a capului, care este căptușit cu o serie de dinți rostrali. Spre deosebire de dinții de rechin, acești dinți rostrali (care nu sunt dinți adevărați) cresc continuu, ca unghiile noastre, dar nu cresc la loc dacă sunt rupți la bază, informează discoverwildlife.com.
Peștele ferăstrău își folosește rostrul pentru a simți și a ameți prada care înoată pe lângă el. Acest lucru le permite să vâneze chiar și pe întuneric. De asemenea, peștii-ferestrău își folosesc rostrul pentru a se apăra de prădători precum crocodilii și rechinii taur.
Dacă prindeți un peștișor-sârmă, păstrați-l în apă și eliberați-l rapid, îndepărtând în siguranță cârligul din gură sau tăind firul cât mai aproape de cârlig.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…